Mjölksyrning av grönsaker - grundkurs i Eskilstuna
Lär dig mathantverket att förädla grönsaker med hjälp av mjölksyrajäsning/fermentering.
Mjölksyning av grönsaker är en förädlings- och konserveringsmetod med gamla anor, långt innan konservburkar och frysar intog våra skafferier och kök.
Under kursen får du lära dig grunderna för mjölksyrajäsning, både teoretiskt och praktiskt. Vi syrar kål och rotfrukter och provar olika kryddningar. Du får lära dig hur man syrar steg för steg, vilka ingredienser/parametrar som måste ingå och hur processen i burkarna fortskrider innan det blir en färdig produkt.
Mjölksyrajäsning är en klimatvänlig konserveringsmetod och kräver inga speciella lagringsförutsättningar. Det tar tid innan du kan smaka på dessa goda och nyttiga produkter, men sedan har de en mycket lång hållbarhet.
Vi samtalar också om sambanden mellan fermenterad mat och hälsa utifrån traditionell erfarenhet och senaste forskningsrön.
Du kommer att få med dig tre glasburkar med olika syrade grönsaker hem. Grönsaker, cirka 3 kg per person, salt, kryddor och glasburkar, ingår i kursavgiften.
Tid: söndag 11 april klockan 11-17
Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna
Kursledare: Adriana Jerlström-Maj, driver företaget Bergslagens Grönsaksförädling och har bland annat vunnit SM-gul i mathantverk
Anmälan: senast 3 april direkt på webben eller via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se
Kontakt
Lena Wistrand
Verksamhetsutvecklare
Eskilstuna
lena.wistrand@studieframjandet.se
016-15 93 23