• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Koldioxidbantare i Luleå

Tänk viktväktarna, fast ersätt intag av kalorier med utsläpp av koldioxid. Det är projektet BeChange i ett nötskal. Cirkeln var med när ett gäng koldioxidbantare testade elcyklar och laddhybridbilar i Luleå. (Ur Cirkeln nr 2 2017)

BANTA – för ny livsstil och bättre miljö

Tänk viktväktarna, fast ersätt intag av kalorier med utsläpp av koldioxid. Det är projektet BeChange i ett nötskal. Cirkeln var med när ett gäng koldioxidbantare testade elcyklar och laddhybridbilar i Luleå.
– Häftigt, du måste prova.
– Oj vad lätt det gick att trampa uppför backen.
– En sån här måste man ju skaffa sig.

Första gången på en elcykel väcker känslor av frihet och fart. Alla som provar får något saligt i blicken efter första tramptagen. Backen uppför Hermelinsgatan i Luleå går lekande lätt med lite batterihjälp.

Cykelhandlaren Roger Blomqvist får konka ut fler cyklar från butiken, samtidigt som han svarar på frågor om allt från batteriernas livslängd till garantier och stöldrisk.
– Det finns inget mer miljövänligt sätt att transportera sig på än cykel, förutom att gå förstås, säger han.

Test av elcyklar

Sju koldioxidbantare har mött upp vid butiken Cykelstället i Luleå denna torsdagseftermiddag i maj. Förutom elcyklar kan de även testa laddhybridbilar. Träffen ingår i projektet BeChange, som drivs av Studiefrämjandet i Norrbotten. I nära ett år har ett trettiotal personer träffats regelbundet, med målet att minska sin klimatpåverkan i vardagen. Deltagarna har pratat mat, bostad och transporter, och även fått personlig coachning, som stöd i den mentala omställning som alla livsstilsförändringar innebär.

Inte moralisera

Att koldioxidbanta tillsammans är ett utmärkt sätt att göra något konkret för miljön, är den samstämmiga kommentaren från deltagarna. Att inte fördöma, utan visa på möjligheter i vardagen är ett uppskattat förhållningssätt.
– Ledarna Stina och Ann har lärt oss att inte moralisera, säger Maria Hannerfors, en av deltagarna som till vardags är sjuksköterska på Sunderby sjukhus.

– Naturen har alltid varit viktig för mig. Ibland känns det här med klimatet ångestladdat, och politikerna har inte förmågan att fatta beslut som får oss att göra rätt. Då måste man göra något själv.

Maria känner sig lite som en pionjär. De flesta människor hon möter blir nyfiket positiva när hon berättar om koldioxidbantningen, även om en och annan skakar på huvudet. Det här med miljöfrågor kan vara känsligt, särskilt när man närmar sig vardagsbeteenden. När bilåkandet kommer upp kan det hetta till.
– ”Det går väl inte att bo i Norrbotten utan bil”, det har man fått höra flera gånger, säger Maria och pekar på en av elbilarna, en Toyota Prius Plug-in hybrid.

Räckviddsångest

Men även i bilburna Norrbotten har det hänt saker på senare tid. Daniel Nilsson på Burlin motor har varit bilförsäljare i många år och tror att BeChange helt klart ligger i tiden. Självklart vill han vara med och visa upp deras laddhybridbilar. För några år sedan pratade alla bilköpare säkerhet. Nu har fokus skiftat till miljö.
– Norrbotten är stort och räckviddsångesten finns kvar. Men fler och fler inser att i den dagliga körningen fungerar en laddhybrid mycket bra, säger han.

Håkan Larsson från Luleå är en annan av deltagarna. Han arbetar med arbetsmarknadsfrågor på Luleå kommun. Liksom Maria Hannerfors gillar han det vardagsnära upplägget i BeChange. Särskilt bra är den mentala coachningen och den positiva grundtonen i projektet.
– Man känner sig som nöjd, när man gör små insatser. Lite mindre kött och lite mer fisk, det är ju ingen tung sak att förändra, säger han.

På samma sätt är det med bilåkandet. Luleå är ingen stor stad och att ta cykeln vid kortare resor är inget problem för Håkan.
– Det finns massor av små steg du kan ta som egentligen inte innebär någon uppoffring.
Och att cykla är enligt Håkan utmärkt även för den inre miljön. Att trampa ut i skogen med dvärgschnauzern Blixten i cykelkorgen är en njutning.
– Du blir fantastiskt kreativ när du cyklar. Får bra idéer och löser en massa problem. Testa själv!

Hoppfullt & hållbart

Hoppfulla människor i ett hållbart samhälle. Det är mottot för Studiefrämjandets satsning BeChange i Luleå. I snart ett år har ett trettiotal deltagare bantat koldioxidutsläpp.
– Vi säger aldrig ”så här får du inte göra”. Vi ger förslag till vad man kan göra i stället, säger Stina Sundqvist som tillsammans med Ann Murugan leder BeChange.

