• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Fördjupning i skogsträdgårdsodling och förädling av perenna grönsaker

Ingredienser till matlagning

Fördjupning i skogsträdgårdsodling och förädling av perenna grönsaker

Fördjupning i skogsträdgårdsodling och förädling av perenna grödor En skogsträdgård är utformad ungefär som ett skogsbryn, med en relativt gles plantering av träd, buskar, klängväxter samt örtartade perenner och perenna grönsaker.

 I en sådan skapar man ett till stora delar självreglerande och i förhållande till arbets- och energiinsatser, en hög produktivitet av ätliga växter samt andra nyttoväxter. Det är främst ätliga växter som odlas men även en del medicinalväxter och färgväxter samt en mångfald växter som gynnar vilda pollinatörer, såsom bin, humlor och fjärilar. Denna odlingsform utnyttjar odlingsplatsen på ett optimalt sätt genom att odlingen sker i tre dimensioner: allt från grödor under jord (såsom lökar och knölar), till både höga och låga örter i markskiktet, och slutligen till buskar, låga och höga träd i trädgårdens övre skikt. 

I skogsträdgården odlar vi många växter som idag inte är så vanliga i matlagningen men som både är näringsrika och smakrika. Hur tillagar vi egentligen mullbärsblad, ostronört eller sockerrot? Med skogsträdgården som bas kommer vi att utveckla nya recept med perenna grödor där vi experimenterar i kök inomhus och utomhus i trädgårdarna. Vi testar smaker och användningsområden för de växter som finns i trädgårdarna och under våren får vi lära känna ett antal nya perenna grönsaker som planteras i både Färjenäs och Aspelunden skogsträdgård. Vi kommer att titta på hur vi designar en perenn plantering och lär oss om växternas behov. Under året kommer vi också att lära oss om förökning av växter - bland annat lära oss att ympa äppelträd, ta sticklingar och att odla svamp. 

Tema för träffarna: 

  • Perenna grönsaker 
  • Förökning, sticklingar och delning av växter 
  • Späda blad i matlagningen 
  • Fermentering av blad 
  • Jordförbättring 
  • Förädling av rötter från perenna grödor 
  • Svampodling 
  • Förädling av frukt och bär 

Studiecirkeln arrangeras av Aspelunden Torp & Skogsträdgård och Färjenäs Skogsträdgård som båda finns på Hisingen i Göteborg, två engagerade föreningar som odlar ätbara perenna växter med ambitionen att skapa hållbara odlingssystem. Studiecirkeln är en del av ett projekt som genomförs med stöd från Västra Götalandsregionen i syfte att utöka produktionen av hållbar mat. 

Plats: Färjenäs skogsträdgård, Färjenäsparken och lokaler och kök i studiefrämjandet.

dets lokaler på Falkgatan 7 och kök i Högsbo.  

När: Start i mars kl 18.30 -20.00 

Hur många träffar: ca 10 

Antal deltagare: max 15 

 

Datum för träffar: 

16:e mars - Uppstart (Falkgatan 7, 18.30) 

13: april - Perenna grönsaker (Falkgatan 7, 18.30)  

4:e maj – Vårprimörer (Färjenäs skogsträdgård, 18.30) 

8:e juni – Fermentering av blad (Färjenäs skogsträdgård, 18.30) 

6 juli – Fermentering av blad (Färjenäs skogsträdgård, 18.30) 

20 juli – Jordförbättring (Färjenäs skogsträdgård, 18.30) 

24:e augusti - Förökning av växter (18.30) 

7:e september – Förädling av rötter från perenna grödor (18.30) 

5:e oktober – Förädling av frukt och bär (18.30) 

31:e oktober – Svampodling (18.30) 

9:e november – Öppet för tema (18.30) 

 

Kontakt

Elinor Askmar
Verksamhetsutvecklare
Göteborg
elinor.askmar@studieframjandet.se
073-885 41 71

Fördjupning i skogsträdgårdsodling och förädling av perenna grödor En skogsträdgård är utformad ungefär som ett skogsbryn, med en relativt gles plantering av träd, buskar, klängväxter samt örtartade perenner och perenna grönsaker.

 I en sådan skapar man ett till stora delar självreglerande och i förhållande till arbets- och energiinsatser, en hög produktivitet av ätliga växter samt andra nyttoväxter. Det är främst ätliga växter som odlas men även en del medicinalväxter och färgväxter samt en mångfald växter som gynnar vilda pollinatörer, såsom bin, humlor och fjärilar. Denna odlingsform utnyttjar odlingsplatsen på ett optimalt sätt genom att odlingen sker i tre dimensioner: allt från grödor under jord (såsom lökar och knölar), till både höga och låga örter i markskiktet, och slutligen till buskar, låga och höga träd i trädgårdens övre skikt. 

I skogsträdgården odlar vi många växter som idag inte är så vanliga i matlagningen men som både är näringsrika och smakrika. Hur tillagar vi egentligen mullbärsblad, ostronört eller sockerrot? Med skogsträdgården som bas kommer vi att utveckla nya recept med perenna grödor där vi experimenterar i kök inomhus och utomhus i trädgårdarna. Vi testar smaker och användningsområden för de växter som finns i trädgårdarna och under våren får vi lära känna ett antal nya perenna grönsaker som planteras i både Färjenäs och Aspelunden skogsträdgård. Vi kommer att titta på hur vi designar en perenn plantering och lär oss om växternas behov. Under året kommer vi också att lära oss om förökning av växter - bland annat lära oss att ympa äppelträd, ta sticklingar och att odla svamp. 

Tema för träffarna: 

  • Perenna grönsaker 
  • Förökning, sticklingar och delning av växter 
  • Späda blad i matlagningen 
  • Fermentering av blad 
  • Jordförbättring 
  • Förädling av rötter från perenna grödor 
  • Svampodling 
  • Förädling av frukt och bär 

Studiecirkeln arrangeras av Aspelunden Torp & Skogsträdgård och Färjenäs Skogsträdgård som båda finns på Hisingen i Göteborg, två engagerade föreningar som odlar ätbara perenna växter med ambitionen att skapa hållbara odlingssystem. Studiecirkeln är en del av ett projekt som genomförs med stöd från Västra Götalandsregionen i syfte att utöka produktionen av hållbar mat. 

Plats: Färjenäs skogsträdgård, Färjenäsparken och lokaler och kök i studiefrämjandet.

dets lokaler på Falkgatan 7 och kök i Högsbo.  

När: Start i mars kl 18.30 -20.00 

Hur många träffar: ca 10 

Antal deltagare: max 15 

 

Datum för träffar: 

16:e mars - Uppstart (Falkgatan 7, 18.30) 

13: april - Perenna grönsaker (Falkgatan 7, 18.30)  

4:e maj – Vårprimörer (Färjenäs skogsträdgård, 18.30) 

8:e juni – Fermentering av blad (Färjenäs skogsträdgård, 18.30) 

6 juli – Fermentering av blad (Färjenäs skogsträdgård, 18.30) 

20 juli – Jordförbättring (Färjenäs skogsträdgård, 18.30) 

24:e augusti - Förökning av växter (18.30) 

7:e september – Förädling av rötter från perenna grödor (18.30) 

5:e oktober – Förädling av frukt och bär (18.30) 

31:e oktober – Svampodling (18.30) 

9:e november – Öppet för tema (18.30) 

 

Elinor Askmar Verksamhetsutvecklare

Liknande kurser inom Mat, hem & trädgård i Västra Götalands län