Mat och miljö – en djupdykning i matsystemet

Mat och miljö – en djupdykning i matsystemet
Är du intresserad av mat och miljö? Ska jag låta bli att äta kött för klimatets skull eller ska jag äta kött för att gynna biologisk mångfald? Är det viktigast att äta eko eller närodlat?
Är du intresserad av mat och miljö?
Maten lyfts ofta upp som en viktig pusselbit för hur vi ska leva mer miljövänligt. Men budskapen om vad som är miljövänligt kan vara förvirrande och motsägelsefulla. Ska jag låta bli att äta kött för klimatets skull eller ska jag äta kött för att gynna biologisk mångfald? Är det viktigast att äta eko eller närodlat?
Hur vi producerar mat påverkar både oss själva, landskapet runt omkring oss och våra medmänniskor som producerar maten. Jordbruket är en av de största orsakerna till flera av dagens miljöproblem. Men jordbruket skulle också kunna vara en viktig del av lösningarna på dessa problem.
Denna föreläsning ger en överblick av de sociala och ekonomiska strukturer som står i vägen för ett mer hållbart jordbruk. Hanna problematiserar några av följande ämnen: livscykelanalyser, globala dieter, hållbarhetscertifieringar, regenerativ och ekologisk odling, djuruppfödning, lokalproducerat och relationsmat.
Föreläsningen riktar sig till dig som är intresserad och engagerad i miljöfrågor och vill lära dig mer om hur matsystem och jordbruk påverkar miljön.
Föreläsare är Hanna Williams. Hanna är agronom med fokus på jordhälsa och hållbart jordbruk och är van föreläsare inom ämnet. Hon är uppvuxen på en gård och har jobbat med lantbruk i Sverige och utomlands.
Kostnad: 100kr