Många tror att mindre utsläpp per definition innebär ett tristare liv. Så resonerade säkert några av de som förra hösten anmälde sig till koldioxidbantningen i Luleå. Stina Sundqvist och Ann Murugan hade redan innan bestämt sig för att möta den inställningen med en positiv attityd, utan krav och pekpinnar.
– Om en förändring inte ger dig bättre livskvalitet, så låt bli att göra den, säger Ann.
Både hon och Stina har ett långt miljöengagemang bakom sig. På var sitt håll har de sökt en plattform för konkret förändringsarbete.

Vändpunkt i Tibet

Ann berättar om den klimat-ångest hon bar på i ungdomen. Ju mer hon lärde sig, desto fler fel såg hon i vår nuvarande livsstil. Frustrationen växte. Vändpunkten kom när hon träffade en nunna i Tibet, som under lång tid suttit fängslad på grund av sin kamp för ett fritt Tibet. Hos denna kvinna fanns varken hat eller bitterhet.
– Av henne lärde jag mig att ilska och frustration inte förändrar någonting.
Stina som är utbildad ekolog hade länge velat hitta ett sätt att omsätta sin kunskap i praktiskt arbete i hemstaden Luleå.
När Stina och Ann träffades för två år sedan föddes tankarna på BeChange. De beskriver sig som en perfekt kombination.
– Stina står det yttre, med mycket praktisk kunskap. Jag står för det inre, med kunskap om hur vi människor hanterar förändringar.

Omställning krävs

I BeChange träffas deltagarna varannan vecka. Ibland hela gruppen och mellan det i studiecirklar i mindre grupper. Själva grundtanken är förändring i vardagen. I dag släpper medelsvensken ut elva ton koldioxid per år. Målet till 2030 är fem ton. Alla inser att det krävs omställning för att klara detta.
– Vi visar att det går, säger Stina.
Det speciella med BeChange är den mentala coachningen. Ann är egen företagare inom klimatpsykologi, en ny disciplin som kretsar kring hur tankar och känslor påverkar vår förmåga att göra förändringar i livet.
– Vi uppmuntrar deltagarna att fundera över vad som egentligen är viktigt i deras liv. Över själva kärnan. Många har aldrig tidigare formulerat det för sig själva, men vi har märkt att det är nyttigt.

Biff, bostad, bil

BeChange är uppbyggt kring tre teman – biffen, bostaden och bilen. De började med biffen, alltså vad vi äter.
– Det kändes mest naturligt, eftersom du varje dag väljer själv vad du stoppar i munnen, säger Stina.
BeChange avslutas i sommar med prisutdelning till deltagarna. Tävlingsmomentet – vem bantar mest? – har inte spelat huvudrollen, men triggar så klart igång deltagarna, några mer än andra.
Projektet täcker inte in all klimatpåverkan. Offentlig konsumtion och var våra pensionspengar är placerade är ett par områden som inte finns med. Men att inte göra allt på en gång är inget skäl till att inte göra det man kan, resonerar Stina och Ann. Den tanken genomsyrar hela BeChange. Och det som förvånat dem mest av allt är deltagarnas entusiasm.
– De springer förbi oss med alla sina idéer och förändringar i vardagen.

Ann och Stina i BeChange

Ann Murugan, 43

Bor: Bälinge, en by utanför Luleå .
Familj: Man, ett barn och en bortsprungen katt .
Gör: Mental coach inom hållbar utveckling.
Mitt klimatsmartaste tips: Ligg i gräset i sommar lyssna på fåglar och lukta på blommorna.

Stina Sundqvist, 32

Bor: Lägenhet i Luleå.
Familj: Dotter, 4 år.
Gör: Ekolog, klimatrådgivare och projektledare i BeChange på Studiefrämjandet i Luleå.
Mitt klimatsmartaste tips: Åk mer tåg, minska köttmängden, byt till grön el.

FAKTA: BeChange – Koldioxidbantning

  • BeChange har tre teman, alla med målet att diskutera och hitta konkreta möjligheter till minskad miljöpåverkan i vardagen:
    – Biffen – om vår matkonsumtion
    – Bostaden – om energianvändning i våra hem
    – Bilen – om hur vi reser
  • Deltagarna, ett trettiotal personer, träffas varannan vecka, dels i storgrupp, dels i mindre studiecirkelgrupper med 7-10 personer.
  • Projektet inleddes med en analys (invägning) av deltagarnas individuella koldioxidförbrukning på webbplatsen www.klimatkontot.se. Under projektet görs regelbundna mätningar för att se vilka förändringar som skett.
  • Mental coachning – individuellt och i grupp – är en central del i satsningen.
  • BeChange dokumenteras och erfarenheter ska spridas så att andra kan lära och inspireras.
  • Projektet BeChange i Luleå drivs av Studiefrämjandet i Norrbotten med stöd av Naturvårdsverket och Luleå kommun.
  • Här kan du hitta kontakt med Bechange.

Läs mer om hållbar utveckling hos Studiefrämjandet!

Ur Cirkeln nr 2 2017

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 17 juni 2020