• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Kaniner för självhushåll

Kanin som äter gräs

Kaniner för självhushåll

Fler och fler är intresserade av att hålla kaniner för självhushåll. Det här är en kurs för dig som vill lära dig allt som behövs för att ta hand om dina djur från födsel till slakt.

För självhushållning är kanin ett exemplariskt djur. De är goda foderomvandlare och har låg klimatpåverkan. De är lättfödda och klarar sig utmärkt på inhemskt foder. Kaninproduktion är dessutom roligt, det går snabbt och djuren är trevliga, livliga och sociala.

Under den här kursen går vi igenom den grundläggande kunskap du behöver för att hålla kaniner för självhushåll.

Innehåll:
1. Den europeiska vildkaninen. Historia, spridning och domesticering. Tamkaninens arv var gäller beteende och behov. Raser för självhushåll, lantraser vs köttraser. Grundläggande fysiologi, termoreglering och komforttemperatur.
2. Regelverk för kaniner i Sverige; sällskap, produktion och försök. Kaninhållning och djurvälfärd. Byggnader, boyta och inredning, temperatur, ventilation och dagsljusinsläpp. Transport av kanin. Regler om märkning, införsel samt registrering av anläggning. Hantering, lyft, kloklippning etc.
3. Journalföring. Avelsplan. Regelverk vid avel. Planering av kaningården. Honans beteende vid dräktighet och födsel. Diperiod, avvänjning. Ungdjursstadiet. Grupphållning av kaniner. Utfordring. Sjukdomar och smittskydd. Riskperioder i uppfödningen.
4. Kaniner i Sverige och världen Köttproduktion med kanin. Ekologiska kaniner. Vi går teoretiskt igenom slakt och styckning och djuretik. Skinn och andra biprodukter. 
5. Kaninkött. Vidare med förpackning, hållbarhet. Försäljning av eget kött, vad krävs. Märkning, registrering, marknadsföring etc.

Kursledare: Malin Sundmark är ordförande i Sveriges Kaninproducenters Förening och driver Lisasgården i Dalarna.
Kursstart: tisdag 11 mars klockan 18.30. Kursen är digital och ges via Teams.
Anmälan: senast 2 mars

#vårenskurser2025

Kontakt

Lena Wistrand
Folkbildningsutvecklare – Djur, natur & miljö
Katrineholm
lena.wistrand@studieframjandet.se
016-15 93 23

Fler och fler är intresserade av att hålla kaniner för självhushåll. Det här är en kurs för dig som vill lära dig allt som behövs för att ta hand om dina djur från födsel till slakt.

Anmäl dig

För självhushållning är kanin ett exemplariskt djur. De är goda foderomvandlare och har låg klimatpåverkan. De är lättfödda och klarar sig utmärkt på inhemskt foder. Kaninproduktion är dessutom roligt, det går snabbt och djuren är trevliga, livliga och sociala.

Under den här kursen går vi igenom den grundläggande kunskap du behöver för att hålla kaniner för självhushåll.

Innehåll:
1. Den europeiska vildkaninen. Historia, spridning och domesticering. Tamkaninens arv var gäller beteende och behov. Raser för självhushåll, lantraser vs köttraser. Grundläggande fysiologi, termoreglering och komforttemperatur.
2. Regelverk för kaniner i Sverige; sällskap, produktion och försök. Kaninhållning och djurvälfärd. Byggnader, boyta och inredning, temperatur, ventilation och dagsljusinsläpp. Transport av kanin. Regler om märkning, införsel samt registrering av anläggning. Hantering, lyft, kloklippning etc.
3. Journalföring. Avelsplan. Regelverk vid avel. Planering av kaningården. Honans beteende vid dräktighet och födsel. Diperiod, avvänjning. Ungdjursstadiet. Grupphållning av kaniner. Utfordring. Sjukdomar och smittskydd. Riskperioder i uppfödningen.
4. Kaniner i Sverige och världen Köttproduktion med kanin. Ekologiska kaniner. Vi går teoretiskt igenom slakt och styckning och djuretik. Skinn och andra biprodukter. 
5. Kaninkött. Vidare med förpackning, hållbarhet. Försäljning av eget kött, vad krävs. Märkning, registrering, marknadsföring etc.

Kursledare: Malin Sundmark är ordförande i Sveriges Kaninproducenters Förening och driver Lisasgården i Dalarna.
Kursstart: tisdag 11 mars klockan 18.30. Kursen är digital och ges via Teams.
Anmälan: senast 2 mars

#vårenskurser2025

Kontakt

Lena Wistrand
Lena Wistrand Folkbildningsutvecklare – Djur, natur & miljö

Liknande kurser inom Hund & husdjur i Södermanlands län