Tysta naturområden

Tysta naturområden
Besöker du helst platser i naturen där du slipper höra bilar, snöskotrar och annat så kallat ”samhällsbuller”? Då är detta studiecirkeln för dig! Under 2023 pågår ett projekt i Luleå och Piteå kommuner där vi ska försöka hitta de tystaste och mest besöksvärda naturområdena.
Här kan du vara med och hjälpa till så att fler personer får uppleva hur skönt det är bara höra fåglarna och prasslet av asplöven då du sitter där på en stubbe och funderar. Du kan under studiecirkeln föreslå dina favoritställen i kommunerna, och du kan få i uppdrag att åka ut och undersöka ställen som redan valts ut. Tar du din egen bil får du ersättning för resan dit!
Antalet platser är begränsat till nio. Anmälan stänger när gruppen är fulltalig och är som längst öppen till den 24 mars.
Kursupplägg:
MÖTE ETT, VIDEOMÖTE, ONSDAG 28 MARS KL 19.00-21.00
Vi har en videomöte där vi presenteras oss och går igenom projektet och studiecirkelns upplägg, hur inventeringen av områdena kan göras och om deltagarna själva har förslag på platser som kan undersökas. Vi går igenom hur man kan få ersättning för bilresor.
Deltagarna får länkar till information där de kan lära sig grunderna i ljudinspelning och videofilmning.
MÖTE TVÅ, HERTSÖTRÄSK, LÖRDAG 1 APRIL 10 -15
Vi träffas på parkeringen vid Hertsöträsk, ett stadsnära naturområde med fin natur, men med ett visst samhällsbuller. Vi går igenom hur man gör en ljudinspelning för att sedan kunna analysera ljudet, deltagarna får prova den inspelningsutrustning man kan låna under sina egna inventeringar. Vi diskuterar hur man kan beskriva en plats och dess ljudbild för att ge besökare och turister rätt förväntningar. Vi testar att filma lite.
MELLAN MÖTENA, 2 APRIL TILL 8 AUGUSTI
Här kommer en period då deltagarna i studiecirkeln åker ut och inventerar de områden som valts ut. Man kan även analysera de ljudinspelningar som görs, välja ut det bästa från det man filmat, och jobba med beskrivningen av de områden man besökt. Kontakt och avstämning med cirkelledaren sker kontinuerligt.
MÖTE TRE, VIDEOMÖTE, 9 AUGUSTI 19-21
Vi går igenom de mätningar man gjort, svarar på frågor och ändrar på sättet att inventera om det behövs.
MELLAN MÖTENA, 10 AUGUSTI TILL 2 OKTOBER
Deltagarna fortsätter att åka ut och inventerar de områden som valts ut, kompletterar och gör om sådant som ej blev bra. Kontakt och avstämning med cirkelledaren sker kontinuerligt.
MÖTE FYRA, STUDIEFRÄMJANDET, 3 okt 19- 21
Vi träffas och lyssnar på de inspelningar man gjort, tittar på de filmer som klippts ihop av cirkelledaren, går igenom textbeskrivningar av områdena.
Frågor kan ställas till cirkelledaren Pontus Wikström 070 293 14 65 eller pontus.wikstrom@studiefrämjandet.se
Projektet genomförs i samverkan med Luleå och Piteå kommun samt Naturskyddsföreningen Norrbotten och finansieras av Naturvårdsverkets LONA-bidrag.
Kontakt
Nina Wennberg
Verksamhetschef Norrbotten
Luleå
nina.wennberg@studieframjandet.se
010-222 10 21