Lätt svenska
Innehållet i L1 på lättare svenska ska vara det samma som innehållet på en vanlig Ledarutveckling.
Det stora skillnaden ligger i att deltagarna inte förväntas läsa och skriva så mycket själva, utan att tyngdpunkten ligger mer på att diskutera och samtala kring bilder.
Allmänna tips
- Ledarintroduktion måste ofta göras genom flera möten med föreningen. Träffa ordföranden och alla cirkelledare.
- L1 som en heldag, hos oss eller i föreningens lokal
- Rekryteringsarbete är a och o – ha personlig kontakt, skicka inte bara mail.
- Alltid två ledare, varav en kan tolka
- Genomgångar på svenska, gruppdiskussioner får ske på det egna språket
- Ta namn och adressuppgifter på plats, visa respekt genom att få korrekt stavning.
- Vegetarisk mat till alla
- Ta hänsyn till bönestunder och fundera också över vad övriga som inte vill be gör under tiden.
- Börja i tid även om inte alla har kommit.
- Många korta pauser.
- Var ödmjuk, utgå inte ifrån dig själv som normen.
- Gör om eller byt ut övningar
- Håll nere deltagarens läsande och skrivande
- Se över materialet du använder. Är det lättläst? Kan vi göra på något annat sätt, med bilder, mer interaktivt? Vilka människor visas upp på bilderna? Kan deltagarna relatera till det vi säger och visar upp? Tänk på ditt språk när du pratar, vilka ord du använder.
- Om möjligt – ha tolk eller en assistent
Presentation och inledning
Starta med en introduktion och presentation där man inte behöver läsa. Om du visar programmet för dagen – så läs upp vad det står.
Berätta var ni förberett plats för att kunna be och fråga deltagarna om lämpliga tider för pauser. Använd presentationsövningar med bilder, tärningar eller liknande så ingen läsa/skriva övning förekommer.
Folkbildning och Studiefrämjandet
Gem-övningen kan fungera om personerna i lokalen har gemensamt språk eller möjlighet att hjälpas åt med tolkningar.
En anpassad powerpoint för introduktion med bilder ur verksamheterna som speglar och ger bra exempel på vad folkbildning är och vad Studiefrämjandets verksamheter kan innehålla är önskvärt som hjälpmedel.
Det är ofta väldigt svårt att sätta sig in i folkbildningens grunder då man är inskolad i en auktoritär skolstruktur och det är ofta svårt att förstå ledarrollen i folkbildningen, dvs att det inte är en lärare/expert vi pratar om. Lägg stort fokus på att diskutera och jobba kring folkbildning.
Att visa och gå igenom en arbetsplan + den gröna listan är ofta nödvändigt (trots att det också görs vid introduktionen). Allt tar längre tid om man har olika språk och referensramar.
Lärande på olika sätt
”Något jag lärt mig” kan läsas upp som grund för reflektion om hur det gått till när jag lärt mig någonting – och för att berätta för andra. Deltagarna lyfter sedan fram slutsatser om lärande som samlas upp på tavlan och kopplingar till det deltagarna lyfter fram kan göras till folkbildningens arbetssätt.
Grupper och grupputveckling
Avstamp kan göras i en uppläst berättelse – t.ex. ”Saida” som ska vara cirkelledare med efterföljande diskussioner om gruppdynamik.
Att prata om normer och förhållningssätt för hur cirkeln ska uppnå sina mål kan göras på många sätt. Undvik alla läsa/skriva-övningar och se till att du som ledare är den som läser och/eller skriver.
En bra ledare – hur är man då? Låt deltagarna tänka själva och sedan diskutera i grupp. Plocka fram gruppernas synpunkter och notera på blädderblock.
Hur arbetar en bra grupp – som 4-hörnövning, eller tas bort och ersätts av annan gruppdynamisk övning.
”Blomman” (alla gruppdeltagare håller i en penna och ritar en blomma) kan fungera som underlag för diskussioner. Tänk på att i vissa kulturer är det strikta regler för beröring av kvinnor/män. Om gruppen inte är alltför stor brukar dock deltagarna lösa detta.
Tänk på
- Lokal förankring, personlig kontakt och trovärdighet är a och o.
- Knyta eldsjälar och lokala förebilder till sig
- Underlätta samarbetet med oss! Arbetsplan på andra språk och/eller lätt svenska, hjälp med administration, besök föreningen, använd tolk.
- Utgå från deltagarnas intressen – erbjud rätt saker!
- Inse att vi lever på vårt goda rykte
- Viktigt att arbeta med internt mångfaldsarbete och normkritik. Finns vi för alla? Hur vill vi uppfattas? Hur når vi alla?
- Skapa ett team som jobbar med frågorna
- Prioritera verksamheten!