Hej

Vi har placerat cookies på din digitala enhet för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du vill veta mer kan du läsa om cookies här.

 • Välj län: Hela Sverige
  Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu
 • Start
 • SAMTALSCIRKEL FÖR MÄN

SAMTALSCIRKEL FÖR MÄN

SAMTALSCIRKEL FÖR MÄN

Detta är ingen raketforskning, det är en stund av gött häng, samtal och social förbundenhet!


SAMTALSCIRKEL FÖR MÄN

KALMAR


HYFSAT KORT INTRODUKTION

Hej, jag heter Johan, jag har förverkligat en idé som jag tänkt på rätt länge. Jag startade denna cirkel i januari 2020. Jag är väldigt glad och tacksam att detta blev av och vi är nu ett litet gäng snubbar som träffas varannan vecka. Vi kikar bakom våra ”sociala manliga masker och rustningar”, stöttar varandra så vi får kraft och trygghet att vara de vi verkligen vill vara. Det är ingen raketforskning, det är en stund av gött häng, samtal och en möjlighet att få vara en del i ett socialt sammanhang.

Jag får ofta frågan, men vad pratar ni om då?
Tja, livet brukar jag svara, typ det många män inte brukar prata så mycket om annars.

Hittills har vi t ex pratat om frågeställningar som uppstått ur Zoomträffar med "Storebror - ett samtal om och med män" av Navid Modiri och Mårten Granlund, allmänt om ”Att skapa ett bra samtalsklimat”, Brené Browns idéer om sårbarhet m m, en mängd samtalsämnen från pocketboken/studieplanen/poddarna ”Allt vi inte pratar om”, manlig vänskap, typiska manliga beteenden i olika sammanhang, personliga erfarenheter kring beteenden som sker per automatik, separationer, ensamhet, poddavsnittet ”Hur det är att vara man idag” med Mårten Granlund från podden ”Hur kan vi?” av Navid Modiri, poddavsnittet ”Ego” från podden ”Björn & Navid”, Byron Katies ”The Work”, Eckhart Tolles idéer och en massa annat.

Just nu är denna cirkel full men maila mig gärna om du tycker detta verkar spännande. Om ni är flera som tycker detta är vettigt så finns det ju möjlighet att starta upp ytterligare en samtalscirkel på Studiefrämjandet, Skälby Gård eller via Zoom.

Kontakta mig gärna via mail på johan.hedman@studieframjandet.se så hjälper jag er igång och förklarar studiecirkelformen som alltså sker i folkbildningens anda. 

Vi hörs och ses kanske!

Ta hand om dig!

Kram! /Johan

Ps. För er som inte tycker detta är intressant, stäng webbfliken.
För er som inte kan få nog av att läsa om detta, läs vidare...


LITE LÄNGRE INTRODUKTION

Tanken med träffarna är att kunna bolla idéer och funderingar om livet och skapa ett vänligt, ödmjukt och öppet samtalsklimat. Det handlar även om att tillhandahålla en trygg social och regelbunden mötesplats där någon lyssnar på riktigt, där alla får komma till tals i lugn och ro, där ingen klassisk manlig tävlingsanda råder och där fokus inte ligger på manliga specialintressen utan på att tillsammans hjälpas åt för att utvecklas till lite bättre människor. Är det inte därför vi är här? ...för att umgås med varandra, samtala och lyssna på varandra, stötta varandra, bli lite klokare och förhoppningsvis utvecklas? ...ja förutom att ha det gött och skratta förstås, humor är såklart livsviktigt.

