• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Hur får vi mat vid långvarig kris eller krig?

Bild på vegetarisk maträtt.

Hur får vi mat vid långvarig kris eller krig?

Konferens om lokal livsmedelsproduktion och beredskap Västervik 21 mars 2025

Samtidigt som utbudet av matvaror syns nästan oändligt och vi lägger allt mindre del av vår disponibla inkomst på basmaten, har sårbarheten ökat. Den storskaliga högspecialiserade livsmedelsindustrin, och det jordbruk som levererar till den, kräver ständigt fungerande transporter, oavbruten tillförsel av el och it-tjänster, samt importerade fossilbränslebaserade insatsmedel. Allt från odling i egen täppa till beredskapslager av diesel och konstgödsel har föreslagits som svar på denna sårbarhet. Men vilka strategier är realistiska och vilken sorts kris behöver vi förbereda oss för: En veckas strömavbrott eller en treårig handelsblockad? Perioder av torka i vårt känsliga landskap eller ihållande torka i länder där våra grönsaker idag produceras? Och vad kan vi lära från Ukraina om förutsättningarna för livsmedelsproduktion under pågående krig?

Konferensen vänder sig till dig som i ditt yrke eller ideella engagemang ser behovet av nya lokala och regionala samarbeten för att tillsammans hantera svåröverblickbara och oförutsedda situationer, relaterade till vår matförsörjning. 

 

Lokal: Linnéasalen på Marsbäcken

Kostnad: Konferensen är gratis, men önskar du lunch så tillkommer en kostnad på 125 kr som betalas på plats, kontant eller swish. Vid oannonserad frånvaro debiteras 125 kr.

Anmälan: senast 9 mars. OBS! Begränsat antal platser, anmäl dig tidigt!

Lunch: Vildsvinskebab med pommes, sallad och ört/vitlökssås alt. Vegoburgare med sallad och ört/vitlökssås. Beställs vid anmälan.


PROGRAM

 

8.30 Incheckning och fika

9.00 Välkomna

Hillevi Helmfrid, moderator för dagen

9.10 Hur sårbart är livsmedelssystemet?

Gunnar Rundgren, konsult, författare, lantbrukare och ledamot i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien

10.00 Hur sårbar är livsmedelsförsörjningen i Västervik?

Malin Ohlsson, landsbygdsutvecklare och Dennis Wiström, kommunagronom, Västerviks kommun

10.20 Paus

med frukt och mingel

10.50 Vilken roll kan fritidsodlingen spela för vår försörjning i kristider?

Marek Rolenec, Fritidsodlarnas Riksförbund 

11.40 Möjligheter och hinder för småskalig lokal matproduktion.

Ellen Olovsson, TKE Lantbruk och Grönsaker, Gunnebo.

12.00 Strategier för livsmedelsresiliens

Samtal

12.30 Lunch 

13.45 Öppet Forum: Hur kan vi tillsammans stärka livsmedelsberedskapen?

13.45 - 14.15 Introduktion, Fika framdukat
14.15 - 15.20 Parallellsessioner
15.20 - 16.00 Återsamling

16.00 Paus

16.15 Hur går vi vidare?

Panel:
Harald Hjalmarsson, Kommunalråd, Västerviks kommun
Henrik Skoog, Samordnare försörjningsberedskap, Region Kalmar Län
Länsstyrelsen Kalmar län
Joakim Andersson, ordförande, LRF
Ernst Zryd, Marsbäckens trädgårdar

 

17.00 Slut

            

Öppet forum

Alla är välkomna att föreslå teman för gruppsamtal under Öppet Forum, antingen i förväg i samband med anmälan eller direkt på plats.

Fortsättning

Med konferensen vill vi stimulera till nya samarbeten och initiativ som långsiktigt kan öka lokal och regional livsmedelsberedskap. En uppföljningsdag planeras till den 24 oktober. Mer information om detaljer kommer. 

Arrangörer

Konferensen arrangeras av Marsbäckens Trädgårdar, Västerviks kommun, Region Kalmar Län och Studiefrämjandet med ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket och Sparbanksstiftelsen Tjustbygden. 

