Hej

Vi har placerat cookies på din digitala enhet och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du vill veta mer kan du läsa om cookies här.

  • Välj län: Hela Sverige
    Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Tillverka din egen eldost

Tillverka din egen eldost

Att tillverka sin egen eldost är ytterligare ett steg på vägen för den som både vill äta mer vegetariskt och bli mer självförsörjandet. Eldost är det svenska namnet för halluomi.

Den klassiska cypriotiska halluomin görs oftast på en blandning av får- och getmjölk. Namnet halluomi är varumärkesskyddat, så den svensktillverkade småskaliga motsvarigheten har istället fått namnet eldost och görs oftast på komjölk.
Eldost går alldeles utmärkt att göra på egen hand med ingredienser och verktyg som är lätta att få tag på. Under den här kursen går i teoretiskt igenom den process som förvandlar mjölk till ost och mer specifikt hur man tillverkar eldost. Sedan går vi praktiskt igenom samma sak och tillverkar vår egen eldost.
Till lunch äter vi självklart eldost, för att prova på skillnaden mellan den svenska varianten och den cypriotiska.
Den eldost som tillverkas under dagen delar vi på när kursen är slut.
Kursledaren Karin Jansson är småskalig mejerist och driver gården Tvetalund utanför Köping. Hon har bland annat vunnit silver i SM i mathantverk 2019 för sin ost.

Tid: lördag 14 mars klockan 10-16
Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90 i Eskilstuna
Kursledare: Karin Jansson, mejerist som bland annat vunnit silver i SM i mathantverk
Anmälan: senast 5 mars på webben eller via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se

Kontakt

Lena Wistrand
Studiehandläggare
Eskilstuna
lena.wistrand@studieframjandet.se
016-15 93 23

Att tillverka sin egen eldost är ytterligare ett steg på vägen för den som både vill äta mer vegetariskt och bli mer självförsörjandet. Eldost är det svenska namnet för halluomi.

Anmäl dig

Den klassiska cypriotiska halluomin görs oftast på en blandning av får- och getmjölk. Namnet halluomi är varumärkesskyddat, så den svensktillverkade småskaliga motsvarigheten har istället fått namnet eldost och görs oftast på komjölk.
Eldost går alldeles utmärkt att göra på egen hand med ingredienser och verktyg som är lätta att få tag på. Under den här kursen går i teoretiskt igenom den process som förvandlar mjölk till ost och mer specifikt hur man tillverkar eldost. Sedan går vi praktiskt igenom samma sak och tillverkar vår egen eldost.
Till lunch äter vi självklart eldost, för att prova på skillnaden mellan den svenska varianten och den cypriotiska.
Den eldost som tillverkas under dagen delar vi på när kursen är slut.
Kursledaren Karin Jansson är småskalig mejerist och driver gården Tvetalund utanför Köping. Hon har bland annat vunnit silver i SM i mathantverk 2019 för sin ost.

Tid: lördag 14 mars klockan 10-16
Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90 i Eskilstuna
Kursledare: Karin Jansson, mejerist som bland annat vunnit silver i SM i mathantverk
Anmälan: senast 5 mars på webben eller via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se

Lena Wistrand Studiehandläggare

Liknande kurser inom Matlagning i Södermanlands län

Matlagning- kurser, studiecirklar & evenemang (2 rader)
ArrangemangPlatsPlats, tid, antal gånger och prisStartarDag/tidAntal gångerPris
Utflykt: Kolbullens dagMer info Strängnäs 2020-01-26 söndag 10:00 - 00:00 0 GratisMer info
Studiecirkel/kurs: Tillverka din egen eldostMer info Eskilstuna 2020-03-14 lördag 10:00 - 16:00 1 1 100 krMer info