Hej

Vi har placerat cookies på din digitala enhet och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du vill veta mer kan du läsa om cookies här.

En skiva katrineholmare

Ett loppisfynd fick studiehandläggaren Nicklas Jonsson att dra igång ett vinylprojekt på Studiefrämjandet i Katrineholm. - Det är ett jätteroligt sätt att visa bredden på Katrineholm musikliv som det ser ut 2018, säger Nicklas Jonsson.

Det började med ett besök på en loppis i Katrineholm.
- Eftersom jag är vinylnörd så tittar jag alltid i skivhörnan. Den här gången hittade jag en skiva med titeln Katrineholmare. Den spelades in 1973 och består av låtar med den tidens band, körer och orkestrar i stan. Jag tittade på den, skrattade lite åt urvalet av låtar och la tillbaka den i lådan, berättar Nicklas.
Men på vägen hem föddes en idé. Varför inte göra en ny inspelning som skildrar dagens lokala musikliv? Nicklas åkte tillbaka, köpte skivan och började planera.
En ansökan till Katrineholms kommun gav 30.000 kronor i projektbidrag. Sedan påbörjades arbetet att hitta lokala grupper/körer/soloartister som vill vara med.
- Jag började med att kontakta stans alla körer, fortsatte med alla band som håller till på Inferno och Perrongen och förstås Kulturskolan och stans musikklasser. Nu har jag fått ihop ett gäng som verkligen visar på bredden på musikutbudet i Katrineholm. Det är allt från hiphop till folkmusik!
Under hösten och vintern ska inspelning ske dels i Studiefrämjandets lokaler i Flen, dels på Balsta Musikslott. Resultatet ska bli en platta med titeln Katrineholmare 2. Självklart på vinyl!
- Ja, vad annars? Vi kommer bara att trycka upp 200 exemplar, så det blir exklusiva plattor.
När allt är klart kommer Studiefrämjandet arrangera en releasekonsert  på Perrongen, förhoppningsvis med alla inblandade grupper och artister.
- Vi siktar på februari-mars. Då kommer det också att finnas skivor till försäljning, lovar Nicklas.

  • Text: Lena Wistrand
  • Senast ändrad: 3 oktober 2018