• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Klädbytardag – från nytt till bytt

Klädbytardag. Det betyder att det är dags för byxor, tröjor och klänningar att få nya hem. Cirkeln besökte Karlstad där 1399 plagg bytte ägare på bara några timmar. – Precis som Black Friday fast raka motsatsen, utbrister en glad besökare. (Ur Cirkeln nr 2 2019)

Kön ringlar sig lång utanför och när dörrarna öppnas strömmar besökarna in.

Stämningen är på topp och kläderna går åt i rask takt. Årets klädbytardag i Karlstad blev minst sagt en succé.

– Vi har haft rekordmånga besökare och hela 1 399 plagg har bytt ägare, berättar en nöjd Johanna Hedqvist från Naturskyddsföreningens handla miljövänligt-grupp i Värmland i slutet av dagen.

I år firar klädbytardagen tio år. Det är en dag initierad av Naturskyddsföreningen med syftet att värna om miljön. Dagen äger alltid rum i början på våren, i år lördagen den 6 april.

– Det är fjärde året i rad som vi arrangerar klädbytardagen här i Karlstad i samverkan med kommunen och Studiefrämjandet, berättar Johanna, från Naturskyddsföreningen.

– Och det blir bara större och större för varje år vilket är väldigt roligt, tillägger Kristina Andersson som är handläggare för natur- och miljöområdet på Studiefrämjandet i Värmland.

Besökare i alla åldrar

Besökarna består av allt från barn med föräldrar till pensionärer och modemedvetna ungdomar. Enda kategorin det inte syns så många av är äldre män.

– Och de ser man ju sällan ute i vanliga butiker heller, påpekar Johanna.

Folk trängs mellan klädställningarna och klädborden i Tingvallagymnasiet. I korridorer och bakom skärmar provas det för fullt. Vissa har tagit en hel hög med plagg och ställt sig i ett hörn för att sortera ut vad de ska ha, för att sedan hänga tillbaka resten.

– Precis som Black Friday fast raka motsatsen, utbrister en glad besökare och får medhåll från omgivningen.

Nya kläder i omgångar

Trots trängseln är det en väldigt hänsynsfull stämning, det är inget riv och slit. Och efter bara en timme är alla kläder som hängdes ut mer eller mindre slut. Många väljer ändå att vara kvar, pratar eller tar en fika i väntan på nya kläder.

– För att alla ska få en möjlighet att fynda, även de som kommer senare, så hänger vi ut nya plagg vid flera tillfällen under dagen, berättar Johanna.

För att få byta till sig ett plagg måste man först ha lämnat in plagg, hela och rena sådana. För varje plagg får man sedan en biljett som kan användas för att byta till sig ett nytt.

Entusiastiska volontärer

Kläderna kunde lämnas in antingen på fredagskvällen eller på lördagsmorgonen fram till en halvtimme innan klädbytet började.

– De som kom och lämnade in sina kläder redan på fredagen var med i utlottningen av presentkort till lokala secondhandbutiker. Vi ville att så många som möjligt skulle komma på fredagen för att vi skulle hinna förbereda, berättar Kristina.

– Vi har varit totalt runt 27 personer som engagerat oss ideellt i klädbytardagen, säger Johanna och tillägger:

– Miljöförvaltningen i Karlstad har hjälpt till med transporten av alla klädställningar och hängare, vilket har varit guld värt.

De plagg som ingen hade bytt till sig i slutet av dagen skänks till lokala secondhand-butiker.

Uppskattat matsvinnscafé

Under klädbytardagen fanns också ett tillfälligt café som även det gick i återvinningens tecken.

– Det är ett matsvinnscafé, berättar Ulrika Neldorin, som tillsammans med Johanna Hedqvist varit ansvariga för arrangemanget från Naturskyddsföreningens sida.

– Allt som säljs här är gårdagens fikabröd ifrån Coop som de annars skulle ha kastat. Vi frågade om vi kunde få det i stället och de sa ja på en gång. Vi vill visa att det inte är något fel på gårdagens fikabröd, eller på saft och kaffe som har gått ut i datum. Vi slänger alldeles för mycket mat i onödan och det är inte hållbart, informerar Ulrika.

Sålde fikat gjorde elever från klass 6A på Kvarnbergsskolan som samlade in pengar till sin klassresa.

Kläder har stor miljöpåverkan

Både Kristina från Studiefrämjandet och Johanna från Naturskyddsföreningen tror att det stora intresset för klädbytardagen hänger samman med den ökade medvetenheten kring klimat- och miljöfrågor i samhället.

– Det känns som att vi allmänt pratar annorlunda kring flyg, kött, konsumtion och så vidare i dag. Bara det att årets julklapp förra året var ett begagnat plagg är ju rätt häftigt, säger Johanna.

Kläder är en stor miljöbov. Det går åt mängder med vatten, kemikalier och energi för att göra kläder. Plus att många kläder tillverkas i länder där de som jobbar har extremt dåliga löner och arbetsvillkor.

