Hej

Vi har placerat cookies på din digitala enhet och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du vill veta mer kan du läsa om cookies här.

 • Start
 • Taggad 2019 Hällefors

Taggad 2019 Hällefors

Studiefrämjandet Bergslagen och Hällefors kulturskola presenterar stolt Taggad 2019! En inspirationsvecka i Hällefors för alla! Längtar du efter att göra nånting, leda andra, skapa nya aktiviteter eller bara nyfiken på vad som händer i Hällefors? Då är det här dagarna är för dig.

Kom och prova på olika häftiga aktiviteter, träffa andra, dra ihop ett gäng och starta nånting! Ett band, en dansgrupp, ett parkourgäng eller nåt annat du länge funderat på.

Vi på Studiefrämjandet finns där och lyssnar på dina idéer, ger dig råd och tips, och hjälper till att starta en cirkel eller svarar på andra funderingar kring hur ni kommer igång.

Aktuellt utbud dessa dagar
Läs mer om respektive aktivitet.

Affisch (pdf)
Program (pdf)

Program


Torsdag 31 januari

 • Upptäck teknik med Komtek!
  Komtek kommer till Hällefors Kulturskola och har med sig tekniska byggen. Du får prova olika tekniker som resulterar i kreativa lösningar. Tillsammans med oss kan du bygga, experimentera och upptäcka.

  Plats/tider:
  Kulturskolan Hällefors:
  Valhalla, 14.00 -16.00. OBS! Åk 2-5. För medlemmar på Valhalla.
  Lilla Kvarn, 17.30-20.00. OBS! För alla mellan 12-18 år

 • Lagningscafé
  Kanske behöver du hjälp med att få något lagat? Kanske har du färdigheter, som du kan dela med dig av? Tanken är att hjälpas åt och vår ledare Sven är bra på mycket och har sina verktygslådor med sig.
  Vem som helst kan ta med sig något trasigt och sedan sitta och laga det tillsammans med andra.
  Vi fikar tillsammans, snackar och hjälps åt med att försöka fixa våra trasiga saker.
  På samma tid och plats kan du köpa en vegetarisk soppa till självkostnadspris.

  18.00, Folkets Hus foajé

Fredag 1 februari

 • Prova på E-sport
  Kom och prova på att LANa och se vår lokal. Vi berättar om E-sport och olika grenar inom sporten. Prova på, bli medlem eller bara kom ner och häng en stund.
  Hellefors E-sports Club firar 10 år i år och vi kommer att köra release på jubileumsloggan under kvällen.

  16.00–19.00, HESC Godtemplarlokalen

 • Spoken word med Pennybridge
  Kom och lyssna på Spoken word med Pennybride poetry 
  OBS! Åk 6 till 18 år

  20.00, Lilla Kvarn

Lördag 2 februari

 • Kulturcaféet Ovalen
  Kom och ta en fika i kulturcaféet Ovalen! Öppet hela dagen.

 • Familjeverkstad
  Kulturskolan bjuder dig och dina barn eller barnbarn till en gemensam stund för att måla i vintertid. Droppa in och prova på! Alla familjer är välkomna.
  Familjeverkstad är kostnadsfri och ingen föranmälan krävs.

  Ledare: Petra Janensch

  10.00–15.00, Bildsalen

 • Finn Finland
  När du rör dig i Hällefors och längs skogsvidderna till det angränsande Bergslagen finns där många platser, vägar och områden som är döpta efter ett finskt tema. Vet du varför? Kanske har dina förfäder skapat dem! Vill du undersöka mer? Eller känner du en längtan att söka dina rötter?
  Är du nyfiken?
  Tillsammans med Nadja och Jorma inspireras vi till att skriva och förstå finska ord, poesi, fotgrafera, lära dig ordens betydelse, sjunga en sång, skriva en text eller prova på spoken word? Eller kanske för den mer blygsamma smaka på något finskt tilltugg i caféet.

  10.00, Ensemblesalen

 • Taggad på rytm?
  Är du sugen på att skapa ljud och rytmer tillsammans med andra? Vi bygger upp en ljudbild med olika instrument och rytmverktyg. Ta chansen att vara med i en rytmorkester.
  Det vi skapar kan användas tillsamans med andra, i olika sammanhang, kanske läser någon en text till musiken eller sjunger en sång. Vi träffas, provar, skapar och har roligt tillsammans med Crister och Christoffer som båda jobbar med musik på Studiefrämjandet.

