• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Årets Hållbarhetshjältar pratar matsvinn

Ätbart är en ideell förening som arbetar med och mot matsvinn, ett ämne som är mer aktuellt än någonsin! Föreningens har som mål att, i enlighet med Agenda 2030, halvera matsvinnet i butiks- och konsumentledet. I december 2021 blev dem utsedda till årets Hållbarhetshjältar under Svenska Hjälptar-galan, "något vi är otroligt stolta över och ödmjuka inför".

Lotta Sellmann Jansson, civilingenjör inom ekosystemteknik, är utbildningsansvarig och föreläsare på föreningen. På frågan om varför hon brinner för matsvinn, svarar hon: "Matsvinnsproblematiken belyser på mycket effektivt hållbarhetsbegreppets tre grundpelare: det är ett slöseri med naturresurser och det är varken etiskt eller ekonomiskt försvarbart".

Under föreläsningen får du lära dig mer om bl.a. livsmedelskedjans resursförbrukning och dess konsekvenser, olika livsmedels klimat- och miljöavtryck och skillnaden mellan matavfall och matsvinn. Du kommer lära dig mer om var matsvinn uppstår och varför, både i Sverige och globalt, och självklart får du konkreta tips på var du själv kan göra för att minska ditt och vårt gemensamma svinn.

Visste du att matsvinnet står för uppemot 10 % av världens utsläpp av växthusgaser? Det är tre till fyra gånger mer än utsläppen från flygsektorn! Detta matsvinn uppgår till ett värde av ca 10 trillion SEK. Och trots att vi producerar mer mat än vad vi äter upp lider var tionde människa i världen av hunger. Matsvinnsproblematiken belyser på ett effektivt sätt de tre grundpelarna i begreppet hållbarhet: det är ett slöseri med naturresurser och varken etiskt eller ekonomiskt försvarbart.

Föreningen Ätbart blev utsedda till Årets Hållbarhetshjältar 2021. De arbetar med och mot matsvinn, bl.a. genom sina matsvinnsutibildningar och den 21:e oktober kommer de till Alingsås för en lunchföreläsning. Lär dig mer om matsvinn och få konkreta tips på hur du kan minska ditt och vårt gemensamma svinn!

Fredag 21 oktober 2022 - 12.00 till 13.00

Plats

Studieförbundet Vuxenskolan Torggatan 6 Alingsås.

Arrangör

Studieförbundet Vuxenskolan

Inträde

Kostnadsfritt

Anmälan

Ingen föranmälan krävs