logo

Tips & Trix för att lyckas

Den vanligaste anledningen till att band inte lyckas är att ingen gör något. Om ni vill lyckas räcker det inte med att bara lägga upp ett bandkonto på Facebook. Ni måste visa att ni vill & anstränger er för att lyckas. Kom överrens om vem som gör vad och när! Peppa varandra!

- Skaffa medvetenhet om er "produkt" så att ni kan presentera den så tydligt som möjligt. Se till att grafik (foton, hemsida osv), bandnamn speglar den musik ni spelar. Försöka hitta vägar att synas tillsammans med band som spelar liknande musik som er. Om dom redan har en publik är chansen stor att denna publik även gillar er. 

 

- Om ni söker spelningar ska ni alltid har ett EPK (Electronic press kit) färdigt & tillgänligt. Detta presskit ska innehålla: Biografi, kortare presentationstext för arrangörens hemsida, pressbild, kontaktinfo, stageplot. (Läs mer om att skriva bandbiografi här)

 

- Att spela live är ett bra sätt att skaffa en publik. Spelar ingen roll om ni har spelat in världens bästa skiva om ni inte har någon publik som lyssnar eller köper den. Antagligen kommer ni behöva göra massor av spelningar mer eller mindre gratis innan folk börjar betala för att se just er! 

 

- Om mellansnacket för livekonserten inte sitter i replokalen kommer det inte göra det live heller. 

 

- Att själva arrangera spelningar där man bokar liknande band från andra städer kan vara ett bra sätt att skapa nya kontakter och även själv få spelningar i andra städer. Här kan Studiefrämjandet hjälpa er.

 

- Om ni söker spelningar så kommer antagligen arrangören googla ert bandnamn. Vad kommer de hitta? Om arrangören inte hittar något så betyder det antagligen att ni som band inte försökt speciellt hårt = ingen spelning.

 

- Se till så att arrangören lätt kan googla fram youtube-klipp från någon livespelning. Många band gör bra inspelningar men som arrangör vill man gärna få en känsla av hur bandet ser ut live. Studiefrämjandet i Umeå har t.ex. Zoom Q3HD att gratis låna ut om ni vill filma ert gig.

 

- Bara för att ni i bandet tycker den nyaste låten är bäst behöver det inte vara så. Fråga folk som ni vet har kunskap och som kan ge er ett ärligt svar.

 

- Om ni ska spela in en demo. Tänk på att om budgeten är begränsad så är det oftast bättre att spela in & lägga upp 2 riktigt bra låtar än 4 halvbra.

 

- Gör förproduktioner på låtarna innan ni går in i studio. Fråga ljudtekniker/producent vilka låtar denne tycker ni ska spela in. Här kan ni vara ganska säkra på att du får ett ärligt svar. Studiefrämjandet i Umeå har både datorer/ljudkort samt enklare Zoom Q3HD att låna ut till replokalsdemos. 

 

- Ta hjälp av kompisar/fans! Om ni är så bra att ni förtjänar bra spelningar har ni antagligen även kompisar som tycker att ni är bra. Sprid bandnamn & musik via forum, gästböcker osv. 

 

- Kanske har ni kompisar som gratis kan hjälpa till med t.ex. bandfoto, hemsida, omslag, musikvdeo eller liknande. Se till att det blir kvalitet och glöm inte bort att ge dem cred.