• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Föreläsning om vildsvin

Vem orkar gå på föreläsning i dessa tider, med långa arbetsdagar, många tevekanaler och mjuka hörnsoffor? Jodå, en hel del. En vinterkväll samlas ett sextiotal personer i Nyköpings kulturhus Culturum. Alla vill veta mer om vildsvinsjakt. (Ur Cirkeln nr 1 2014)

En av de första på plats är Rose- Marie Gewertz från Nyköping. Hon har alltid varit intresserad av jakt och hörde av en arbetskamrat att Leif Fredriksson skulle vara en bra föreläsare.
– Vi får väl se om han lever upp till ryktet, säger hon.
– Man kan aldrig lära sig för mycket, menar Kjell-Inge Jansson från Broby.

I takt med att lokalen fylls kan de ansvariga från Studiefrämjandet andas ut. Hur många som ska komma vet man ju aldrig. Många hejar och nickar igenkännande till varandra,”tjena tjena”, ”hur är läget”, ”bara bra”…

Mumlet tilltar men avbryts när Stefan Karell från Studiefrämjandet hälsar välkommen. Så är det plats på scen för Leif Fredriksson. Föreläsningen Jakt, hund och viltvård handlar till en början mest om vildsvin. Stefan har skjutit över tusen och går numera under smeknamnet ”Grismannen” av familj och grannar. Det märks snabbt att Leif kan sin sak. Han pratar avspänt utan manus. Känner nog att han är på hemmaplan, med en intresserad och förväntansfull publik.

Bilderna har en huvudroll i hans föreläsning. Vi får titta på dotter, svärfar, jaktkamrater, hundar och så naturligtvis – vildsvin. Leif har varit med om många strapatser. Och nu tar han med oss som lyssnar på några av dem.

Kryddar med tips

Han kryssar sig fram mellan vildsvinens beteende, eftersök, utfodring, vapen, hund och jakt på detta djur, vars antal ökat explosionsartat de senaste åren. Det blir också en del om dovvilt och kronvilt. Leif kryddar med mängder av praktiska tips och goda råd, om vapen, försäkringar och skyddsvästar för hundar.

I halvtid är det fika. En skolklass står beredd med kaffe, festis och hembakt. Överskottet går till skolresan. Återigen småprat och handskakningar. Kanske är just detta charmen med föreläsningen som fenomen. Närvarokänslan, samvaron – gamla bekanta och nya ansikten i blandning.

Gäspning

Föreläsningen fortsätter och när klockan passerat nio syns en och annan gäspning. Men som den slipade föreläsare Leif Fredriksson är, har han sparat det bästa till sist. En dramatisk filmsekvens där han själv, hund och fotograf söker upp och skjuter ett skadat vildsvin i snårig terräng. Knappast riskfritt, varken för jägare eller hund. Om några i publiken nickat till så vaknar de nu. Lagom till hemfärd i vintermörkret.

Läs mer om Studiefrämjandets jaktverksamhet!

Ur Cirkeln nr 1 2014.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 18 juni 2020