Skapa en ätbar klimat- och miljövänlig trädgård
Har du en trädgård som behöver en uppryckning och som du vill förvandla till ett ätbart paradis som gynnar den biologiska mångfalden och som byggs upp med klimat- och miljövänliga metoder? Då har du kommit till rätt kurs!
Tillsammans med trädgårdsdesigner Mona M Hallin från Smakfull trädgård får du lära dig hur du förvandlar din villaträdgård till ett ätbart paradis som gynnar den biologiska mångfalden. När du har genomfört kursen kommer du att känna till grunderna i designverktyget Permakultur och hur det kan användas i villaträdgården. Du kommer att veta hur du enkelt anlägger en köksträdgård med växtföljd och hur du bevattnar på bästa sätt liksom hur täckodlingsprinciperna fungerar. Du kommer också att vara bekant med grunderna i hur man anlägger en skogsträdgård – en ätbar matlund med fleråriga växter. Du kommer att känna till mer om miljöaspekterna på materialval i trädgården. Du känner även till övergripande hur du kan skapa form, funktion och färgharmoni i trädgården liksom hur du kan skapa bra förutsättningar för att bjuda in bevingade vänner och kompisar med många ben, alltså fåglar, pollinerande insekter, igelkottar och andra små samarbetspartners.
Du behöver inga särskilda förkunskaper för att delta i kusen.
Kursen består av fem träffar à tre studietimmar (en studietimme är 45 minuter). Mellan kurstillfällena uppmuntras du ta del av visst material, göra små uppgifter och göra vissa undersökningar på den tomt du vill omforma. När kursen är klar är det bara att ta fram trädgårdsredskapen och komma igång.
Teman vid respektive kursträff:
- Permakultur som designverktyg i villaträdgården
- Traditionell trädgårdsdesign
- Grönsaksodling
- Skogsträdgård och perenna grönsaker
- Anlägg en mångfaldsträdgård
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och med hänsyn till detta kan startdatum komma att förändras. Hela eller delar av kursen kan också komma att genomföras via online-träffar.
Mona M Hallin är trädgårdsdesigner med erfarenhet av att designa bland annat ätbara villaträdgårdar. Hon har även mångårig praktisk erfarenhet av olika typer av anläggning i trädgårdar så som skogsträdgård, kryddspiral, perennrabatter samt grönsaksodling till både familjen och för försäljning. Hon har gått certifieringskurs i Permakulturdesign. Förutom trädgårdsdesign arbetar Mona med föreläsningar och kurser samt skriver artiklar för tidningen Trädgård Norr.
”Jag brinner för att förmedla kunskap om mina hjärtefrågor i trädgården – ätbart, miljö och klimat samt biologisk mångfald. Det finns så mycket positivt vi kan göra för klotets bästa på våra små och stora täppor.” - Mona M Hallin
Välkommen till en inspirerande och lärorik kurs!