KlimatHoppMötet i Nyköping
Så här såg programmet ut för KlimatHoppMötet 2023 i Nyköping.
Lördag 23 september
Tid: 10-00 - 18.00
Plats: Nyköpings folkhögskola, Östra Trädgårdsgatan 3
Program
Scenen
10.15-10.45
Stefan Andersson, Kommunekolog: Biologisk mångfald och klimat
11.00-11.45
Politikerpanel med Grön Framtid
11.45-12.00
Lara Carminate, utbytesstudent från Brasilien: Klimatarbetet i Brasilien
12.00-12.30
Lunchpaus
12.30-13.00
Konsert: Dick Lundberg och Sofia Nyman Eklund
13.00-13.15
Presentation av arrangörer och prisutdelning för Naturskyddsföreningens Blomsterkalas
13.15-14.00
Sam Nygren, journalist: Inte bara morötter
14.15-15.15
Konsert: Lerin & Hystad
15.30-16.00
Olof Lindén, World Maritime University: Restaurering av våtmarker och andra ekosystem
16.00-16.45
Martin Emtenäs: Tro, hopp och uppblåsbara flamingos?
17.00-18.00
Konsert: David Shutrick/Peter Moren samt avslutning
Klassrum
14.00 Pia Björstrand: Workshop om klimathopp
16.00 Margus Mägi: Visionsworkshop
Malin Westin: Aktiviteter för barn
Rebellmammorna: Ansiktsmålning
Jörgen Leidebrant: Återbruk med böcker och prisutdelning boktävling
Medverkande
Stefan Andersson
Stefan Andersson arbetar som kommunekolog i Nyköping. Arbetet innebär naturvård på många nivåer i samhället. Inte minst för att bidra till den omställning av samhället vi står inför. Stefan kommer att prata om biologisk mångfald i relation till omställningsarbetet och betydelsen av biologisk mångfald för att minska effekterna av klimatförändringarna.
Lara Carminate
Lara Carminate är utbytesstudent från Brasilien. Hon kommer att berätta om hur man hanterar klimatförändringarna i hennes hemland och om vilka åtgärden hon tror behövs föra tt skapa ett hållbart framtida klimat.
Dick Lundberg och Sofia Nyman Eklund
Dick Lundberg & Sofia Nyman Eklund är en duo från Nyköping & Västerljung som sjungit och skapat musik tillsammans sedan 2021. Helst framför de sin egen musik, men då och då kan de ge sig på en tolkning av musik de känner lite extra för. Utanför duon gör de också också musik på varsitt håll, Dick ensam eller med bandet Solidariteten, Sofia som soloartist med första egna singeln "Är du vaken?" ute. Tillsammans vill de sprida värme, kärlek och hopp genom sina sånger och berättelser.
Sam Nygren
Sam Nygren är journalist och omställare från Södermanland och driver projektet Inte bara morötter, en reportageserie och podd om självhushållare. Sam Nygren är en oberoende skribent som i flera år själv hängett sig åt självhushållning och omställning. Han drevs till projektet av frågan vad en människa egentligen behöver för att leva ett gott självhushållande liv på landsbygden. Hur kan vi bygga nya gemenskaper?
Lerin/Hystad
Värmländska duon Lerin/Hystad arbetar i ett gränsland mellan bildkonst och experimentell musik. De senaste 5 åren har de genom projektet Elektronisk Flora arbetat med inspelningar av bio-elektriska signaler från växter. Duons sensorer fångar upp elektriska spänningar inuti växternas blad. Växterna använder de elektriska signalerna för att kommunicera både internt och med andra organismer. Genom en modulär-synth omvandlar duon växternas elektriska impulser till musik där växterna själva bestämmer toner, melodier och rytmer. På KlimatHoppMötet i Nyköping kommer Lerin/Hystad spela en improviserad konsert med växter, sensorer, synthar och gitarr. Lerin/Hystad är båda utbildade vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt på Konsthögskolan i Bergen i Norge. Duon har deltagit i en rad separat och grupputställningar både i Sverige och utomlands. De är representerade på bl a Värmlands Museum, Kristinehamns Konstmuseum, Nord-Trøndelag Konstmuseum, Region Värmland och Region Jämtland Härjedalen. Lerin/Hystad är också aktiva som musiker och har turnerat i Europa, Kina och Japan.
Olof Lindén
Olof Lindén är expert inom området marina miljöfrågor. Han arbetar internationellt med initiativ som drivs inom FN systemet, bland annat kopplade till FN’s utvecklingsmål. Olof arbetar med projekt som syftar till att återställa skadade våtmarker i Östra och Västra Afrika, bland annat med restaureringsarbeten efter oljeskador i Nigeria, korallrev i Bengaliska Bukten, och träskmarker i Iraq.
Martin Emtenäs
Martin Emtenäs är författare, föreläsare och journalist. Mest känd är han som programledare för tv-programmet Mitt i naturen, men han har även skrivit flera böcker om djur och natur för både barn och vuxna. För sina insatser som skribent och folkbildare har han tagit emot flera priser, bland annat Norrlands stora journalistpris och Lidmanpriset. Hans senaste bok Tusen och 1 art handlar om biologisk mångfald och varje arts värde.
David Shutrick och Peter Morén
David Shutrick och Peter Morén beskriver sig själva som två medelålders män som umgås, borstar tänderna, äter gröt, dricker öl och cappuccino samt spelar på snygga gamla gitarrer i olika kläder. Förkärleken till The Beatles förenade Peter och David i deras tidiga år. Det började som skoj att skriva texter tillsammans och blev till ett flertal låtar. Texterna är oftast allvarliga och handlar om klimatångest, osäkerhet och medelåldern.
Margus Märgi
Margus Märgi vill att vi ska fokusera mer på positiva framtidsvisioner än framtida katastrofscenarier. Varför? Vi får mer energi om vi riktar vår uppmärksamhet mot något vi vill ha/eftersträvar, exempelvis socialt rättvist, jämlikt och hållbart samhälle, än något vi vill bort ifrån, som miljökatastrofer och social oro. Så hur gör man? Det ska Margus Märgi prata om i dialog med er som kommer.
Pia Björstrand
Pia Björstrand är advokat med ett hjärta som brinner för livet på jorden. Hon är talesperson för Klimataktion, ordförande i End Ecocide Sweden, vice ordförande för Naturarvet och engagerad i Naturskyddsföreningen, Omställningsrörelsen och Naturens Rättigheter. De senaste åren har hon försvarat miljöaktivister i rätten, bland annat i det uppmärksammade målet mot Återställ våtmarken-aktivister som blockerade E4.
Under KlimatHoppMötet i Nyköping leder hon en workshop om klimathopp.