Vi är alla lika och olika, vi pojkar, killar, grabbar, män, karlar, gubbar, snubbar, dudes, geezers, fellas, blokes eller vad vi nu väljer att kalla oss, med olika erfarenheter, bakgrunder, personligheter, livstrauman, demoner och skavanker. Vi har alla våra bekymmer, orosmoln och rädslor men vi har inte alltid någon som lyssnar på riktigt. Vi har inte alltid någon som lyssnar öppet och nyfiket utan fördomar och utan att döma. Många män är ensamma i dagens samhälle. Många män är ensamma i både singelskap, i sina relationer eller efter separationer. Många män är dåliga på att skaffa nya manliga vänner i vuxen ålder och blir i sin ensamhet deprimerade och t o m självmordsbenägna. Många män har inte heller haft några bra manliga förebilder under sin uppväxt och är kanske inte så trygga i sig själva. Många män har mycket de vill säga men inte så ofta ett sammanhang där någon lyssnar. Många män har mycket känslor men få möjligheter att dela dem med någon. Många män känner ett tungt ansvar att vara starka, kloka, ödmjuka, trevliga, glada, lyckade, mjuka, manliga, försörjare, karriärister, atleter, pappor, partners, ledare, pedagoger, hantverkare, hjältar m m ...som klarar allt. Många män längtar efter att bara få känna sig tillräckliga. Många män behöver lite stöd men få vågar be om någon hjälp alls. Många män vet inte heller längre riktigt hur de ska bete sig för att inte vara "fel" i någons ögon. Det finns en mängd olika oskrivna regler om hur män ska ”vara” gentemot kvinnor, andra män, släkt, vänner, bekanta, grannar, partners, arbetsgivare, arbetskollegor, auktoriteter och i samhället i stort. Ibland är det inte alltid så lätt att få ihop detta på ett sätt som överensstämmer med en själv.

Tanken är att cirkelträffarna ska vara en varm och kravlös plats där vi lyssnar på varandra. Där vi får vara oss själva och det är ok, där ingen kommer sucka, himla med ögonen och förminska dig, ingen kommer be dig att "var en man", "skärp till dig", "ta dig i kragen", ingen kommer banna dig för de misstag du gjort och ingen kommer begära att du ska vara stark och osårbar. Låt oss själva skapa den mansbild som vi vill ska representera oss.

Om vi känner att något tar för mycket plats eller att någon känner sig förbisedd, är det också viktigt att vi kan prata om detta på en gång på ett ödmjukt och respektfullt sätt. Detta är inte platsen att lägga det manliga locket på tills bägaren rinner över. Detta är platsen utan lock men inte heller platsen där någon ska behöva känna sig som en soptunna för någons projicerade verbala avfall.

Utrymme ges alltid för att gå ett varv där alla som vill får säga hur dagsformen är, hur vardagen varit sedan den senaste träffen, om det är något som skapat oro, ilska, rädsla eller glädje den senaste tiden o s v. Det som sägs i samtalscirkeln stannar självklart oss emellan.

Låter detta som ointressant nonsens i dina manliga öron, ja då finns det säkert något annat du kan engagera dig i, detta är ju som sagt inte för alla, eller så är det just detta du skulle behöva, jag har inga svar, jag är bara nyfiken på livet. För mig är nog meningen med livet just sökandet, själva ”vägen”, snarare än resultatet eller målet. När vi slutar vara nyfikna tror jag vi tappar en stor del av riktningen och meningen. Jag behöver inga svar eller lösningar. Samtalet, mötet och känslan av någon slags samhörighet i stunden med någon räcker gott och väl.

OBS! Varning, har du inte slutat läsa ännu så är det riktigt illa, du kanske till och med tycker att detta är spännande, bevare mig väl och som sagt, jag har varnat dig men det finns en fortsättning...


ÄNNU LÄNGRE INTRODUKTION

Det är svårt att sätta ord på detta ämnesområde och jag vet att män ofta vill ha en väldigt konkret beskrivning av något för att det inte ska avfärdas och placeras i facket ”det jag inte kan förstå på en gång, inte har några minnen kring, inte har lärt mig tidigare, inte kan agera allsvetande rådgivare inom - måste alltså vara ointressant nonsens”. Jag vet också hur lätt människor överlag har för att lägga in sin egen förutfattade och påhittade berättelse om något för att konkretisera och försöka förstå. Jag gör det ju också själv hela tiden. För mig handlar det inte om att analysera sönder livet. För mig handlar det nog snarare om att respektera och hylla livet genom att utforska hur jag fungerar som människa för att kunna göra det mesta och bästa av den korta och fina tid vi har här på jorden. Att samtala kring livets komplexiteter och utmaningar och vår lilla personliga plats i det hela är något som för mig känns som det mest naturliga och samtidigt för många som det mest skrämmande och jobbiga. För att förtydliga så gör jag inte detta av några eventuella ”friskvårdsterapeutiska” anledningar utan jag tycker framförallt det är roligt. Roligt brukar män förstå och respektera oavsett om de inte förstår meningen. Jag förstår och respekterar att många tycker det är roligare att prata om vädret, bilen, sportresultat, vedhuggning, mobilappar, fiskedrag, whiskeysorter, löprundetider, dokusåpor, katastrofnyheter, byggvaruhusmaterial o s v. Fortsätt gärna med det, det finns gott om utrymme att göra detta i dagens samhälle. Denna samtalscirkel är dock inte bästa platsen för detta.

