• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Spela in

Att spela in musik i en professionell musikstudio kan vara en häftig upplevelse. Men med dagens teknik går det också att göra riktigt bra inspelningar helt på egen hand. Här får du tips på vad du bör tänka på - oavsett vilken studio du väljer.

Olika anledningar till att spela in

Att spela in musik kan ha flera syften. För dig med distanscirkel i Studiefrämjandet kan inspelningar vara ett effektivt sätt att utbyta låtideér eller liknande. Om du letar efter gig är det bra att ha en demo att skicka till spelställen. När du spånar på nya låtar kan en inspelning vara ett bra sätt att minnas och att spara gamla idéer. Eller så vill du helt enkelt släppa tidernas bästa platta och erövra världen!

Vem betalar inspelningen?

I takt med att musikbranschen har förändrats, har även villkoren för att spela in musik tagit en ny vändning. Skivbolag lägger inte lika mycket pengar på inspelningar längre. Detta har lett till att allt fler artister själva står för hela, eller delar av, produktionen.

En ljusning i detta är att det idag är lättare än någonsin att spela in sin egen musik. Du kan med ganska enkla medel göra inspelningar som låter proffsigt. Det är dock viktigt att komma ihåg att prylarna inte är den enda anledningen till att det låter bra. Att nå fram till ett bra resultat kräver kunskaper och tålamod.

I studion med Adam Tensta

Vi träffade Adam Tensta i sin studio "Källaren" i Stockholm. Klippet är en del av Studiefrämjandets satsning NTV (Nemis TV). Här visar vi upp ny musik i Sverige och ger tips hur du som musiker kan bli ännu lite bättre.

Vi hjälper dig!

För dig som har en studiecirkel hos Studiefrämjandet är det lätt att komma igång med inspelning.

Hör av dig till Studiefrämjandet där du bor!