INNEHÅLL: Under teoridelen går kursledare igenom grunderna i biodling, och sedan under de praktiska momenten får deltagarna prova på saker som vårundersökning, utökning, skattning och invintring.
KURSAVGIFT: Kursavgiften är 1850:- och då ingår kurslitteratur. Avgiften betalas in till föreningens bankgiro 785-2742, efter bekräftelse om att kursen kommer starta.
LÄRARE: Lärare Carl-Erik Dahlberg är uppvuxen med biodling genom både far och farmor. Intresse för biodling började på allvar när han var cirka tio år och kunde läsa själv i ”LÄROBOK I BISKÖTSEL” av Alexander Lundgren ( tryckår 1945). Idag föredrar han dock lite modernare metoder och material i sin odling. Carl-Erik jobbar med sorten Buckfast-bin och har även deltagit i avelsarbete med sorten. Han är även mångårig ordförande i Mölnlycke Biodlarföreningen och föreningen ser gärna att kursdeltagarna så småningom blir medlemmar.
MATERIAL: Kursen beräknas omfatta cirka 30 lektionstimmar vardera 45 minuter och kostar SEK 1850:- Kursböcker Mina första år som biodlare ingår i priset. Personlig utrustning t.ex. bislöja, verktyg, bin och bikupor osv. ingår däremot inte. Föreningen köper in kursböcker gemensamt för att spara in på fraktkostnaden. Vid de praktiska övningarna i bigård förutsätter vi att varje kursdeltagare har inköpt egen slöja och bihandskar.
VÄDER och OMSTÄNDIGHETER: Praktiska övningar måste anpassas efter väder och "biårets" förutsättningar. Våra praktiska övningar brukar vara mycket uppskattade eftersom vi har tillgång till bigård så att alla deltagare får "känna på" hur man hanterar bin i verkligheten. Datumen är preliminära, och när vi har en full grupp kan det hända att någon justering sker i dialog mellan kursledare och kursdeltagare.
TA SIG HIT: Närmsta busshållplats är Långetjärn (cirka 200 meter gångavstånd). Buss X4 mot Höga Hallar. Bilar: Om alla kommer i egen bil kan det bli trångt, men vi har ganska många p-platser. Med samåkning går det ännu bättre.
KURSINTYG: Kan erhållas om du har deltagit i alla avsnitt. Utdelas vid kursavslutningen. Betyg ges inte.
GDPR: Föreningen brukar göra en öppen deltagarlista med kontaktuppgifter, så att kursdeltagarna kan ha kontakt med varandra under och efter kursen. Detta kommuniceras under uppstartsträffen och kursdeltagarna får godkänna detta då.
I samarbete mellan Mölnlycke Biodlarförening och Studiefrämjandet.
Foto: Elinor Askmar