– Därför är det viktigt att vi tar hand om de kläder vi har och inte bara köper nytt hela tiden, understryker Johanna.

Föreningslivet spelar roll

Efter årets succé hoppas Kristina att Studiefrämjandet ska kunna hjälpa till att utvidga evenemanget ännu mer framöver.

– Eftersom man sett trycket på denna dag, att det inte bara handlar om att byta kläder, utan även om klimatet och återbruk, så kanske man kan bygga ut det på olika sätt. Kristina vill också lyfta föreningslivets betydelse, att klädbytardagen visar vad föreningslivet kan göra för allmänheten.

– Det här är personer som jobbar ideellt, men det kommer så många fler till nytta, poängterar Kristina och avslutar:

– Tänk vad fantastiskt att man bara genom att byta tröjor kan väcka tankar kring klimat, miljö och föreningsliv som sedan börjar gro. Och insikten att lilla jag som person och konsument faktiskt kan påverka världen och andra mer än vad jag tror.

Nöjda klädbytare

Varför har du valt att komma hit och vad har du bytt till dig?

Kompisarna Johan Arvidsson och Hjalmar Hardestam:

Johan Arvidsson: Jag gillar att byta kläder och tycker om second hand. Man hittar många snygga kläder där. Just nu är jag ansvarig för rekvisitan till en filmtrailer så jag har fyndat lite kläder till den, bland annat två par kostymbyxor.

Hjalmar Hardestam: Jag tycker klädbytardagen är ett jättebra initiativ, det visar att man inte behöver konsumera nya saker utan kan köpa begagnat i stället. Jag behövde en ny vårjacka och har hittat en här. Och en snygg matchande t-shirt.

Systrarna Ulrica Svärdh och Catharina Svärdh:

Ulrica: Detta är ett jätteroligt sätt att få byta ut sin garderob på. Vi har hittat hur mycket som helst så nu måste vi försöka sortera ut till bara fem plagg var.

Catharina: Det är bra att tänka på miljön och inte slänga kläder som någon annan kan ha. Jag har bland annat hittat en jacka. Men vi ska stanna hela dagen och se vad som mer hängs ut, så vi kanske går hem med helt andra plagg än vad vi valt ut just nu.

Mamma Susanna Svensson och barnen Astrid Lundborg och Edith Lundborg:

Susanna: Vi vill tänka på miljön och i dag har vi fyndat en massa nya fina sommarkläder.

Astrid: Det är bra att man kan byta de kläder man tröttnat på eller växt ur. Jag har hittat en ny klänning.

Lillasyster Edith håller upp en ny svart/vit sommarklänning.

5 steg till en hållbar garderob

  1. Köp färre och bättre kläder Minska antalet nyinköp och köp kläder av bra kvalitet. Köp bara det du behöver och verkligen kommer att använda.
  2. Begagnat är bäst för miljön Köp second hand och sälj eller skänk det du själv inte använder. I dag finns möjligheter att göra detta både på nätet och i fysiska butiker. Byt kläder med andra, hyr eller låna kläder på ett klädotek. 
  3. Miljömärkt påverkar minst Välj helst miljömärkta kläder. Om det inte finns, välj kläder av ekologiska eller återvunna fibrer eller plagg som är kontrollerade för hälsofarliga ämnen.
  4. Ta väl hand om dina kläder Om du vårdar dina kläder så håller de längre. Vädra ofta. Tvätta i rätt temperatur och inte för ofta. Hängtorka gärna. Om ett plagg går sönder – gå tillbaka till affären och reklamera så att tillverkaren blir medveten om att kvaliteten
    är dålig.
  5. Laga kläder Laga de plagg som har gått sönder eller sy om till något nytt. För finare kläder kan det vara värt att anlita en skräddare.

Källa: Naturskyddsföreningen

Arrangera ett klädbyte? Gör så här!

1. Bestäm dig vem du vill arrangera klädbytet med. En kompis, förening, skolklass eller kommunen.

2. Ta hjälp av Studiefrämjandet på din ort eller av Naturskyddsföreningen.   Berätta hur du tänker och bolla dina idéer med dem.

3. Nu är det bara att kicka igång! Boka lokal, planera marknadsföring, fixa bord och galgar.

4. Beställ gratis affischer, flyers och klädbrickor och annat material från Naturskyddsföreningen.

Det går att arrangera ett lokalt klädbyte när som helst på året.

Så här går det till på ett klädbyte

Du tar med dig fem eller tio fina och fräscha plagg (antalet plagg kan variera lokalt). Det kan vara sådant du tröttnat på eller plagg i fel storlek. På en del platser ska du lämna in dina plagg innan själva klädbytardagen. För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt. Ta gärna med en egen kasse att bära hem kläderna i.

Det är helt gratis.

Plagg som ingen väljer skänks till en lokal secondhandbutik. Du får alltså inte tillbaka de plagg du skänkt som inte valts av någon.

Källa: Naturskyddsföreningen

Läs mer om Studiefrämjandets verksamhet inom samhälle och hållbar utveckling!

Ur Cirkeln nr 2 2019.