Förutsättningar
Studiefrämjandets ledarutveckling bygger på upplevelsebaserat lärande, där deltagarna själva har ett ansvar för sin och gruppens utveckling under utbildningen.
Upplevelsebaserat lärande
Studiefrämjandets ledarutveckling bygger på upplevelsebaserat lärande, där deltagarna själva har ett ansvar för sin och gruppens utveckling under utbildningen.
Under ledarutvecklingen får deltagarna genom övningar upplevelser som skapar sinnesintryck. Genom diskussioner och reflektion med andra deltagare ska dessa upplevelser leda till erfarenheter och därigenom lärande. Därför är det viktigt att du som utbildare är lyhörd, inkluderande och inkännaden för att ge gruppen bästa möjliga förutsättningar för ett gott samtalsklimat. Läs mer om våra metoder här.
David Kolb beskriver lärandet som "Learning is the process whereby knowledge is created through the transformation of experience".
Teoretiska utgångspunkter
I Studiefrämjandets ledarutveckling har vi valt att utgå från i huvudsak tre teorier som fångar upp cirkelledarens roll i förhållande till lärande, kommunikation och gruppdynamik. Du som leder våra ledarutvecklingar bör vara väl förtrogen med teorierna, men tanken är inte att alla deltagare på kurserna ska presenteras teorierna i detalj.
• Erfarenhetsbaserat lärande
• Dialogkompetens
• IMGD – Grupputveckling
Skapa ett inbjudande klimat
Det ingår i rollen som utbildare att skapa trygghet och bra klimat under utbildningen. Det är dock ofrånkomligt att det ibland uppstår konflikter. En anledning till konflikt kan vara att våra övningar triggar igång tävlingsinstinkten hos vissa personer så att det viktiga blir att lösa uppgiften istället för att reflektera över processen. Det är viktigt att vi som utbildare tonar ned vikten av att lösa uppgiften utan att istället påpekar att vi jobbar med upplevelsebaserade övningar där det inte finns ett rätt eller fel. Det är dock ofrånkomligt att det ibland uppstår konflikter. Lösningen är då inte att undvika konflikter utan utmana den genom dialog och kompromisser. Det är viktigt att konflikter ska endast handlas om sakfrågor och inte vara av någon personlig karaktär.