Gör din egen tusch från växter - den självhushållande konstnären!

Gör din egen tusch från växter - den självhushållande konstnären!
Välkommen till en grundkurs i hur du utvinner pigment från växter och omvandlar dem till egen tusch.
Om kursen
Att göra tusch från det som växer är lite som att vara en alkemist. Genom olika metaller och salter förvandlar du levande material som du plockat eller odlat till något helt nytt. Och det känns som att skapa guld. En helt vanlig ståndare från vårtulpanen blir i dina händer en smaragdgrön juvel.
När du har gått den här kursen kommer du att ha grundläggande kunskap att själv börja göra tusch och pigment hemma i köket, en bas som kan växa till att göra akvarellfärger, gouache, äggoljetempera, och mycket mer. En viktig utgångspunkt är hållbarhet, hur vi kan återbruka, använda lokala material och minska mängden av syntetiskt framställda ämnen i vårt arbete.
Kursen går över tre dagar:
16 juni 17:30 - 20:0
17 juni 10:00 - 16:00
18 juni 10:00 - 14:30
Teori
- Processen att göra tusch och pigment, de olika stegen och de olika ingredienserna. En bas att utgå ifrån som du sedan själv kommer anpassa under dina år som tuschmakare.
- Faktorer som påverkar: det är mycket som påverkar det färdiga resultatet, en kort sammanfattning av några viktiga saker att tänka på som pH, papper, vatten mm
- Material: lista över vad du behöver, både baslista och överkurslistan
- Hållfasthet: inte alla färger håller i längden, kort sammanfattning av vad vi vet och våra egna erfarenheter så att kursdeltagaren kan göra sina egna val i framtiden utifrån en grundinformation
- Information om var och hur vi hittar vårt material, både det som vi kan odla själva och det som vi kan hitta på andra ställen
Praktik
Vi kommer att gå igenom processen att göra tusch från fyra olika typer av växtmaterial, blommor, skal, bark och rötter.
Vi kommer också att göra en “lake”, dvs pigment som sedan också kan bli en tusch (att göra tex akvarellfärg av pigmentet är mer komplicerat och kräver dyrare redskap så det gör vi inte den här gången). Tusch på lake kommer vi göra innan den torkat med hjälp av vanlig mortel.
Vi tar också upp alternativ som att torka/avdunsta den extraherade färgen för att spara den på det viset.
Vi kommer också att beta papper så att kursdeltagarna kan testa betat och obetat papper.
Växtmaterialet som vi arbetar med kan förberedas på olika sätt, det kan torkas innan man drar ut färgen, det kan användas färskt och det kan frysas. Olika växter kräver olika behandling. En del vill kokas och annat blötläggas. Vi kommer prova alla varianter. Har du någon särskild växt eller liknande du gärna vill testa så ska du absolut göra det, hör av dig i förväg i så fall så att du kan få råd om hur du bäst sparar den tills det blir kursdags.
I fasen av utvinning kommer vi också se hur alun och soda påverkar färgen och även hur man kan förändra den genom att tillsätta järn.
Läraren
Katja Jassey är sedan länge aktiv inom odling och Koloniträdgårdsförbundet. Sedan flera år tillbaks så odlar hon nästan enbart växter för växtfärgning på sin kolonilott och hon undersöker ständigt nya sätt att utvinna färger ut växter.
Bra att veta
Ta med lunch - tillgång till kök med microvågsugnar och kylskåp finns.
Nyckelord
växtfärgning, färglära, hållbarhet, klimat, miljö, sommarkurs, sommar
#kurserVT23Stockholm #kurserkonstvt23Stockholm
Kontakt
Linnéa Brisling
Verksamhetsutvecklare konst och kultur
Stockholm
linnea.brisling@studieframjandet.se