Jag har länge sett behovet av att starta en samtalscirkel för män där det finns utrymme att prata om livets utmaningar och svårigheter, mannens ”plats” i dagens samhälle, personlig utveckling och känslor i allmänhet. Det kanske låter tråkigt och banalt för vissa men jag har själv saknat detta i ett samhälle där det ofta är svårt att hitta någon "medman" att ha ett lite djupare samtal med. Har alltid undrat varför män nästan alltid hellre vill prata om specialintressen och saker istället för om livet, alltså vad som är jobbigt, utmanande, sorgligt, roligt, stressigt, upprörande, om oro och rädslor, om bra sätt att hantera allt detta, om vänskap och förhållanden, om intimitet och känslor o s v. Jag har också ett gäng specialintressen, musik och träd ligger t ex mig varmt om hjärtat och det pratar jag gärna med likasinnade om i all oändlighet men med åldern har intresset ökat för djupare samtal som rör sig i mer abstrakta ämnesområden kopplade till någon slags ospecificerad personlig utveckling och hur vi fungerar som människor tillsammans.

Jag startade alltså denna cirkel till stor del för mig själv, dels för att jag alltid varit en nyfiken sökare, dels för att jag mer eller mindre genom hela livet känt ett slags utanförskap, det kanske låter klyschigt men ensamhet är inte alltid så lätt att sätta ord på, kanske en saknad av ett sammanhang där jag kan känna äkta förbundenhet, kanske en viss saknad av manliga vänner som också är nyfikna på livet i stort, som också uppskattar och förstår vikten av att kunna vara sårbara tillsammans, som också vill upptäcka och plocka isär sina gamla invanda och dammiga ”masker och rustningar”, som också är intresserade av någon slags personlig utveckling, fördjupad vänskap och att prata om livets mysterier.

Många män har ett slags försvarssystem, en mur som byggs upp så fort man går från ett ytligt sakligt samtal till ett djupare mer känslosamt och abstrakt samtal. Att prata utanför sin komfortzon om sina känslor, sina önskemål om livet, om saker som ger mening, sina svagheter, sina dåliga sidor, sina misslyckanden, sina rädslor, saker man kanske behöver stöttning med, beteenden man kanske skulle må bra av att jobba med, tankar man skulle må bra av att prata om o s v finns för många män inte på kartan. De vill inte, de vågar inte, de säger att det inte är någon mening, att de är som de är, att det inte fyller någon funktion, att de aldrig gjort det förut så varför börja, att man inte vill gräva i något utan hellre vill sopa det under mattan, att i deras familj pratar man inte om sånt, att det är obehagligt och jobbigt så varför göra det, att de trivs bäst med att hantera allt själv inom sig… ja det går ju att dra fram en miljon anledningar till varför man inte vill prata utanför sin trygga komfortzon. Klart som fan att det är givande, intressant och roligt att utvecklas som människa. Allt annat är ju idioti. Om man inte pratar om vad som händer i hjärnkontoret så är det ju svårt att komma någonstans. Bara för att generationer av män har hållt käften och vi har en genuppsättning med alfagener som helst bara vill fokusera på att överleva, försvara, döda, samla, skaffa mat, visa sig stark, få beröm, ligga och sova betyder ju inte att vi måste fortsätta på exakt samma spår för alltid. Vårt samhälle idag ser ju inte ut som det gjorde i små byar eller läger på savannen eller i skogen för 100 000 tals år sedan. Vårt samhälle idag ser inte ens ut som det gjorde för 100 år sedan, eller ens 50 år sedan. Vårt samhälle idag är som en tornado av information och rädslor. I mitten står vi ensammare och mer psykiskt labila än vi någonsin varit sedan starten på människans utveckling för miljoner år sedan, men visst, vi har ju i alla fall pengar, internet, fordon, sport och sprit. Ja, det sista var ironiskt...