Kontaktpersoner

Hillevi Helmfrid              hupp@hillevihelmfrid.com
Annika Söderholm         annika.soderholm@vastervik.se
Ernst Zryd                       ernstanderszryd@gmail.com

Kontakt

Jesaia Lowejko
Verksamhetsutvecklare Järnet
Kalmar
jesaia.lowejko@studieframjandet.se
070-840 19 14

Konferens om lokal livsmedelsproduktion och beredskap Västervik 21 mars 2025

Anmäl dig

Samtidigt som utbudet av matvaror syns nästan oändligt och vi lägger allt mindre del av vår disponibla inkomst på basmaten, har sårbarheten ökat. Den storskaliga högspecialiserade livsmedelsindustrin, och det jordbruk som levererar till den, kräver ständigt fungerande transporter, oavbruten tillförsel av el och it-tjänster, samt importerade fossilbränslebaserade insatsmedel. Allt från odling i egen täppa till beredskapslager av diesel och konstgödsel har föreslagits som svar på denna sårbarhet. Men vilka strategier är realistiska och vilken sorts kris behöver vi förbereda oss för: En veckas strömavbrott eller en treårig handelsblockad? Perioder av torka i vårt känsliga landskap eller ihållande torka i länder där våra grönsaker idag produceras? Och vad kan vi lära från Ukraina om förutsättningarna för livsmedelsproduktion under pågående krig?

Konferensen vänder sig till dig som i ditt yrke eller ideella engagemang ser behovet av nya lokala och regionala samarbeten för att tillsammans hantera svåröverblickbara och oförutsedda situationer, relaterade till vår matförsörjning. 

 

Lokal: Linnéasalen på Marsbäcken

Kostnad: Konferensen är gratis, men önskar du lunch så tillkommer en kostnad på 125 kr som betalas på plats, kontant eller swish. Vid oannonserad frånvaro debiteras 125 kr.

Anmälan: senast 9 mars. OBS! Begränsat antal platser, anmäl dig tidigt!

Lunch: Vildsvinskebab med pommes, sallad och ört/vitlökssås alt. Vegoburgare med sallad och ört/vitlökssås. Beställs vid anmälan.


PROGRAM

 

8.30 Incheckning och fika

9.00 Välkomna

Hillevi Helmfrid, moderator för dagen

9.10 Hur sårbart är livsmedelssystemet?

Gunnar Rundgren, konsult, författare, lantbrukare och ledamot i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien

10.00 Hur sårbar är livsmedelsförsörjningen i Västervik?

Malin Ohlsson, landsbygdsutvecklare och Dennis Wiström, kommunagronom, Västerviks kommun

10.20 Paus

med frukt och mingel

10.50 Vilken roll kan fritidsodlingen spela för vår försörjning i kristider?

Marek Rolenec, Fritidsodlarnas Riksförbund 

11.40 Möjligheter och hinder för småskalig lokal matproduktion.

Ellen Olovsson, TKE Lantbruk och Grönsaker, Gunnebo.

12.00 Strategier för livsmedelsresiliens

Samtal

12.30 Lunch 

13.45 Öppet Forum: Hur kan vi tillsammans stärka livsmedelsberedskapen?

13.45 - 14.15 Introduktion, Fika framdukat
14.15 - 15.20 Parallellsessioner
15.20 - 16.00 Återsamling

16.00 Paus

16.15 Hur går vi vidare?

Panel:
Harald Hjalmarsson, Kommunalråd, Västerviks kommun
Henrik Skoog, Samordnare försörjningsberedskap, Region Kalmar Län
Länsstyrelsen Kalmar län
Joakim Andersson, ordförande, LRF
Ernst Zryd, Marsbäckens trädgårdar

 

17.00 Slut

            

Öppet forum

Alla är välkomna att föreslå teman för gruppsamtal under Öppet Forum, antingen i förväg i samband med anmälan eller direkt på plats.

Fortsättning

Med konferensen vill vi stimulera till nya samarbeten och initiativ som långsiktigt kan öka lokal och regional livsmedelsberedskap. En uppföljningsdag planeras till den 24 oktober. Mer information om detaljer kommer. 

Arrangörer

Konferensen arrangeras av Marsbäckens Trädgårdar, Västerviks kommun, Region Kalmar Län och Studiefrämjandet med ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket och Sparbanksstiftelsen Tjustbygden. 

Kontaktpersoner

Hillevi Helmfrid              hupp@hillevihelmfrid.com
Annika Söderholm         annika.soderholm@vastervik.se
Ernst Zryd                       ernstanderszryd@gmail.com

Kontakt

personal
Jesaia Lowejko Verksamhetsutvecklare Järnet