Hej

Vi har placerat cookies på din digitala enhet och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du vill veta mer kan du läsa om cookies här.

 • Välj län: Hela Sverige
  Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

SM i fågelholk

Två holkar gjorda helt i återbrukat material från ReTuna återbruksgalleria. Det är ungdomarnas i Schysst Eskilstuna bidrag till årets SM i fågelholk. - Det kändes helt självklart att göra holkarna i återbrukat material, säger Moahammad Alhamada.

Det är ont om gamla murkna träd i våra svenska skogar, träd som är lämpliga för fåglar att bygga bon i. 
Det är ett av skälen till att Naturskyddsföreningen årligen arrangerar tävlingen SM i fågelholk. Föreningen vill uppmuntra till fågelholksbyggande och samtidigt öka förståelsen för de behov fåglarna har.
I år nappade ungdomarna i Schysst Eskilstuna på idén. Tillsammans med Eskilstuna Folkhögskola har de ägnat tre vinterkvällar åt att skapa fantasifulla bostäder åt fåglar.
- Vi fick erbjudandet att vara i folkhögskolans lokaler på ReTuna och satsade på att göra våra holkar helt av återbrukat material, berättar Salah Shallal, ledare för Schysst.
Med hjälp av gamla högtalare, några skåp, tapetrullar, gamla böcker, klädnypor och en hel del fantasi blev det till slut ett tiotal holkar med det mest skiftande utseende.
- Till slut valde vi ut två stycken som är vårt bidrag till tävlingen. Till att börja skickar alla in en bild på sin holk. Sedan väljer juryn ut tio stycken som ställs ut på mässan Nordiska trädgårdar i slutet av mars och där är det publiken som avgör vilka tre som går till final. Det kommer också att gå att rösta via webben och det hoppas vi att många kommer att göra, säger Salah.

 • Text: Lena Wistrand
 • Senast ändrad: 10 januari 2019