• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Nästa generation jägare

På jaktlägret för ungdomar i Enviken i Dalarna möts nästa generations jägare. Under två intensiva dagar får de testa lerduveskytte, träffa eftersökshundar, lära sig viltvård och mycket annat.

Plötsligt dyker skylten ”Vilt-olycka” upp på grusvägen som leder till Envikens skyttecentrum. Men inget allvarligt har hänt, det är en av grupperna på jaktlägret som får veta mer om viltolyckor och eftersök.

– Jag är intresserad av jakt och här på lägret får vi lära oss mycket. Vi har precis haft ett pass om avståndsbedömning och nu handlar det om viltolyckor, säger Linus Gellerstam, 14, från Falun.

Jenny Mellberg från Rättvik leder passet tillsammans med sambon Konstantin Flink. I deras specialutrustade bil finns fyra hundar som alla är utbildade för eftersök, alltså att spåra upp skadade djur efter trafikolyckor.

– Hundarna hjälper oss att förkorta djurens lidande. Och de älskar att spåra, säger Jenny och kastar en öm blick på Egon, en hannoveransk viltspårhund.

Korvlunch

Envikens skyttecentrum några mil norr om Falun är navet för lägrets aktiviteter. Här finns flera skyttebanor och ett klubbhus, allt omgivet av skog. Hit anlände trettiotalet deltagare i åldern 13–17 år för några timmar sedan, de flesta från Dalarna men även från andra delar av landet.

När det är dags för grillad korvlunch samlas alla på den stora planen. Först blir det tipspromenad och sedan korv och bröd, innan gruppaktiviteterna fortsätter.
På en bänk under de regntunga molnen sitter tre av deltagarna.

– Det är spännande med jakt och därför är jag här, säger Wilmer Morsén, 14, från Linghed i Dalarna. Han brukar sitta på älgpass med sin pappa och nu ser han fram emot att själv få testa att använda ett vapen.

– Här är det tillåtet att skjuta fast vi är så unga, eftersom vi har vuxna ledare med oss, säger han.

Björnjakt med plotthund

Amanda Lodin kommer ända från Järvsö i Hälsingland. Hon är här för andra året i rad med sin kompis Hilda. Mamma hittade lägret på Facebook.

– Hemma i Järvsö är det många som jagar, så det kom naturligt för mig också. På senare tid har jag intresserat mig för björnjakt. Vi har plotthundar, en ras som är skickliga björnjägare.

Lilith Sturve, 15, från Falun har också hon en jaktintresserad familj.
– Vissa tror att jakt bara handlar om att döda, men det är så mycket mer. Här lär vi oss också om djurens beteende och om naturen, hur allt hänger ihop liksom, säger hon.

Att fler tjejer intresserar sig för jakt är bra och helt naturligt, anser alla tre.

– Förr var det bara karlar som jagade. Så är det inte nu, men ändå känner man sig lite speciell som jaktintresserad tjej, säger Amanda.

– Det finns väl fortfarande en del griniga gubbar inom jakten som tycker att allt ska vara som det alltid har varit. Men det är inget att bry sig om. Jag stannar kvar och ser glad ut, säger Lilith.

Tjejer och killar som jagar, inte heller för Wilmer har det någon betydelse.
– Jakt är väl till för alla.

Ideella själar behövs

Therese Stattin, 29 är en av de yngre ledare som under hela lägret följer sin tilldelade grupp deltagare.

– Jag blev tillfrågad av Anette som ansvarar för lägret. De behövs alltid ideella själar. Jag tyckte det verkade kul och ställde upp.

Therese ser som sin roll ”att få ihop gruppdynamiken” och ha koll så att ingen hamnar utanför. Uppenbarligen har det funkat bra i hennes grupp.

– För några timmar sen var alla lite tysta, men nu pratar de med varandra hela tiden.

DETTA HÄNDER PÅ JAKTLÄGRET

Ledarledda gruppaktiviteter

  • Eftersök vid viltolyckor
  • Kunskap om rovdjur och viltvård
  • Avståndsbedömning
  • Skytte, 22 kaliber
  • Lerduveskytte, hagel
  • Pistolskytte

Dessutom

  • Säker vapenhantering
  • Tipspromenad
  • Skytte med VR-glasögon
  • Övernattning på lägergård med kvällsaktiviteter

Kul med kö till lägret

Möt Anette Eklund, ungdomsansvarig, Jägareförbundet Dalarna

Anette Eklund, ungdomsansvarig Jägareförbundet Dalarna Foto: Thomas Östlund
– Vi vill intressera fler ungdomar för jakt, natur och djur. Det säger Anette Eklund, ungdomsansvarig vid Jägareförbundet i Dalarna och den som håller i trådarna för jaktlägret.

Att ungdomar står i kö för att vara med är så klart extra sporrande. Många av deltagarna har vuxit upp med jakten, för andra är det en helt ny erfarenhet.

– Alla är så klart välkomna men det är särskilt roligt med de nya, som är nyfikna men inte alls vet vad jakt innebär och aldrig har hållit i ett jaktvapen.

Det krävs mycket arbete för att få ihop allt det praktiska med lägret. Alla ledare ställer upp ideellt, vilket gör att deltagaravgiften kan hållas på en rimlig nivå, 850 kronor.

Anette har tidigare varit styrelseledamot i Studiefrämjandet Mitt, som är medarrangör för lägret. Det lokala samarbetet mellan Studiefrämjandet och Jägareförbundet fungerar bra, och underlättar både planering och genomförande av verksamheten, inte minst på utbildningsområdet.

För Anette är det bästa med lägret är att se ungdomarna trivas tillsammans och suga åt sig av all ny kunskap.

– När jag får mejl från föräldrar om att deras barn kommit hem och berättat att de har haft så roligt, då blir jag glad i själen.

Läs mer om Studiefrämjandet jaktverksamhet.

Ur Cirkeln nr 2 2023.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 26 september 2023