• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Om tiden och vattnet - en berättelse om vår framtid

Följ med den isländske författaren Andri Snær Magnason på en magnifik resa. Föreläsningen är en hoppfull berättelse med personliga anekdoter, mytologi och klimatforskning, en blandning av reseskildring, historia, vetenskap och filosofi.

Författaren är en av Islands mest framträdande kulturikoner.

I föreläsningen fördjupar han sig i klimatkrisens konsekvenser. Glaciärerna smälter, havsnivån stiger och försurning kommer att ge haven en kraftigt förhöjd pH-nivå. Förändringar som påverkar allt liv på jorden. Han målar upp en bild av vår historia, nutid och framtid som det är omöjligt att värja sig mot.

En berättelse om en tid när hans farföräldrar gifte sig då glaciärerna ansågs lika eviga som bergen under dem, men hur de nu försvinner framför våra ögon.

Han konstaterar att det vetenskapliga språket inte ensamt kan vinna mot det ekonomiska, som ser potentiella fördämningar och kraftverk i varje älv. Ord som ”havsförsurning” och ”avsmältning” ropar inte till oss som de borde. För att mobilisera medborgarna krävs något annat och mer. Det krävs en sinnlig förmedling och en konkret förståelse för vad "framtiden" innebär.

”Den som är tjugo år i dag kommer att älska och känna en människa som fortfarande lever år 2160. Och med tanke på världens nuvarande ordning går vi mot en förstörelse så omfattande att de generationer som lever då kommer att döma ut hela vår tillvaro som skrattretande och dum.”

Torsdag 20 oktober 2022 - 19.00 till 21.00

Plats

Hörsal 2, Mimers kulturhus, Trollhättevägen 4, Kungälv

Arrangör

Helene Wåhlander

0707-899555

hw281245@gmail.com

Ingen anmälan

Inträde

Kostnadsfritt

Anmälan

Ingen föranmälan krävs