...ja men det var väl det då, hoppas jag snurrat till det i huvudet på dig som läst detta för det var såklart meningen. Detta snurr lever jag nämligen med dagligen så jag delar gärna med mig. Avslutningsvis så kan jag meddela att det finns andra därute som det också snurrar i huvudet på, klicka dig gärna vidare via länkarna nedan...

LÄNKTIPS

Det finns en mängd plattformar som kan vara till stöd och hjälp för dig som man/kille, här är några:

Storebror - ett samtal om och med män
med Navid Modiri och Mårten Granlund
https://storebror.org/

Storebror - Facebookgrupp
https://www.facebook.com/groups/storebrorsamtal/

https://www.instagram.com/_storebror_/


Under Kevlaret | Killar som stöttar killar

http://www.underkevlaret.se/

http://www.underkevlaret.se/chatt

https://www.facebook.com/underkevlaret/

https://www.instagram.com/underkevlaret/

Under Kevlaret - Diskussion & Stöd - Facebookgrupp
https://www.facebook.com/groups/314723655660555/


Broaching - Coach a bro - Facebookgrupp

https://www.facebook.com/groups/203844866710205/


“Allt vi inte pratar om” är en satsning med podcast, bok, ljudbok, e-bok, studiehandledning, samtalsguider, sällskapsspel - som inspirerar till samtal om mansrollen, kopplat till sex olika teman.

http://alltviintepratarom.se/

Podcast Säsong 1

http://alltviintepratarom.se/podcast/

Podcast Säsong 2

http://alltviintepratarom.se/sasong-2/

Studieplanen

https://www.studieframjandet.se/globalassets/allmanna-block/studieplaner/allt-vi-inte-pratarom.pdf

Boken
https://www.bokus.com/bok/9789175038469/allt-vi-inte-pratar-om-en-bok-for-killar-och-man/

 

Länken till denna cirkel:
https://www.studieframjandet.se/samtalscirkelformankalmar


Peace, over and out! /Johan


Kontakt

Johan Hedman
Verksamhetsutvecklare trädgård, odling, hälsa
Kalmar
johan.hedman@studieframjandet.se
0480-36 49 70

Detta är ingen raketforskning, det är en stund av gött häng, samtal och social förbundenhet!


SAMTALSCIRKEL FÖR MÄN

KALMAR


HYFSAT KORT INTRODUKTION

Hej, jag heter Johan, jag har förverkligat en idé som jag tänkt på rätt länge. Jag startade denna cirkel i januari 2020. Jag är väldigt glad och tacksam att detta blev av och vi är nu ett litet gäng snubbar som träffas varannan vecka. Vi kikar bakom våra ”sociala manliga masker och rustningar”, stöttar varandra så vi får kraft och trygghet att vara de vi verkligen vill vara. Det är ingen raketforskning, det är en stund av gött häng, samtal och en möjlighet att få vara en del i ett socialt sammanhang.

Jag får ofta frågan, men vad pratar ni om då?
Tja, livet brukar jag svara, typ det många män inte brukar prata så mycket om annars.

Hittills har vi t ex pratat om frågeställningar som uppstått ur Zoomträffar med "Storebror - ett samtal om och med män" av Navid Modiri och Mårten Granlund, allmänt om ”Att skapa ett bra samtalsklimat”, Brené Browns idéer om sårbarhet m m, en mängd samtalsämnen från pocketboken/studieplanen/poddarna ”Allt vi inte pratar om”, manlig vänskap, typiska manliga beteenden i olika sammanhang, personliga erfarenheter kring beteenden som sker per automatik, separationer, ensamhet, poddavsnittet ”Hur det är att vara man idag” med Mårten Granlund från podden ”Hur kan vi?” av Navid Modiri, poddavsnittet ”Ego” från podden ”Björn & Navid”, Byron Katies ”The Work”, Eckhart Tolles idéer och en massa annat.

Just nu är denna cirkel full men maila mig gärna om du tycker detta verkar spännande. Om ni är flera som tycker detta är vettigt så finns det ju möjlighet att starta upp ytterligare en samtalscirkel på Studiefrämjandet, Skälby Gård eller via Zoom.