  12.00, Teatersalen

 • Fotomaraton startar och de fyra första temana offentliggörs
  Hällefors fotomaraton är den perfekta utmaningen för dig som är sugen på att  fotografera. Under några dagar ska du ta  9 bilder i rätt följd utifrån teman som levereras stegvis under två dagar i ett fantastiskt Hällefors! Det gäller att fånga rätt känsla i varje bild.  Spontanitet, uppfinnarglädje, uthållighet och förmågan att ha kul är sånt som juryn kommer att titta på när de utser vinnarna.

  Alla som vill kan vara med; amatörer och proffs, unga och gamla, alla är välkomna. Det viktigaste är att vara kreativ, och att ha kul! Alla bildserier bedöms av en oberoende jury.
  De tre bästa belönas med fina priser.

  Deltagandet är gratis och du anmäler dig på Kulturskolan:
  https://www.facebook.com/events/309372233023146
  Vilka teman som gäller hittar du även det på Facebook.

  13.00, Kulturcaféet Ovalen

  De fyra första teman offentliggörs på Kulturskolan och på Facebook lördag klockan 13.00 och de sista fem temana offentliggörs Söndag 3 februari, 10.30 på Gamla panncentralen, Hälsovägen 1, och på Facebook.

  Obs! Lämna dina bilder på kulturskolan på måndag
  4 februari, klockan 20.00.
  Har du systemkamera ska du lämna in ett minneskort med 9 bilder i rätt ordning: Har du fotat med mobiltelefon ska du ha med egen kabel och du ska lämna in de 9 sista bilderna i ditt album.

 • Breakdance och Cyrwheel
  Dansföreställning av Splash Grew från Örebro och med inslag av Cyrwheel (15 min).
  Efter föreställningen finns det chans att prova på Breakdance och Cyrwheel.
  Splash Grew är en dansgrupp från Örebro och Haamed Saadi som visar Cyrwheel kommer från Kopparberg.
  Ta chansen att prova på. Alla är välkomna!

  14.00, Danssalen
 • Testa Skyttesimulator
  Prova på hur det känns att jaga. Under dagen kommer det att finnas möjlighet att prova på en skyttesimulator och träffa människor som sysslar med jakt.

  12.00–15.00, Blackboxen

 • Avslutning, 15.00
  Här kan allt hända utifrån inspiration från dagens arbete.

 • Allt vi inte pratar om
  Samtal för män. Vi träffas och pratar utifrån från boken ”Allt vi inte pratar om”. Här får du chansen att träffa andra män och prata om sånt som vi kanske inte tar oss tid till eller inte tycker att vi behöver prata om. En introduktion till en studiecirkel kring att vara man och leva upp till manligheten.

  16.00, Kulturcaféet Oasen

 • Kom och prova på brädspel!
  Det kommer att finnas en massa olika spel på plats, såsom brädspel och TCG.

  17.00, Kulturskolan

Söndag 3 februari:

 • Mat och fika på Gamla panncentralen
  Njut av mat och fika från världens alla hörn.

  11.00–18.00, Gamla panncentralen, Hälsovägen 1

 • Fotomaratons sista fem teman offentliggörs
  De fem sista temana i fotomaraton släpps. Du kan komma till Gamla panncentralen på Hälsovägen 1 eller hitta dem på Facebook.
  https://www.facebook.com/events/309372233023146/ 

  10.30, Gamla panncentralen

 • Älskade barn
  Har du barn mellan 0 -18 år?
  Älskade barn är Studiefrämjandets studiematerial om föräldraskap för föräldrar i nytt land. Många föräldrar vill och behöver prata om vardagen i Sverige.
  I en Älskade barn-studiecirkel får du som förälder diskutera små och stora vardagsfrågor om barns utveckling, normer och värderingar, skola och fritid, problem och drömmar, frågor som berör alla familjer oavsett kulturell bakgrund.
  Mario Zgrabljic kommer och berättar om hur man kan starta en studiecirkel kring föräldrarskap.

  11.00, Gamla panncentralen

 • Måla din egen sjal
  Prova på sidenmålningens tekniker som är utarbetad i Japan. Att måla på siden är en ynnest. Man målar med pensel, och sidentyget spänns upp på ram. Förkunskaper? Vem som helst kan delta, huvudsaken  är att man är nyfiken och kan hålla i en pensel.


  Silke Frank har målat siden i över 30 år och haft workshops med olika grupper som förskolebarn, utbildade lärare och företagsgrupper. Kursdeltagarna brukar bli helt betagna av sidenmåleri. Ex. en person med värk glömmer sin smärta.
  Man kan inte misslyckas, det blir vackert och användbart.

