• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Vikingacirklar

Våldsamma bataljer med blanka vapen. Det handlar om härkamp. "Vi vill lära oss vikingarnas krigskonst", säger Egil Josefson i Västgöta hird, föreningen som använder studiecirkelmodellen i allt från teater och smide – till härkamp. (Ur Cirkeln nr 3 2016)

Namn: Egil Josefson, 36.
Bor: Gudhem.
Familj: Fru och två barn.
Gör: Arkeolog och verksamhetsledare på Ekehagens forntidsby.
Varför cirklar med Studiefrämjandet? Cirklarna är föreningens ryggrad. Och Studiefrämjandet är fint på nåt sätt. En vacker idé!

Namn: Åsa Josefson, 24.
Bor: Gökhem.
Familj: Sambo med Henrik.
Gör: Jobbar på Försäkringskassan.
Varför vikingatid? Jag behövde ett fritidsintresse och hittade Västgöta hird och en hel hop trevliga människor som tog en för den man är.

Namn: Henrik Sjöberg, 24.
Bor: Gökhem.
Familj: Sambo med Åsa.
Gör: Jobbar i receptionen på Ekehagens forntidsby.
Varför studiecirkel? Ett bra sätt att få struktur på det man gör. Varför vikingatid? En slump som kopplades till mitt intresse för fäktning och historia.

Västgöta hird i Falköping sysslar med mycket, allt med en gemensam nämnare: Vikingatiden, alltså åren 700–1100. När tre medlemmar dyker upp på Studiefrämjandet i Falköping, är det med sköldar, vapen och tidstypiska dräkter.
– Vi är väl lite nördiga, ursäktar sig Åsa Josefson.

Västgöra hird bildades för femton år sedan och har i dag ett sjuttiotal aktiva medlemmar. Kärleken till vikingatiden tar sig många uttryck. Vapen- och dräkttillverkning, stridskonst, teater, matlagning… Intresset styr och genom att bilda en studiecirkel när någon får en idé kan idén snabbt bli verklighet.
– Vi lär oss nya saker hela tiden, från växtfärgning till hur man hugger i en slaktad gris, säger Åsa.

Som sagt, stor bredd på lärandet.
– Det här är ett smygsätt att få ungdomar att intressera sig för historia, menar Egil Josef-son som själv är arkeolog och egentligen mer intresserad av perioden före vikingatiden och vad som ledde fram till denna mytomspunna epok.

Umgås och slåss

En höjdpunkt är det årliga vikingamötet i Moesgaard i Danmark, då tusentals entusiaster från hela Europa samlas för att umgås – och slåss. Egil förklarar att härkamp har tydliga regler, kräver mycket förberedelser och att skador är ovanliga. Inte så farligt som det låter, alltså. På hemmaplan har Västgöta hird ibland uppvisningsstrider och teaterföreställningar för allmänheten. Det handlar inte om att romantisera våld, utan ge en realistisk och fördjupad bild av en historisk epok.

– Det är kul att försöka återskapa något i verkligheten och även krigskonsten säger något om vikingarnas samhälle, menar Henrik Sjöberg som kom med i föreningen via sitt intresse för Hema, historisk europeisk kampsport.

I härkamp kan både kvinnor och män delta på slagfältet.
– Vi sysslar inte med rollspel och har ingen lust att återskapa vikingatidens könsmaktsordning, säger Egil.

Det har tidigare förekommit att högerextrema grupper har närmat sig vikingaföreningarna.
– Den som har rasistiska åsikter känner sig nog inte hemma hos oss i alla fall, säger Egil och nämner att Västgöta hird är med i facebookgruppen Vikingar mot rasism.

Pusha-på-attityd

Västgöta hird samarbetar sedan länge med Studiefrämjandet i Falköping. Studiecirkelmodellen fungerar perfekt för att lära sig nya saker. Vill några göra teater? Ok, då kör vi igång en cirkel. Vill andra lära sig bygga ett stort tält? Fint, gör det i en cirkel! Samarbetet gör att ungdomar kan delta utan att det behöver kosta så mycket. Det har även andra fördelar.

– Studiefrämjandet är ett slags bakgrundsstöd för oss. Här finns en pusha-på-attityd som får oss att testa och våga nya saker, säger Egil. Cirklarna hjälper oss också att hålla fokus på det vi bestämt oss för att göra. Det är nyttigt för oss att formulera vår verksamhet och vad den går ut på. Här har vi vår bas, i ett sammanhang där vi kan lära känna andra föreningar.

Intresset för vikingatiden växer, och Västgöta hird har kontakt med liknande föreningar runt om i landet. De är även med i Sverok, men inte särskilt aktiva. Åsa som suttit tyst ett tag när vi pratat om föreningsformer, ekonomi och studiecirklar utbrister plötsligt:
– Vi kanske ska tillägga att vi har kul ihop, det är ju det viktigaste, glöm inte det.

NÅGRA STUDIECIRKLAR I VÄSTGÖTA HIRD

  • Studier i härkamp – vikingatidens stridskonst.
  • Showfight – uppvisningsstrid.
  • Lägerliv – att skapa ett vikingaläger.
  • Tälttillverkning, matlagning med mera.
  • Dräkttillverkning.
  • Teatercirklar – allt från manus till färdig uppsättning.
  • Föremålstillverkning – lära sig göra bälten, väskor, skedar, smidesarbete.

Ur Cirkeln nr 3 2016.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 juli 2020