• Language

  Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Hundens vecka - skoj för hundar & hundägare

– Genom Hundens vecka ger vi nya och gamla hundägare chans att testa allt roligt du kan göra med din hund. Vi lyfter också fram det fantastiska folkbildningsarbete som hundklubbar runt om i landet gör. Det säger Lisa Holmberg på Studiefrämjandet, riksförbundet. (Ur Cirkeln nr 2 2022)

Hundens vecka genomförs i år för tredje gången (12-18 september). Idén är enkel. Hundklubbar runt om i landet laddar med massor av spännande aktiviteter.

– Vem som helst kan delta, alla slags hundar och alla slags människor, säger Lisa Holmberg.

Många som har hund eller är intresserade av hund, har inte kommit sig för att uppsöka en hundklubb. Det tycker Lisa Holmberg är synd, för det finns så mycket roligt att göra tillsammans med andra hundintresserade. Hon är själv aktiv i Vällingby Brukshundklubb i Stockholm.

– Hos oss har Hundens vecka blivit en inkörsport för nya medlemmar som sedan blivit aktiva i klubben.

Prova på

Eftersom hundklubbarna står för aktiviteterna varierar utbudet över landet. Agility, hoopers, rallylydnad, sök och mycket annat. Många aktiviteter har prova-på-karaktär, och det är gratis att vara med.

– Intresset för hund har ökat under pandemin, och en del nya hundägare är kanske inte beredda på vilket ansvar det innebär, och hur den nya fyrbenta familjemedlemmen fungerar. Att vara villrådig med sin hund är ett gott skäl att vända sig till en hundklubb, menar Lisa Holmberg.

– Tänk på att alla hundar och hundägare kan göra framsteg. Ett sätt att ta sitt ansvar är att aktivera sig och ha kul med sin hund. Det gör hunden nöjd och trött, och en trött hund är en lycklig hund.

Mycket på gång

Här är bara en del av allt som händer under Hundens vecka. Mer info och massor av fler programpunkter på www.studieframjandet.se/hundensvecka.

 • Uppvisning i jaktapportering (Arvika)
 • Prova på rallylydnad (Hagfors)
 • En kväll för barn med egen hund (Torshälla)
 • Nyfiken på Nose work? (Sollefteå)
 • Prova på agility (Skoghall)
 • Fereestyleuppvisning (Stockholm)
 • Skojapportering (Ed)

Hundägarpodden

”En podd om hundar för hundägare.” Så presenteras Hundägarpodden, producerad av Brukshundklubben. I avsnitt åtta är temat Kurser & utbildningar och podden gästas av hundinstruktören Johanna Jervgren.

Andra avsnitt handlar bland annat om vardagslydnad, försäkringar, hundens hälsa och om hundar i människans tjänst. Hundägarpodden nås via www.brukshundklubben.se.


Tre organisationer för hundar och hundägare

Hundens vecka arrangeras av Studiefrämjandet i samverkan med tre hundorganisationer:

 • Svenska Kennelklubben (SKK) är hundägarnas riksorganisation med närmare 300 000 medlemmar. SKK vill sprida information, utbilda och väcka debatt – och visa på den stora glädjen och nyttan med hund.
 • Sveriges Hundungdom är Svenska Kennelklubbens ungdomsförbund. Verksamhet sker främst med hundintresserade ungdomar, 6-25 år.
 • Svenska Brukshundklubben (SBK) är en ideell medlemsorganisation med drygt 60 000 medlemmar i 280 lokala Brukshundklubbar. SBK är specialklubb i Svenska Kennelklubben och alla hundraser är välkomna.

Läs mer om Studiefrämjandets hundverksamhet!

Ur Cirkeln nr 2 2022.

 • Text: Thomas Östlund
 • Senast ändrad: 1 september 2022