Hej

Vi har placerat cookies på din digitala enhet och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du vill veta mer kan du läsa om cookies här.

Mjölksyra grönsaker

Mjölksyra grönsaker

Lär dig att mjölksyra dina grönsaker. Ett gammalt mathantverk som är både klimatsmart och nyttigt.

Adriana Jerlström-Maj, Bergslagens grönsaksförädling, lär dig mathantverket att förädla grönsaker med mjölksyrajäsning/fermentering. Mjölksyning av grönsaker är en förädlings- och konserveringsmetod med gamla anor, långt innan konservburkar och frysar intog våra skafferier och kök. Man mjölksyrade grönsaker och växtdelar för att bevara och förädla maten. Syrningsprocessen gör grönsakerna mer lättsmälta och nyttigare.
Under kursen får du lära dig grunderna för mjölksyrajäsning, både teoretiskt och praktiskt. Vi syrar kål och rotfrukter och provar olika kryddningar. Du får lära dig hur man syrar steg för steg, vilka ingredienser/parametrar som måste ingå och hur processen i burkarna fortskrider innan det blir en färdig produkt.
Mjölksyrajäsning är en klimatvänlig konserveringsmetod och kräver inga speciella lagringsförutsättningar. Det tar tid innan du kan smaka på dessa goda och nyttiga produkter, men sedan har de en mycket lång hållbarhet.
Vi samtalar också om sambanden mellan fermenterad mat och hälsa utifrån traditionell erfarenhet och senaste forskningsrön.
Du kommer att få med dig tre glasburkar med olika syrade grönsaker hem. Grönsaker, ca 3 kg per person, salt, kryddor och glasburkar, ingår i kursavgiften.

Tid: lördag 24 november klockan 11-17
Plats: Studiefrämjandet i Eskilstuna, Västeråsvägen 90
Anmälan: direkt på webben eller via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se

Kontakt

Lena Wistrand
Studiehandläggare
Eskilstuna
lena.wistrand@studieframjandet.se
016-15 93 23

Lär dig att mjölksyra dina grönsaker. Ett gammalt mathantverk som är både klimatsmart och nyttigt.

Adriana Jerlström-Maj, Bergslagens grönsaksförädling, lär dig mathantverket att förädla grönsaker med mjölksyrajäsning/fermentering. Mjölksyning av grönsaker är en förädlings- och konserveringsmetod med gamla anor, långt innan konservburkar och frysar intog våra skafferier och kök. Man mjölksyrade grönsaker och växtdelar för att bevara och förädla maten. Syrningsprocessen gör grönsakerna mer lättsmälta och nyttigare.
Under kursen får du lära dig grunderna för mjölksyrajäsning, både teoretiskt och praktiskt. Vi syrar kål och rotfrukter och provar olika kryddningar. Du får lära dig hur man syrar steg för steg, vilka ingredienser/parametrar som måste ingå och hur processen i burkarna fortskrider innan det blir en färdig produkt.
Mjölksyrajäsning är en klimatvänlig konserveringsmetod och kräver inga speciella lagringsförutsättningar. Det tar tid innan du kan smaka på dessa goda och nyttiga produkter, men sedan har de en mycket lång hållbarhet.
Vi samtalar också om sambanden mellan fermenterad mat och hälsa utifrån traditionell erfarenhet och senaste forskningsrön.
Du kommer att få med dig tre glasburkar med olika syrade grönsaker hem. Grönsaker, ca 3 kg per person, salt, kryddor och glasburkar, ingår i kursavgiften.

Tid: lördag 24 november klockan 11-17
Plats: Studiefrämjandet i Eskilstuna, Västeråsvägen 90
Anmälan: direkt på webben eller via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se

Lena Wistrand Studiehandläggare

Liknande kurser inom Odling i Södermanlands län

Odling- kurser, studiecirklar & evenemang (3 rader)
ArrangemangPlatsPlats, tid, antal gånger och prisStartarDag/tidAntal gångerPris
Workshop: Kransbindning inför adventMer info KATRINEHOLM 2018-11-24 0 100 krMer info
Studiecirkel/kurs: Mjölksyra grönsakerMer info ESKILSTUNA 2018-11-24 lördag 11:00 - 17:00 1 825 krMer info
Föreläsning: Trivselkväll med träddgårdspratMer info GNESTA 2018-11-29 torsdag 19:00 - 21:00 0 GratisMer info