Fladdermöss i Sverige - utflykt i Stockholms innerstad
Fladdermöss i Sverige - utflykt i Stockholms innerstad
Visste du att de 19 arter av fladdermöss som finns i Sverige utgör en fjärdedel av alla däggdjursarter i Sverige? Vill du lära dig mer om dessa intressanta djur så följ med på en fladdermusexkursion i Stockholms innerstad.
Vi träffas strax före solnedgången. Mycket spännande och lärorik utflykt utlovas.
Allmän information
Under kvällen lär du dig om de olika arter vi kan förväntas oss att se och "höra". Det kan vara vattenfladdermus men också nordfladdermus och dvärgpipistrell (dvärgfladdermus). Vi använder en ultraljudsdetektor som omvandlar fladdermössens läten till frekvenser vi kan höra.
Förutom att vår ledare lär dig hur man använder en ultraljudsdetektor så lär dig också att skilja på de olika arterna genom hur de rör sig i landskapet. Vissa rör sig högt bland träden, andra längs med vatten och vattenbrynet. Du lär dig om de vanligast förekommande fladdermus arterna i Stockholmsområdet, deras speciella förmåga att orientera sig i luften via ekolokalisering sig, vad de livnär sig av och deras habitat. Fladdermöss är för de mesta nattaktiva.
Observera att alla svenska fladdermöss är fridlysta.
Bra att veta
Begränsat antal deltagare. Föranmälan till Studiefrämjandet krävs. Lån av ultraljudsdetektorer ingår, en detektor per två deltagare. Populär utflykt, boka gärna i god tid. Tiden är 21.00 till ca. 23.00.
Utflyktslokal
Stockholms innerstad.
Ledare
Christian Sommer, biolog och fladdermus expert. Leder Studiefrämjandets fladdermus exkursioner sedan 2017. Adjunkt i miljövetenskap, Södertörns Högskola.
Anmälningsvillkor. Anmälan till utflykter eller föreläsningar.
Varje deltagare till våra utflykter och föreläsningar måste själv göra sin anmälan på vår hemsida. Ångerrätten gäller inte för fritidsaktiviteter och kulturevenemang så som konserter, föreläsningar eller liknande som äger rum en viss bestämd dag. Denna utflykt är en fritidsaktivitet.
Nyckelord
Fladdermöss fladdermus natur miljö träd vatten djur däggdjur biologisk mångfald
Kontakt
Nils Wingren
Folkbildningsutvecklare – Djur, natur och miljö
Stockholm
nils.wingren@studieframjandet.se
08-555 352 18
Dela sida:
Dela: