Hej

Vi har placerat cookies på din digitala enhet och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du vill veta mer kan du läsa om cookies här.

 • Välj län: Hela Sverige
  Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Nyförebilden Safrjal band

Safrjal band från Eskilstuna med Emad Kassem i spetsen utsågs nyligen till Nyförebild på en stor gala i Stockholm. - Det är verkligen jättekul. Jag är stolt och glad, säger Emad Kassem.

Från nyanländ till nyförebild är ett projekt som startats av föreningen Tillsammans är vi starka. Idén föddes efter valet i höstas, när föreningen upplevde att vissa media enbart lyfte fram invandringens negativa effekt på samhälle. Syftet är att istället lyfta fram de positiva effekterna av invandringen och presentera exempel på hur arabisktalande nyanlända på kort tid lyckats integrera sig i det svenska samhället - och hjälpt andra att göra samma sak.
Mer än 250 personer nominerades som Nyförebild. Till slut hade 15 stycken pristagare sållats ut inom sektorerna jobb, konst, media och press, litteratur, studier och civilsamhället.
Vinnare i kategorin Konst blev Safrjal band med Emad Kassem i spetsen. Vid en stor tillställning på Nordiska museet fick Emad och bandet ta emot ett vackert diplom som ger dem rätt att kalla sig Nyförebilder.
Emmad kom som flykting från Syrien till Sverige 2015 och började nästan omedelbart att jobba på Studiefrämjandet.
- Jag hade en idé om integration via musik och gick med den till Studiefrämjandet. Vi skapade Safrjal band, som spelar både arabisk och västerländsk musik. Ofta skriver vi svenska texter till arabisk musik och tvärom.
Safrjal band består idag av nio personer även om inte alla är med varje gång. Bandet har haft deltagare från Sverige, Egypten, Irak, Syrien, Portugal och Marocko - bland annat. När bandet tog emot diplomet medverkade förutom Emad även Emma Gustafsson, Hiba Kalou, Siruob Alkedawi och Elias Kelzi.
- Det känns jätte, jättekul att ha fått den här utmärkelsen. Jag är stolt över Safrjal band och det arbete vi gör, säger Emad.
Nyfiken på hur Safrjal band låter? Nästa spelning är på Språkvänsfestivalen på Fristadstorget i Eskilstuna den 29 maj.

 • Text: Lena Wistrand
 • Senast ändrad: 22 maj 2019