Kontakta mig gärna via mail på johan.hedman@studieframjandet.se så hjälper jag er igång och förklarar studiecirkelformen som alltså sker i folkbildningens anda. 

Vi hörs och ses kanske!

Ta hand om dig!

Kram! /Johan

Ps. För er som inte tycker detta är intressant, stäng webbfliken.
För er som inte kan få nog av att läsa om detta, läs vidare...


LITE LÄNGRE INTRODUKTION

Tanken med träffarna är att kunna bolla idéer och funderingar om livet och skapa ett vänligt, ödmjukt och öppet samtalsklimat. Det handlar även om att tillhandahålla en trygg social och regelbunden mötesplats där någon lyssnar på riktigt, där alla får komma till tals i lugn och ro, där ingen klassisk manlig tävlingsanda råder och där fokus inte ligger på manliga specialintressen utan på att tillsammans hjälpas åt för att utvecklas till lite bättre människor. Är det inte därför vi är här? ...för att umgås med varandra, samtala och lyssna på varandra, stötta varandra, bli lite klokare och förhoppningsvis utvecklas? ...ja förutom att ha det gött och skratta förstås, humor är såklart livsviktigt.

Vi är alla lika och olika, vi pojkar, killar, grabbar, män, karlar, gubbar, snubbar, dudes, geezers, fellas, blokes eller vad vi nu väljer att kalla oss, med olika erfarenheter, bakgrunder, personligheter, livstrauman, demoner och skavanker. Vi har alla våra bekymmer, orosmoln och rädslor men vi har inte alltid någon som lyssnar på riktigt. Vi har inte alltid någon som lyssnar öppet och nyfiket utan fördomar och utan att döma. Många män är ensamma i dagens samhälle. Många män är ensamma i både singelskap, i sina relationer eller efter separationer. Många män är dåliga på att skaffa nya manliga vänner i vuxen ålder och blir i sin ensamhet deprimerade och t o m självmordsbenägna. Många män har inte heller haft några bra manliga förebilder under sin uppväxt och är kanske inte så trygga i sig själva. Många män har mycket de vill säga men inte så ofta ett sammanhang där någon lyssnar. Många män har mycket känslor men få möjligheter att dela dem med någon. Många män känner ett tungt ansvar att vara starka, kloka, ödmjuka, trevliga, glada, lyckade, mjuka, manliga, försörjare, karriärister, atleter, pappor, partners, ledare, pedagoger, hantverkare, hjältar m m ...som klarar allt. Många män längtar efter att bara få känna sig tillräckliga. Många män behöver lite stöd men få vågar be om någon hjälp alls. Många män vet inte heller längre riktigt hur de ska bete sig för att inte vara "fel" i någons ögon. Det finns en mängd olika oskrivna regler om hur män ska ”vara” gentemot kvinnor, andra män, släkt, vänner, bekanta, grannar, partners, arbetsgivare, arbetskollegor, auktoriteter och i samhället i stort. Ibland är det inte alltid så lätt att få ihop detta på ett sätt som överensstämmer med en själv.

Tanken är att cirkelträffarna ska vara en varm och kravlös plats där vi lyssnar på varandra. Där vi får vara oss själva och det är ok, där ingen kommer sucka, himla med ögonen och förminska dig, ingen kommer be dig att "var en man", "skärp till dig", "ta dig i kragen", ingen kommer banna dig för de misstag du gjort och ingen kommer begära att du ska vara stark och osårbar. Låt oss själva skapa den mansbild som vi vill ska representera oss.

Om vi känner att något tar för mycket plats eller att någon känner sig förbisedd, är det också viktigt att vi kan prata om detta på en gång på ett ödmjukt och respektfullt sätt. Detta är inte platsen att lägga det manliga locket på tills bägaren rinner över. Detta är platsen utan lock men inte heller platsen där någon ska behöva känna sig som en soptunna för någons projicerade verbala avfall.

Utrymme ges alltid för att gå ett varv där alla som vill får säga hur dagsformen är, hur vardagen varit sedan den senaste träffen, om det är något som skapat oro, ilska, rädsla eller glädje den senaste tiden o s v. Det som sägs i samtalscirkeln stannar självklart oss emellan.

