• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

16 studiematerial

Ibland sinar idéerna. Här kan du fylla på med nya. Vi presenterar 16 färdiga studieplaner i varierande ämnen – från trollsländor till jämställd musik. Ladda ner studieplanerna gratis. Om ingen passar kan ni göra er egen studieplan. Här får du veta hur det går till. (Ur Cirkeln nr 1 2020)

Med planetens framtid i fokus

Dags för ett helhetsgrepp om planetens framtid? Här är en cirkel kring FN:s globala mål för hållbar utveckling. Diskutera allt från fattigdom till biologisk mångfald. Cirkeln utgår från antologin Mot en hållbar framtid. 

För föräldrar i ett nytt land

Att vara förälder i ett nytt land är inte alltid enkelt! Älskade barn är ett paket med sex studiecirklar för föräldragrupper. Med spännande samtal om vardagsfrågor, värderingar och lagar kring föräldraskap och barns rättigheter.

Hallå män – dags att börja prata

I den här cirkeln inspireras män att starta samtal om sådant de sällan pratar om. Kärlek, skörhet, sex, flyktvägar, vänskap och ego är teman för de sex samtalsträffarna. Utgår från pocketboken Allt vi inte pratar om.

Ekologisk odling året runt

Intresset för ekologisk odling växer. Studiehandledningen följer årstiderna med förslag på cirkelträffar och aktiviteter året runt. Förkultivering, skördefest, mustning och växtskydd är bara en del av allt som tas upp.

Om hundolyckan är framme

Även hundar kan behöva första hjälpen. Denna handledning följer Blå Stjärnans material Första hjälpen hund, och riktar sig till ledare. Tanken är en cirkel på tre träffar som gör alla hundägare tryggare – om olyckan skulle vara framme.

Tips & goda råd för naturguider

Naturguidningar är mycket populära, och vem som helst kan lära sig guida. Lite tips och råd på vägen är dock aldrig fel. Svar på de flesta frågor får du i Guiden för naturguiden av Ulrik Alm. Materialet kan med fördel användas i studiecirkel.

Fullt av skräp i hav och sjöar

Nu rapporteras om den stora mängden mikroplaster i världshaven. Marin nedskräpning utgår från filmen Strömmar av plast, och är alltså rykande aktuellt. Här får ni lära er mer om skräpiga vatten – och vad som krävs för att de ska bli renare.

Mer jämställt i musiken

Männen regerar fortfarande i musikvärlden. Hur kan detta ändras? Frågan ställs i studiecirkeln Musik & jämställdhet – fast forward. Tre träffar som följer podcasten Skaparna (www.skap.se). ”Från ord till handling”, heter sista träffen.

Regnvatten är guld värt

Minns du torrsommaren 2018? Många trädgårdsodlare gör det säkert. Denna cirkel kretsar kring odling och bevattning – hur du tar vara på regnvatten, skyddar trädgården från torka och väljer rätt växter. Fem träffar för en mer hållbar trädgård.

365 hållbara tips i samma cirkel

”Med den här studieplanen vill vi inspirera, uppmuntra och skapa nya hållbara vanor.” Det menar Johanna Stål, som både skrivit boken Ett hållbart liv och studieplanen med samma namn. Resor, maten och kroppen är några ämnen som tas upp.

Väck ditt fågelintresse

Allt fler fascineras av fåglar. Studieplanen till boken Börja skåda fågel är en perfekt igångsättare för alla som förundras över våra bevingade vänner, men inte riktigt vet vart deras nyfikenhet ska ta vägen.

Aspekter på & tankar om jakt

Det finns många förutfattade meningar om jägare och jakt. Cirkeln följer Helene Tivemarks film Jag är jägare. Ni ser filmen och diskuterar olika aspekter av jakt: viltmat, naturvård, jakthunden med mera.

Studieplan: Energirevolution

En handledning om energifrågor – nu och i framtiden. Handledningen utgår från olika teman och väcker frågor kring vårt energisystem. Kan användas i cirklar, vid diskussionsträffar eller andra aktiviteter.

Hur mår din förening?

Medlemsmodellen är en modern klassiker i föreningssammanhang. Bok och studiehandledning har använts mycket för att ta tempen på läget i föreningen – och upptäcka vad som kanske kan förbättras.

Naturen – väg till svenska språket

Att sätta ord på det vi ser, upplever och gör. Vad passar väl bättre än att lära sig svenska ute i naturen? Studie- och ledarhandledningen Svenska i naturen beskriver övningar och aktiviteter för tre träffar, det mesta sker utomhus.

Allt om trollsländor

Du har säkert sätt dem – men vad vet du egentligen om deras liv? Trollsländorna. Med hjälp av denna studieplan och boken Svenska Trollsländeguiden kan du starta en cirkel och dyka rakt ner i trollsländans fascinerande värld.

GÖR DIN EGEN STUDIEPLAN

Alla studiecirklar ska ha en studieplan. Ni kan använda en färdig eller göra en själv. Enklast är att utgå från några frågor och besvara dem, gärna tillsammans i gruppen. Svårare än så behöver det inte vara. Skriv ner svaren – och så har ni snart er studieplan.

Vad vill ni lära er?

• Vad är det för gemensamt intresse ni har i gruppen?

• Vad vill ni lära er i tillsammans?

• Vilka moment har studiecirkeln och under vilken/vilka tidsperioder? Många färdiga studiematerial innehåller olika moment för varje träff. Så detaljerat behöver det inte vara, men åt det hållet.

Hur och var vill ni lära er?

• Vad ska ni använda för att söka kunskap (litteratur, film, webbsajter etc.)?

• Ska ni träffas i en lokal, utomhus, via nätet eller blanda olika former?

Tidsplan

• Hur många träffar planerar ni att genomföra? Hur ofta ska ni träffas?

Stöd från Studiefrämjandet?

• Lokal, digital studieplats, material, pedagogiskt stöd eller annat.

Utvärdering

• Efter cirkelns slut är det bra för er egen skull att utvärdera hur det gick – vad som var bra och kan bli bättre. Välj metod själva – öppen diskussion i gruppen, anonyma enkäter eller annat.

GÖR EGEN STUDIEPLAN – 5 GODA RÅD

1. GÖR STUDIEPLANEN TILLSAMMANS.
Oftast mycket bättre än om cirkelledaren själv gör planen. Ni pratar ihop er, hittar idéer och alla får säga sitt.

2. DELA UPP CIRKELN I OLIKA DELMOMENT.
Inte bara att ni ska ”spela”, ”dreja” eller ”måla”, utan mer detaljerat än så. I en cirkel utvecklas ni och tar ert intresse vidare.

3. ANVÄND STUDIEPLANEN UNDER CIRKELN.
Det är ett sätt att checka av vad ni har gjort. Och kom ihåg, cirkeln är en fri form av lärande. Planer kan ändras.

4. FASTNA INTE I LÅNGA FORMULERINGAR.
Beskriv era planer så vardagligt som möjligt, gärna i punktform. Eller prata om vad ni ska göra – och spela in samtalet. Då har ni ett bra underlag för er plan.

5. TA HJÄLP AV ANDRA.
Om det tar stopp i planeringsarbetet, fråga någon på Studiefrämjandet. De flesta grupper vet vad de vill, men kanske inte alltid har formulerat det i ord.

Läs mer och ladda ned Studiefrämjandets färdiga studieplaner!

Ur Cirkeln nr 1 2020.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 7 september 2020