• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Gladare liv med hund

Läs intervjun med Mia Lindskog från Brukshundsklubben - om att ett liv med hundar blir ett så mycket gladare liv. (Ur Cirkeln nr 3 2018)

Namn: Mia Lindskog.
Ålder: 57. Bor: Ovanåker i Hälsingland.
Gör: Förskollärare.
Familj: Tre vuxna barn och fem barnbarn. Två hundar, Hilo, 10 år och Fly, 6 månader. Båda Australian shepherd.
Fritid: Familj, böcker och bio. Och så hundarna förstås.

När föddes din passion för hundar?

Så länge jag minnas har jag älskat djur. Vi hade katter och kaniner men drömmen var en egen hund. Så när jag var tolv år fick jag schäfern Akela. Drömmen blev sann!

Vad är så speciellt med hundar?

Samspelet mellan hund och människa är oslagbart. Hundarna förstår mycket mer än vi tror. Och de har hur mycket glädje som helst. Livet med hund blir mycket gladare.

Du är aktiv i Brukshundklubben, vad gör ni där?

Massor av olika saker. Kurser förstås, från valpkurser till utbildning av tjänstehundar. Vi samarbetar med Studiefrämjandet och det fungerar bra. Jag är inte bara intresserad av hundar, utan också människor. Vill du träna och tävla med din hund utvecklas du mer tillsammans med andra i en förening. Och även hundar behöver träffa kompisar.

Vilka kurser är mest populära?

Valpkurserna! Här i Edsbyn går nästan alla som skaffar en valp på valpkurs, även de som haft hund förut. Det är bra.

Några trender inom hundvärlden?

Nosträning är populärt just nu. Kanske lite mindre ren lydnadsträning än tidigare. När det gäller träningsmetoder förändras det hela tiden. Många inspireras av kända hundtränare på teve, men glömmer att det tar betydligt längre tid än vad det verkar. Att träna hundar är ingen quick fix!

Vad pratar du om med dina hundar?

Om allt. Till exempel var vi ska gå på promenad. Hundar kan lära sig hundratals ord. Men inte bara ord, de är fantastiskt lyhörda på små signaler från oss människor. Jag och min dotter tittade på en sorglig film på teve. Vi såg väl lite ledsna ut och det gillade inte hundarna alls. Vi stängde av teven och gick ut med dem i stället.

Läs mer om Studiefrämjandets verksamhet för hundägare

Ur Cirkeln nr 3 2018.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 16 juni 2020