Fisketillsyn, grundutbildning – Skåne och Blekinge
Fisketillsyn, grundutbildning – Skåne och Blekinge
Bli fisketillsynsperson och hjälp till med att lagar och författningar om fiske följs. Det här är ett viktigt uppdrag som passar dig som är intresserad av fiske och fiskevård.
En fisketillsynsperson kontrollerar inom sitt tjänstgöringsområde att lagar och författningar om fiske och fiskevård följs. Fisketillsynspersonen jobbar på uppdrag av till exempel en sportfiskeklubb eller ett fiskevårdsområde. För att sköta sitt uppdrag får fisketillsynspersonen undersöka fisk, fiskredskap, fisksump och fiskefartyg. Fisketillsynspersonen får också ta redskap, fisk eller annan egendom i beslag inför utredning om olagligt fiske.
Målgrupp
Kursen är för dig som har tänkt ansöka om förordnande som fisketillsynsperson hos till exempel ett fiskevårdsområde eller en fiskeförening.
Krav för att få ett förordnande
Du måste förutom att ha genomgått en grundutbildning och avlagt godkänt prov, ha fyllt 18 år, vara svensk medborgare eller stadigvarande bosatt i Sverige, samt ha en uppdragsgivare (fiskevårdsområde, sportfiskeklubb etc.).
Syftet med utbildningen
Fisketillsyn i våra sjöar och vattendrag bedrivs för att fisket ska ske på lika villkor för alla som fiskar och för att skydda fiskbestånden. Att se till att lagar och regler följs samt att det är en viktig del av fiskevården. Ett gott värdskap vid fiskevatten höjer också fiskeupplevelsen
Kursbeskrivning
Du får lära dig om fiskelagstiftning, fiskerätt, fiskevård, fisketillsyn, en del om polis- och kustbevakningens verksamhet samt fisketillsynspersonens befogenheter och skyldigheter. Kursen avslutas med ett prov.
Efter genomförd utbildning ansöker du hos Länsstyrelsen om att bli förordnad som tillsynsperson. Ansökan ska skrivas under av din uppdragsgivare och skickas tillsammans med intyg på avlagt godkänt prov.
Länsstyrelsen gör därefter en bedömning om du är lämplig som tillsynsperson genom en kontroll i polisens brotts- och misstankeregister. Förordnandet utfärdas av Länsstyrelsen i det län där du är bosatt. Förordnandet gäller 6 år, därefter måste du gå en fortbildningskurs om du önskar ha ett fortsatt förordnande. Studiefrämjandet arrangerar även fortbildningskurserna på uppdrag av Länsstyrelserna.
Länsstyrelsen eftersträvar en jämn fördelning mellan kvinnor och män samt en etnisk och kulturell mångfald bland de som förordnas.
Kursmaterial
Vi använder boken "Fisketillsyn - Utbildning för fisketillsynspersoner". Du kommer före kursstart få boken på en Pdf och du behöver själv printa/skriva ut boken före kursstart. Du måste ta med boken till varje kursträff (ej digital bok). Om du behöver hjälp med utskrift – hör av dig, se kontaktuppgifter nedan! Eller, om du är med i en fiskeklubb-/förening, hör med dem om de kan hjälpa dig med utskriften.
Antal deltagare
11-15 deltagare per kurs.
Startgaranti
Kursstart garanteras när lägsta nivå av antal deltagare för kursen är uppnådd.
Kurstillfällen
Kursen äger rum tre onsdagskvällar (14 maj, 28 maj och 4 juni) och vid sista kurstillfället avslutar vi med ett skriftligt prov. Samtliga träffar är obligatoriska för utbildningen.
Delbetalning
Om du vill dela upp din kursavgift på två delbetalningar, vänligen meddela oss i samband med din anmälan. Delbetalning kostar inget extra.
Bra att veta
Din kallelse/faktura skickas cirka två veckor före kursstart till den e-postadress du anger när du gör din kursanmälan.
Sista anmälan
29 april
Har du glömt anmäla dig?
Efter sista anmälningsdag vänligen kontakta Lotta Pedersen (se kontaktuppgifter nedan) för information om eventuell ledig plats. Om kursen är fullbokad tar Lotta Pedersen gärna emot din intresseanmälan och du kommer då automatiskt att få inbjudan till en senare kurs.
Ledare – Mikael Ekstrand
#SKBLHAvt2025
Kontakt
Lotta Pedersen
Folkbildningsutvecklare Djur-Natur- Miljö
Malmö
lotta.pedersen@studieframjandet.se
072-357 44 52
Dela sida:
Dela: