Hej

Vi har placerat cookies på din digitala enhet och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du vill veta mer kan du läsa om cookies här.

 • Välj län: Hela Sverige
  Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Kvinnor och jakt

Andelen kvinnliga jägare ökar - men det går fortfarande väldigt långsamt. Även om fler kvinnor tar jägarexamen är det fortfarande många av kvinnorna som inte löser jaktkort. - Det är svårt att veta varför. Men brist på nätverk kan vara en förklaring, säger Chris Edman, aktiv jägare och jägarskoleledare i Flen.

För att få vapenlicens och kunna jaga i Sverige måste du dels ha en godkänd jägarexamen, dels lösa ett statligt jaktkort.

Enligt statistiken från Naturvårdsverket, som utfärdar jaktkorten, var det förra året 19 209 kvinnor som löste jaktkort. Det är 6,8 procent av alla lösta jaktkort. Det är också en ökning med 983 kvinnor jämfört med året innan.
Men 6,8 procent är ändå bara en knapp tredjedel av de kvinnor som tog en godkänd jägarexamen förra året. Två tredjedelar löste alltså inte ut något jaktkort och började med andra ord inte aktivt att jaga.
- Det här är ingen ny fråga, vi har pratat om det inom Jägareförbundet i många år. Men så vitt jag vet har det inte gjorts någon vetenskaplig utredning av varför det ser ut så här, säger Chris Edman.

Följde med

Chris intresse för jakt väcktes på samma sätt som för många kvinnor.
- Jag följde med min dåvarande sambo, som var jägare sedan barnsben. Började med att gå i drevet och med att hjälpa till med hundträningen. Efter ett par år skaffade jag en egen hund och tog jägarexamen och sedan har jag fortsatt att jaga.
Chris intresse för jakt har lett till både avlönat och ideellt arbete inom Jägareförbundet. I höst ska hon för första gången själv leda Jägarskola tillsammans med Studiefrämjandet i Flen.
Fler kvinnliga jägarskoleledare som också är aktiva jägare är ett tänkbart sätt att motivera fler kvinnor både att ta jägarexamen och lösa jaktkort.
- Ja, absolut. Förebilder är viktigt. Det var bland annat därför som Jägareförbundet startade det kvinnliga jaktnätverket JAQT.
Syftet med JAQT är att öka antalet kvinnliga medlemmar i Jägareförbundet, göra det möjligt för kvinnor att knyta jaktkontakter och stärka det jaktliga självförtroendet, arrangera möten, kurser, seminarier och jakter samt vara ett stöd för varandra, både aktiva och ännu inte aktiva kvinnliga jägare.

Svårt för alla

Det främsta skälet till att man efter godkänd jägarexamen inte löser jaktkort är att man inte får någon plats i ett jaktlag.
- Det är tyvärr svårt för alla, både kvinnor och män, att få plats i ett jaktlag. Det bygger nästan helt på kontakter. Om du inte känner några jägare så har du ingen som kan rekommendera dig när det blir en plats ledig. Och om man ska generalisera så har kvinnor färre jägarkontakter, säger Chris och tillägger att gamla kulturella mönster säkert också påverkar.
- Det finns jaktlag som aktivt arbetar för att få in både kvinnor och ungdomar i laget för att man har insett är det är bra. Men det är lätt att reagera med ryggmärgen och göra som man alltid har gjort: välja en man som någon i laget känner och vet ”vad han går för”.

Forskning om fritid

Forskning visar att fritidssektorn fortfarande är en ojämlik sfär. Enligt Statistiska Centralbyrån lägger kvinnor i snitt 20 minuter mindre tid per dag på sina fritidsintressen jämfört med män. Det låter kanske inte så mycket, men det blir två timmar i veckan eller 104 timmar om året om man slår ihop det. Och trots att klyftan när det kommer till vem som gör mest arbete i hemmet har minskat, lägger kvinnor fortfarande 20 procent mer tid på det obetalda hushållsjobbet än män.
- Jakt är en hobby som tar tid, konstaterar Chris. Jag vet inte om det finns statistik som bekräftar att det är så, men jag törs ändå påstå att kvinnliga småbarnsföräldrar är klart färre än manliga småbarnsföräldrar i jaktlagen.

Plånboken styr

Samma prioriteringsordning styr även plånboken. Enligt Sifos undersökning Intressekompassen lägger vi svenskar i snitt drygt tusen kronor på utrustning, avgifter eller andra kostnader kopplade till våra intressen varje månad. Men män lägger drygt 20 procent mer pengar på fritidsintressen än vad kvinnor gör.
- En plats i ett jaktlag kostar mellan 10 000 och 20 000 kronor om året, beroende på var du bor i landet. Det är mycket pengar, konstaterar Chris.

Vad ska man då göra om man är kvinna och vill börja jaga?
- Man måste självklart börja med Jägarskolan och en godkänd jägarexamen. Sedan är det bra att engagera sig i Jägareförbundet där man bor. Gå på möten, prata med folk, skaffa kontakter. Det kvinnliga jaktnätverket JAQT finns i alla län. Och försök hitta en kvinnlig eller manlig coach. Någon som kan ta med dig ut på jakt och ut i skogen. Ju mer erfarenhet du får desto lättare blir det att få en plats i ett jaktlag, säger Chris.

Vill du bli jägare? I höst startar vi jägarskola i Gnesta, Vingåker, Flen och Nyköping.

Vill du anmäla dig? Klicka här och sök på Jägarskolan.

 

 

 • Text: Lena Wistrand
 • Senast ändrad: 17 september 2018