Låter detta som ointressant nonsens i dina manliga öron, ja då finns det säkert något annat du kan engagera dig i, detta är ju som sagt inte för alla, eller så är det just detta du skulle behöva, jag har inga svar, jag är bara nyfiken på livet. För mig är nog meningen med livet just sökandet, själva ”vägen”, snarare än resultatet eller målet. När vi slutar vara nyfikna tror jag vi tappar en stor del av riktningen och meningen. Jag behöver inga svar eller lösningar. Samtalet, mötet och känslan av någon slags samhörighet i stunden med någon räcker gott och väl.

OBS! Varning, har du inte slutat läsa ännu så är det riktigt illa, du kanske till och med tycker att detta är spännande, bevare mig väl och som sagt, jag har varnat dig men det finns en fortsättning...


ÄNNU LÄNGRE INTRODUKTION

Det är svårt att sätta ord på detta ämnesområde och jag vet att män ofta vill ha en väldigt konkret beskrivning av något för att det inte ska avfärdas och placeras i facket ”det jag inte kan förstå på en gång, inte har några minnen kring, inte har lärt mig tidigare, inte kan agera allsvetande rådgivare inom - måste alltså vara ointressant nonsens”. Jag vet också hur lätt människor överlag har för att lägga in sin egen förutfattade och påhittade berättelse om något för att konkretisera och försöka förstå. Jag gör det ju också själv hela tiden. För mig handlar det inte om att analysera sönder livet. För mig handlar det nog snarare om att respektera och hylla livet genom att utforska hur jag fungerar som människa för att kunna göra det mesta och bästa av den korta och fina tid vi har här på jorden. Att samtala kring livets komplexiteter och utmaningar och vår lilla personliga plats i det hela är något som för mig känns som det mest naturliga och samtidigt för många som det mest skrämmande och jobbiga. För att förtydliga så gör jag inte detta av några eventuella ”friskvårdsterapeutiska” anledningar utan jag tycker framförallt det är roligt. Roligt brukar män förstå och respektera oavsett om de inte förstår meningen. Jag förstår och respekterar att många tycker det är roligare att prata om vädret, bilen, sportresultat, vedhuggning, mobilappar, fiskedrag, whiskeysorter, löprundetider, dokusåpor, katastrofnyheter, byggvaruhusmaterial o s v. Fortsätt gärna med det, det finns gott om utrymme att göra detta i dagens samhälle. Denna samtalscirkel är dock inte bästa platsen för detta.

Jag har länge sett behovet av att starta en samtalscirkel för män där det finns utrymme att prata om livets utmaningar och svårigheter, mannens ”plats” i dagens samhälle, personlig utveckling och känslor i allmänhet. Det kanske låter tråkigt och banalt för vissa men jag har själv saknat detta i ett samhälle där det ofta är svårt att hitta någon "medman" att ha ett lite djupare samtal med. Har alltid undrat varför män nästan alltid hellre vill prata om specialintressen och saker istället för om livet, alltså vad som är jobbigt, utmanande, sorgligt, roligt, stressigt, upprörande, om oro och rädslor, om bra sätt att hantera allt detta, om vänskap och förhållanden, om intimitet och känslor o s v. Jag har också ett gäng specialintressen, musik och träd ligger t ex mig varmt om hjärtat och det pratar jag gärna med likasinnade om i all oändlighet men med åldern har intresset ökat för djupare samtal som rör sig i mer abstrakta ämnesområden kopplade till någon slags ospecificerad personlig utveckling och hur vi fungerar som människor tillsammans.

Jag startade alltså denna cirkel till stor del för mig själv, dels för att jag alltid varit en nyfiken sökare, dels för att jag mer eller mindre genom hela livet känt ett slags utanförskap, det kanske låter klyschigt men ensamhet är inte alltid så lätt att sätta ord på, kanske en saknad av ett sammanhang där jag kan känna äkta förbundenhet, kanske en viss saknad av manliga vänner som också är nyfikna på livet i stort, som också uppskattar och förstår vikten av att kunna vara sårbara tillsammans, som också vill upptäcka och plocka isär sina gamla invanda och dammiga ”masker och rustningar”, som också är intresserade av någon slags personlig utveckling, fördjupad vänskap och att prata om livets mysterier.