  13.00, Gamla panncentralen

 • Prova på cirkus och gycklerier
  Den kända gycklargruppen TRIX från Västerås finns här med två cirkuspedagoger. Här får ni chansen att bygga mänskliga skulpturer, jonglera eller annat spännande som kan ske i det magiska cirkusrummet. Läs mer på https://gycklarna.com/

  14.00, Gamla panncentralen

 • Nyfiken på origami?
  Prova på Origami - vikningskonstens grunder i alla-hjärtans-dag-tecken. Vi kommer gå igenom grundläggande vikningstekniker, genom att vika hjärtan, fjärliljor och små boxar.
  Origami (Ori som betyder "vikning", och kami, som senare blev gami, betyder "papper") härstammar från japansk kultur och tradition. I modern användning används ordet "origami" som en inkluderande term för all vikningspraxis, oavsett ursprungskultur. Målet är att förvandla ett pappersark till en färdig skulptur genom viknings- och skulpturteknik.

  Material finns på plats.
  Inga förkunskaper krävs.
  Från 6 år.

  16.30, Gamla panncentralen

 • Tillverka ditt eget Alla hjärtans kort
  Kom och skapa  ditt eget alla-hjärtans-kort.

  17.30, Gamla panncentralen

Måndag 4 februari    
Aktiviteter på Kulturskolan i Hällefors.

 • Måndagskonsert 
  Kulturskolans elever uppträder.

  18.00

 • Föreläsning - Finns det liv i universum
  Jenny berättar om hur hon låtit elever skjuta upp egendesignade pappersraketer med hjälp av lufttryck. En del for iväg hela 150 meter. Och när hon lärde ut hållfasthetslära fick eleverna bygga egna ”äggonauter” med hjälp av tjugo glasspinnar, en påse, några snörstumpar och ett okokt ägg… Det visade sig att flera av äggonauterna var så välkonstruerade att ägget i den lilla farkosten klarade ett fall på 35 meter.
  Att få upp dem så högt gick att lösa med god hjälp av brandkåren i Ludvika. Eftersom hon själv har fått kämpa med matten när hon växte upp har hon också jobbat hårt för att göra fysik begripligt även för dem som tycker matte är svårt. Ofta blir det genom olika praktiska övningar och experiment.
  – För mig handlar det om att få alla barn och ungdomar att tycka det är spännande och kul att förstå hur allt hänger ihop.
  Det ska kittla i magen, säger Jenny Jansson.

  Vad är ett svart hål?
  Hur kan man använda fjärrstyrda teleskop? Hur bygger man raketer och satelliter?

  19.00, Kulturskolan
 • Inlämning av bilder för Fotomaraton
  Har du systemkamera ska du lämna in ett minnesort med 9 bilder i rätt ordning: Har du fotat med mobiltelefon ska du ha med egen kabel och du ska lämna in de 9 sista bilderna i ditt album.

  20.00

Tisdag 5 februari

 • Musik och hållbara samtal
  En musikalisk presentation och samtal om kulturens roll i naturen!
  Föreställ dig att du får chansen att möta dina barnbarnbarns barn och som tack för att ni lyckades rädda mänskligheten i tid. Vår mänskliga kultur kan inte existera utan natur.

  Vad gör du och vad skulle du vilja göra för att skapa en mer hållbar gemenskap?
  Ett samtal och presentation av Visitor Center en plats för kultur och naturupplevelse i Södra Hyttan Hjulsjö.
  Ledare: Helena Sandell musiker och jordad visionär

  17.30, Hällefors folkhögskola

 • Teaterföreställning “Auschwitz är alltid nu”
  Efter stor succé med över 2000 personer som sett föreställningen och flera planerade turnéföreställningar runt om i Sverige ger Ung Teater Karlskoga  föreställningen av "Auschwitz är alltid nu" i Hällefors. Passa på att se den du också!"Auschwitz är alltid nu" spelas av Ung Teater Karlskogas äldsta ungdomar. Föreställningen är ett resultat av resan till Auschwitz som gruppen gjorde i juni. Med en konstnärlig upplevelse kan man beröra, där fakta inte alltid når fram. Syftet med föreställningen är att motverka intolerans, rasism och antisemitism och sprida kunskap om Förintelsen. Läs mer på ungteaterkga.se

  19.00, Kulturskolans blackbox

Onsdag 6 februari

 • Dans
  Kom och prova på Dancehall med "the Movement" , dansgruppen från Vivalla som gjorde succé i Talang 2017
  Dancehall är en Jamaikansk musik/dansstil. Workshopen riktar sig till ungdomar, andra dansintresserade och nyfikna.

  18.00, Hällefors folkhögskola

 • Final med prisutdelning för Fotomaraton
  19.00