• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Mjölksyrning av grönsaker - grundkurs

Burkar med mjölksyrade grönsaker

Mjölksyrning av grönsaker - grundkurs

Lär dig mathantverket att förädla grönsaker med hjälp av mjölksyrajäsning/fermentering.

Mjölksyning av grönsaker är en förädlings- och konserveringsmetod med gamla anor, långt innan konservburkar och frysar intog våra skafferier och kök. Mjölksyrajäsning är en klimatvänlig konserveringsmetod, kräver inga speciella lagringsförutsättningar och har lång hållbarhet. Råvarorna kan odlas i Sverige. Att mjölksyra sina egna grönsaker är alltså både klimatsmart, energieffektivt och ekonomiskt. 
Under kursen får du lära dig grunderna för mjölksyrajäsning, både teoretiskt och praktiskt. Vi syrar kål och rotfrukter och provar olika kryddningar. Du får lära dig hur man syrar steg för steg, vilka ingredienser/parametrar som måste ingå och hur processen i burkarna fortskrider innan det blir en färdig produkt. Vi samtalar också om sambanden mellan fermenterad mat och hälsa utifrån traditionell erfarenhet och senaste forskningsrön.
Du kommer att få med dig tre glasburkar med olika syrade grönsaker hem. Grönsaker, cirka 3 kg per person, salt, kryddor och glasburkar, ingår i kursavgiften.

Tid: söndag 16 mars klockan 11-17
Plats: Studiefrämjandets lokaler på Viktoriagatan 20 B i Trosa
Kursledare: Adriana Jerlström-Maj, som driver företaget Bergslagens Grönsaksförädling och bland annat vunnit SM-guld i mathantverk
Anmälan: senast 10 mars

#vårenskurser2025

Kontakt

Lena Wistrand
Folkbildningsutvecklare – Djur, natur & miljö
Katrineholm
lena.wistrand@studieframjandet.se
016-15 93 23

Lär dig mathantverket att förädla grönsaker med hjälp av mjölksyrajäsning/fermentering.

Anmäl dig

Mjölksyning av grönsaker är en förädlings- och konserveringsmetod med gamla anor, långt innan konservburkar och frysar intog våra skafferier och kök. Mjölksyrajäsning är en klimatvänlig konserveringsmetod, kräver inga speciella lagringsförutsättningar och har lång hållbarhet. Råvarorna kan odlas i Sverige. Att mjölksyra sina egna grönsaker är alltså både klimatsmart, energieffektivt och ekonomiskt. 
Under kursen får du lära dig grunderna för mjölksyrajäsning, både teoretiskt och praktiskt. Vi syrar kål och rotfrukter och provar olika kryddningar. Du får lära dig hur man syrar steg för steg, vilka ingredienser/parametrar som måste ingå och hur processen i burkarna fortskrider innan det blir en färdig produkt. Vi samtalar också om sambanden mellan fermenterad mat och hälsa utifrån traditionell erfarenhet och senaste forskningsrön.
Du kommer att få med dig tre glasburkar med olika syrade grönsaker hem. Grönsaker, cirka 3 kg per person, salt, kryddor och glasburkar, ingår i kursavgiften.

Tid: söndag 16 mars klockan 11-17
Plats: Studiefrämjandets lokaler på Viktoriagatan 20 B i Trosa
Kursledare: Adriana Jerlström-Maj, som driver företaget Bergslagens Grönsaksförädling och bland annat vunnit SM-guld i mathantverk
Anmälan: senast 10 mars

#vårenskurser2025

Kontakt

Lena Wistrand
Lena Wistrand Folkbildningsutvecklare – Djur, natur & miljö

Liknande kurser inom Odling i Södermanlands län