• Välj län: Hela Sverige
  Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

En podd som skänker kraft

Negativa attityder och bristande bemötande är fortfarande vardag för den som har en funktionsnedsättning. Men det vill Erika Nordström och Tapio Aho ändra på med hjälp av Kraftpodden. - Jag tänkte först skriva en intervjubok. Men det blev en podd istället eftersom samtal fungerar mycket bättre och våra gäster får berätta helt med egna ord, säger Erika.

Både Erika och Tapio vet vad det innebär att ha en funktionsnedsättning. Erika är född med cerebral pares, som har gett henne en ensidig försvagning i vänster sida och vissa inlärningssvårigheter. Tapio drabbades av epilepsi efter feberkramper i barndomen. Många och svåra anfall i ungdomen har gett honom hjärnskador.
- Hur man upplever sin funktionsnedsättning är väldigt individuellt. Vi har ju båda två skador som inte syns och det kan vara svårt att förklara varför vi ibland blir utmattade eller behöver längre tid på oss att lära oss något nytt. Jag brukar säga att jag är som ett mobilbatteri. När jag är fulladdad fungerar allt bra. Men när energin är slut då är den slut och då måste jag få vara ifred och ladda igen, säger Erika.
Trots att synsättet på funktionsnedsättningar har förändrats finns det fortfarande många brister kvar både när det gäller attityd och bemötande.
- Det tror jag alla med en funktionsnedsättning håller med om och om vi inte pratar om det kommer det aldrig att förändras. Jag tänkte först göra en intervjubok. Men jag var rädd att den skulle bara nå några få med särskilt intresse, folk som jobbar inom vård och omsorg till exempel, säger Erika.
Istället tänkte hon om och resultatet blev Kraftpodden, en podd om att leva med funktionsnedsättning som produceras med hjälp av Studiefrämjandet Sörmland. Hittills har tre poddavsnitt publicerats på Spotify.
Tanken är att varje termin ska ha ett tema och det första temat är ”Min diagnos”. Erika står för idéerna och innehållet och Tapio sköter tekniken och redigerar podden innan den publiceras.
Varje avsnitt är max 40 minuter långt och består av ett samtal mellan Erika och en gäst som vill berätta om sitt funktionshinder.
- Det här är folkbildning på riktigt, säger Erika. Det finns så mycket okunskap. Vi vill att de som lyssnar och har ett funktionshinder ska känna sig stärkta av att höra att andra upplevt och upplever samma sak. Det krävs en viss kraft och styrka att vara med i programmet och våga berätta och var öppna om sin funktionsnedsättning. Det är därför vi kallar det Kraftpodden.
För att hitta gäster har Erika och Tapio annonserat på facebook och kontaktat olika handikapporganisationer. Hittills har det inte varit svårt att hitta deltagare, men fler medverkande behövs.
Att prata om ett funktionshinder eller en diagnos är inte alltid lätt.
- Det är väldigt olika hur man upplever att få en diagnos och hur van man är att prata om sin funktionsnedsättning. Många har känt ända sedan de var barn att de är annorlunda. För en del är det en lättnad att få en diagnos, ett slags förklaring. För andra kan det ta lång tid att acceptera sin diagnos. Jag har alltid vetat, jag fick min diagnos redan på dagis, säger Erika
- När det gäller epilepsi är okunskap det största problemet, det skapar rädsla och osäkerhet och diskriminering på till exempel arbetsmarknaden, inflikar Tapio.
Målet med Kraftpodden är ytterst att åstadkomma en attitydförändring. Inte bara attityden hos omvärlden utan också förändra den egenupplevda skam som så många med funktionshinder känner.
- Det är mänskligt att vilja vara som alla andra. Det är inte lätt att erkänna att man har det jobbigt eller har svårigheter som inte alla har. Men det är viktigt att man kommer ihåg att ett funktionshinder är något man har, inte något man är. Det är ok att inte orka eller ha svårt att vara jättesocial. Man har rätt att bli accepterad som man är.
Planeringen för Kraftpodden är ambitiös. Efter temat Min diagnos tänker Erika och Tapio ta sig an bemötande, fritid, arbetsliv, sociala relationer och vardagsliv.
- Om någon vill medverka i något av inslagen är det bara att kontakta mig, via mail eller facebook, säger Erika.

Här hittar du Kraftpodden på Spotify.

Och här är Kraftpoddens facebooksida.

 • Text: Lena Wistrand
 • Senast ändrad: 14 maj 2020