• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Lär av din hund

Hund och människa - två flockdjur som hängt ihop i tusentals år. I vanliga fall brukar vi människor fundera på vad vi kan lära hundar. Mer sällan ställer vi frågan vad vi kan lära av dem. Rak kommunikation och förmåga att leva i nuet är två sådana saker, menar hundpsykologen Eva Bodfäldt. (Ur Cirkeln nr 2 2015)

Två flockdjur - vad kan vi lära av hundarna?

En människa helt utan kontakt med andra mår inte särskilt bra. En hund som lämnas ensam blir olycklig. Vi båda är sociala varelser som gillar sällskap. Hur kan vi människor inspireras av hundarna för att fungera bättre i sociala sammanhang?

– Vilken spännande fråga, är Eva Bodfäldts första kommentar när vi träffas i lägenheten i centrala Stockholm, där Eva bor tillsammans med sambon Åsa och tre hundar, Zelda och Nemi, båda Chinese crested powder puff och labradoren Zakk.

Eva Bodfäldt är välkänd hundpsykolog, föreläsare och författare. I snart trettio år har hon ägnat sig åt relationen mellan människa och hund.
– Jag är noga med att betona att jag arbetar med människor som har hund, säger hon. Det är oftast hos människan som nyckeln finns till att lösa de problem som kan uppstå i relationen till hundar.

Leva här och nu

Det visar sig snart att frågan om vad människor kan lära av hundar inte är så enkel att svara på. De individuella variationerna är stora, både hos oss och bland hundarna. Generaliseringar är alltid bedrägliga. Ändå ser Eva Bodfäldt några områden där hundarna kan vara en förebild.

Det kanske mest uppenbara är förmågan att leva här och nu.
– Det är inte så mycket bakåt och framåt hos hundar. De är närvarande i nuet.

Det här är ett ideal även bland människor. Men det är inte alltid vi lyckas ”fånga dagen”. Mycket var bättre förr eller kommer att bli det i framtiden… så går ofta våra tankar. Kopplat till konsten att leva i nuet finns också hundars förmåga till acceptans, att gilla läget.

Eva Bodfäldt menar att varken människor och hundar ska finna sig i vad som helst. Men om vi nu talar om gruppbeteende är ett visst mått av tålmodighet och fördragsamhet en tillgång, i alla fall om flocken ska hålla ihop.

Talet ställer till det

När det gäller gruppbeteende menar Eva Bodfäldt att hundars tydlighet är eftersträvansvärd.
– Vi har talet och det kan ofta ställa till det för oss, säger hon.

Att linda in dolda, subtila budskap, liksom att säga en sak med munnen och en annan med kroppen – det är otydligheter som kan försvåra mänsklig kommunikation.
– En hund visar väldigt tydligt vad som gäller.

När Eva Bodfäldt instruerar hundägare brukar hon sällan lägga stor vikt vid röstkommandon. Visst kan de behövas, men inte alls i den utsträckning de flesta nyblivna hundägare tror.
– Att hitta ett samarbete med sin hund bortom orden tror jag gör oss mer lyhörda och uppmärksamma som människor, säger hon.

Hundar utmärker sig också för en närmast total brist på långsinthet. Att skam- och skuldbelägga i all oändlighet är ett mänskligt beteende, om än inte så sympatiskt.
– Hundar kan tillrättavisa, men släpper sedan och går vidare. Inga efterslängar och inga misstankar om att de är utsatta för andras onda uppsåt.

Rädsla och nyfikenhet

En egenskap som vi delar med hundarna är rädslan för det främmande. Det här kan ibland leda till överdriven misstänksamhet och fördomsfullhet mot sådant vi inte känner till. Samtidigt är vi nyfikna varelser. Och kanske har denna balansakt mellan vaksamhet och nyfikenhet gjort oss evolutionärt framgångsrika. Hittills har vi ju överlevt på planeten.

Det är sällan vi kan studera hundar i sina naturliga flockar. De har blivit en del av vårt vardagsliv. Eva Bodfäldt menar att åttiotalets forskningsfokus på en sluten hundflock med en strikt rangordning var felaktig. Hundarnas flockbeteende är mycket mer komplext än så och här utvecklas fortlöpande vår kunskap genom ny forskning. Den blandade flocken med människor och hundar är den vi är mest van vid. Och här kan de flesta hundägare vittna om hundarnas positiva inverkan.

– Det finns ett slags vardagsglädje bland hundar som vi kan lära av. Det är få hundar som inte kommer fram till dörren och viftar på svansen när du kommer hem.

Just förmågan att se och uppskatta nuet och de vi har omkring oss varje dag är väl en lärdom så god som någon. Och här kan hunden vara vår förebild.

Kontaktkontraktet

Eva Bodfäldt har bland annat skrivit boken Kontaktkontraktet: en bok om människans samspel med hunden. Boken handlar om hur vi bygger upp en bra relation till hunden. Till boken finns även en handledning och en dvd. 

Studiefrämjandet och hundorganisationerna

Studiefrämjandet har ett omfattande samarbete med Sveriges stora hundorganisationer Brukshundklubben, Kennelklubben och Sveriges Hundungdom. Förra året genomförses över 4 500 studiecirklar i samarbete med Brukshundklubben.

Läs mer om lydnad och samspel med din hund!

Ur Cirkeln nr 2 2015.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 17 juni 2020