Många män har ett slags försvarssystem, en mur som byggs upp så fort man går från ett ytligt sakligt samtal till ett djupare mer känslosamt och abstrakt samtal. Att prata utanför sin komfortzon om sina känslor, sina önskemål om livet, om saker som ger mening, sina svagheter, sina dåliga sidor, sina misslyckanden, sina rädslor, saker man kanske behöver stöttning med, beteenden man kanske skulle må bra av att jobba med, tankar man skulle må bra av att prata om o s v finns för många män inte på kartan. De vill inte, de vågar inte, de säger att det inte är någon mening, att de är som de är, att det inte fyller någon funktion, att de aldrig gjort det förut så varför börja, att man inte vill gräva i något utan hellre vill sopa det under mattan, att i deras familj pratar man inte om sånt, att det är obehagligt och jobbigt så varför göra det, att de trivs bäst med att hantera allt själv inom sig… ja det går ju att dra fram en miljon anledningar till varför man inte vill prata utanför sin trygga komfortzon. Klart som fan att det är givande, intressant och roligt att utvecklas som människa. Allt annat är ju idioti. Om man inte pratar om vad som händer i hjärnkontoret så är det ju svårt att komma någonstans. Bara för att generationer av män har hållt käften och vi har en genuppsättning med alfagener som helst bara vill fokusera på att överleva, försvara, döda, samla, skaffa mat, visa sig stark, få beröm, ligga och sova betyder ju inte att vi måste fortsätta på exakt samma spår för alltid. Vårt samhälle idag ser ju inte ut som det gjorde i små byar eller läger på savannen eller i skogen för 100 000 tals år sedan. Vårt samhälle idag ser inte ens ut som det gjorde för 100 år sedan, eller ens 50 år sedan. Vårt samhälle idag är som en tornado av information och rädslor. I mitten står vi ensammare och mer psykiskt labila än vi någonsin varit sedan starten på människans utveckling för miljoner år sedan, men visst, vi har ju i alla fall pengar, internet, fordon, sport och sprit. Ja, det sista var ironiskt...


...ja men det var väl det då, hoppas jag snurrat till det i huvudet på dig som läst detta för det var såklart meningen. Detta snurr lever jag nämligen med dagligen så jag delar gärna med mig. Avslutningsvis så kan jag meddela att det finns andra därute som det också snurrar i huvudet på, klicka dig gärna vidare via länkarna nedan...

LÄNKTIPS

Det finns en mängd plattformar som kan vara till stöd och hjälp för dig som man/kille, här är några:

Storebror - ett samtal om och med män
med Navid Modiri och Mårten Granlund
https://storebror.org/

Storebror - Facebookgrupp
https://www.facebook.com/groups/storebrorsamtal/

https://www.instagram.com/_storebror_/


Under Kevlaret | Killar som stöttar killar

http://www.underkevlaret.se/

http://www.underkevlaret.se/chatt

https://www.facebook.com/underkevlaret/

https://www.instagram.com/underkevlaret/

Under Kevlaret - Diskussion & Stöd - Facebookgrupp
https://www.facebook.com/groups/314723655660555/


Broaching - Coach a bro - Facebookgrupp

https://www.facebook.com/groups/203844866710205/


“Allt vi inte pratar om” är en satsning med podcast, bok, ljudbok, e-bok, studiehandledning, samtalsguider, sällskapsspel - som inspirerar till samtal om mansrollen, kopplat till sex olika teman.

http://alltviintepratarom.se/

Podcast Säsong 1

http://alltviintepratarom.se/podcast/

Podcast Säsong 2

http://alltviintepratarom.se/sasong-2/

Studieplanen

https://www.studieframjandet.se/globalassets/allmanna-block/studieplaner/allt-vi-inte-pratarom.pdf

Boken
https://www.bokus.com/bok/9789175038469/allt-vi-inte-pratar-om-en-bok-for-killar-och-man/

 

Länken till denna cirkel:
https://www.studieframjandet.se/samtalscirkelformankalmar


Peace, over and out! /Johan


Johan Hedman Verksamhetsutvecklare trädgård, odling, hälsa