• Välj län: Hela Sverige
  Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Hållbara hav genom folkbildning på Bokmässan

Det är bråttom nu. Därför berättar vi om marin nedskräpning och hur vi gemensamt kan ställa om till ett mer resurssnålt samhälle på årets bokmässa. I Studiefrämjandets monter på Grön scen bjuder vi på klassisk folkbildning om hållbarhet, omställning, djur, natur och trädgård.

De enorma mängderna plast som nu finns i våra hav är bara ett symptom bland många på ett betydligt större problem – det sätt vi valt att tillverkning och konsumtion ska fungera i världen i dag.

Vi har gjort vägvalet att det skall vara billigare och lättare att producera en helt ny produkt, från helt ny råvara, istället för att ta hand om och återanvända det som redan producerats.

Omställningen till ett mer resurssmart samhälle är helt avgörande för att vi ska klara de miljö- och klimatutmaningar vi står inför. Slår vi bara våra kloka huvuden ihop kan vi hitta de riktigt långsiktiga lösningarna.

Möt flera goda krafter som arbetar för ett hållbart samhälle i vår monter på Grön Scen på årets bokmässa. Från vår monter bjuder vi på klassisk folkbildning om hållbarhet, omställning, djur, natur och trädgård.

Här är ett axplock ur schemat från Studiefrämjandets Grön scen på området Mat & livsstil:

Se alla våra föreläsningar på Grön Scen 

Bildningsstig i idéträdgården

I vår vackra idéträdgård, byggd av deltagare i en klassisk studiecirkel, finns en bildningsstig som på ett finurligt sätt lyfter vår tids viktigaste frågor kopplade till odling och trädgård. Där i en mångfald av världens växter kan besökaren bland annat samtala kring frågor om hur vi hanterar vår världs "skafferi" 

Plast är kasst, eller?

Kom till vår monter ( intill Scen Grön scen, E-hallen E01:01) för reflektion och inspiration kring hur vi tillsammans kan arbeta vidare med frågan kring marin nedskräpning och hur vi hanterar våra hav.
Tillsammans med våra medlemsorganisationer, samarbetspartners och er besökare hittar vi de verkligt långsiktiga lösningarna.

Mer om plast i havet

Tillsammans med Håll Sverige Rent har vi tog vi för ett par år sedan  fram ett diskussionsunderlag som utgår från filmaren Benny Fricks film Strömmar av plast. som du kan se antingen via länken eller högst upp i bildspelet på denna sida. Studieplanen Marin nedskräpning studieplan.pdf kan du ladda ner här.

På Håll Sverige Rents hemsida finns också fler filmer om skräp i havet  och på Naturskyddsföreningens hemsida hittar du kampanjen Plastfritt hav med nyheter och rapporter kring tillståndet i havet.  

Vill du veta mer om plast rekommenderar vi Ethel Forsbergs bok Makt, plast, gift och våra barn och den studiehandledning vi tagit fram i anslutning till boken: Giftfri Vardag Studiehandledning.pdf