Styckning, rökning och torkning av vilt

Styckning, rökning och torkning av vilt
Vi följer viltets väg från skott till kök och lär dig förvalta förstklassig råvara på bästa sätt.
Innehåll
Under denna spännande kurs får du praktisk och teoretisk kunskap om hur du först flår och styckar ett klövvilt, sedan förädlar köttet genom saltning, torkning och rökning.
Konkret kommer du med hjälp av kursledaren flå, stycka, röka och torka en dovhjort i vårt nya toppmoderna kök och slakteri på verksamhetshuset Falkgatan i Göteborg. Köttet fördelas på kursdeltagarna att ta hem. Detta varvas med teoretiska genomgångar som knyter ihop de olika stegen.
Upplägg
2-dagarskurs.
Ingen förkunskap krävs.
Vid första tillfället följer vi det skjutna viltet till köket, vi går igenom hela kedjan med transport, nedkylning, mörning, hygien, flåteknik och styckning. Vi pratar igenom olika val och metoder beroende på vilt och situation samt ger tips om utrustning och tekniker. Vi avslutar första tillfället med att salta in hälften av köttet inför torkning samt mal det kött som blir över.
Vid andra tillfället kommer vi ladda vår rök med det kött vi valt ut för rökning. Medan köttet röks, bygger vi var sin torklåda som vi sedan använder för att torka det kött som saltades in under första tillfället. Vi grillar hamburgare av det malda köttet och äter en god måltid tillsammans.
Kursavgift
Kaffe och fralla ingår vid första tillfället. Hamburgare och det som behövs för att tillverka torklåda samt en kryddlag ingår också i kursavgiften. Och det bästa av allt: med dig hem får du både rökt och torkat viltkött samt kunskaper för att fortsätta hemma.
Ledare
Våra kursledare Charlie och Hugo är mycket erfarna inom styckning och utbildade viltundersökare med stort fokus på hygien och pedagogik. Kursen följer Svenska Jägareförbundets utbildning inom tillvaratagande.
#göteborgsjuhäradht2023
Kontakt
Kristina Németh-Read
Verksamhetsutvecklare
Alingsås
kristina.nemeth-read@studieframjandet.se
073-885 41 73