• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Omställningsscen - Hållbar vattenkultur

Välkommen till en eftermiddag och kväll på Stadsbiblioteket helt i vattnets tecken!

2022 har återigen varit ett torkans år i Europa och andra delar av världen. Om vi ska ha en chans att klara klimatförändringarna måste vår relation till vatten förändras. Vi måste lära oss återskapa landskap som kan hålla vatten. Genom att återställa våtmarker, anlägga dammar, odla i perenna system, täcka marken, skapa blandskogar och sluta kalhugga, bygga jord och sluta konstgödsla.

 

15.00 Filmvisningar – WATERSTORIES.

Water Retention Landscapes, eller landskap och odlingssystem med förmågan att hålla och behålla vatten, är det som skiljer öken från Regnskog. Vi visar filmer om vattenhjältar runt om i världen som har lyckats förvandla snustorra landskap, till att få tillbaka vatten och därmed liv.

16.00 INTRO om NewWaterParadigm och vatten av moderator Elinor Askmar på Studiefrämjandet

16.15 TINY HOUSEBÅTAR och elbåtar på ringön? 

Bygga och bo i naturen arbetar med Göteborgs Stad kring visionen om att bygga ett testområde för minihusbåtar och elektrifierad älvtrafik, för att vidga idéerna om hållbara bostäder med älven som resurs.

17.00 DAMMBYGGEN och SMARTA BEVATTNINGSSYSTEM FÖR NYBÖNDER

Odlingskooperativet Svalan är ett nytt andelsjordbruk som odlar grönsaker på friland i Marks kommun, och på taket till hotel Clarion Post. Svalan har redan i uppstarten av sin verksamhet arbetat med en hållbar tillgång på vatten genom att anlägga damm, och har även tänkt till kring hållbara bevattningssystem.

17.45 ATT ÅTERSTÄLLA VÅTMARKER

En kraftfull klimatåtgärd och ett sätt att återställa ekosystem. Kortföreläsning med Henrik Garbergs från nätverket Återställ Våtmarker

18.30 FÖRFATTARSAMTAL – PATRIK SVENSSON författare till Den lodande människan – havet, djupet och nyfikenheten. Patrik Svensson har tidigare skrivit Ålevangeliet.

Onsdag 19 oktober 2022 - 15:00 till 20:00

Plats

https://www.facebook.com/events/746062446694764

Göteborgs Stadsbibliotek, Götaplatsen 1

Arrangör

Elinor Askmar

0738-854171

elinor.askmar@studieframjandet.se

Inträde

Kostnadsfritt

Anmälan

Ingen föranmälan krävs