logo

Streets of mars

Vi är alltså Streets of Mars – ett rockband med rötter i Växjö men numera mestadels stationerade i Stockholm. Ni som besöker denna sida (excuse the Swedish here!) vet ju redan det men vi skriver också för Studiefrämjandets sajt om våra upplevelser med den turné vi gör i samarbete med dem i Kroatien med tre gig i Zagreb, Zabok och Sisak.

Vår sångare Zdravko Zizmond har sina rötter på Balkan, i det kroatiska landskapet Slavonien närmare bestämt, och vi har dels spelat i Bosnien tidigare och senast i december gjorde vi en miniturné i Kroatien och Serbien och fick verkligen mersmak!

Nu är vi så på plats igen för en turné i ett soligt och varmt Zagreb, i Kroatien, inte långt från de av översvämningskatastrofen drabbade områdena på landsbygden i Kroatien, i Bosnien och Serbien och det känns konstigt att vara så nära allt lidande, men ändå så långt borta. Vi har snackat med vänner och släkt som vittnar om stora svårigheter, förstörda hus och egendomar, förstörda skördar och inte minst gamla landminor som rör på sig, och giftormar som flyter runt och tydligen biter vilt.

I Zagreb skiner å andra sidan solen som den inte vet bättre, det är 25-28 grader och människor flockas på uteserveringarna. Våra tankar är med våra vänner i andra delar av Balkan självfallet under denna tripp, men vi gör vad vi kan här. Min bloggkollega Fredrik Backman på Cafe.se (när jag själv inte spelar rock skriver jag om teknik på Digitalt-bloggen där) har där en bra uppmaning till insamling till de behövande via Röda Korset, kolla gärna!

Efter ett par minala timmars sömn natten tis-ons samlades Stockholms-gänget på Arlanda för att packa om lite merch och ett anseenligt antal effektpedaler – väl framme visade det sig att gitarristerna Johan och Filip hade med sig drygt 20 kg gitarrpedaler. Ska man låta fint får man lida pin! Johan hade handlat en blå ny jättestor Flashback från t.c. Electronics som gav det riktigt goa Streets-soundet skulle det visa sig.

Pedaler

Jag har rätt mycket erfarenhet av att flygturnera och har lika dåliga erfarenheter av lågprisflygen. I slutänden med extraavgifter, extra bagage och kanske tvång på extra flygbiljetter för att få med instrument, blir det ofta lika dyrt som att flyga reguljärt. Med Ryanair kan man räkna med att den biljett man ser blir minst 30% dyrare när den väl är betald, om den ens finns kvar till samma pris.

Denna gång åker vi med Austrian via Wien, och då de ingår i Star Alliance med SAS, Lufthansa och Croatia Airlines ges ändå rätt stor flexibilitet för bagage, flygtider och dagar och – inte minst – en öl eller två av god kvalitet ombord! Ska man ha med sina instrument, merch och allt kan det vara värt att överväga, fastän lågprisarna är oslagbara i vissa speciella fall när man inte behöver fara en viss dag eller direkt till rätt stad.


Flyger man "på riktigt" går det ofta att snacka med checkin-personalen lite extra, få sitta ihop, slippa väga packningen på kilot när och dessutom få frequent flyer-poäng som rätt vad det är ger en gratisresa. Austrian är ett rätt lite bolag, hade noll köer och hjälpsam personal.

Flygresa

Flygplats

I Wien anslöt Zdravko och Filip, en fenomenal gitarrist och ljudtekniker från Växjö, som vi börjat spela tillsammans med. Och som alltid livar upp stämningen med mer eller mindre usla ordvisar, utmanar gitarrist-Johan på flipper och har en jäkla energi på scen. Så här glada var vi då!

Wien

Väl framme i Zagreb slår en lätt doft av cigarettrök emot en redan innan passkontrollen (som finns kvar då Kroatien sedan ifjol är med i EU men inte i Schengensamarbetet) och Zdravko skrattar förnöjt åt det trafikkaos som råder med snedparkerade bussar utanför terminalen.

Vi träffar Igor från bandet Inciter som både turnerat i Sverige, också inom detta Studefrämjande-utbyte mellan våra länder, och är en av våra grymma värdar på plats. Den andre, vår bokare Perica, som styrt upp spelningarna träffar vi på kvällen och det blir ett kärt återseende.

Igor

Vi beställer så klart riktig cevapi, det första vi gör. Avlånga köttbullar kan man säga, serveras i pita, med färskostliknande massa och varsin RÅ lök till. Mums! Eftersom vi är i utlandet dricker vi varsin öl till trots den tidiga eftermiddagen och resten av den långa, långa dagen som väntar. Detta är basföda, tillsammans med Pivo och cigg. Zagreb är väldigt kosmopolitiskt, men vi gillar att ta seden dit vi kommer.

Zdravko

Vår vän och videoregissör Vedran har under en längre tid jobbat med en animerad video till vår nästa singel, Johnny Cash/June Carter-låten Ring Of Fire, och han kommer även plåta giget på kvällen – bilderna kommer på vår Facebook-sida, kolla här!

I Zagreb har vi via våra kontakter fått tag i en trumpetare, Vera, som vi stämmer möte med för ett snabbt genrep i Igors replokal där det är ungefär 30 grader och går att vistas prick så länge det tar att dra igenom Ring Of Fire och de två andra låtarna hon ska vara med på, två gånger var. När vi återvänder om en månad, till den stora INmusic-festivalen i Zagreb kommer hon också vara med på scen!

Vera

Kvällens konsert sker tillsammans med tre kroatiska band på Pericas ansedda klubb Good Vibrations, på den svincoola baren Vintage Industrial Bar lite utanför stadskärnan. Tänk er en supersoft uteservering och ruffigt men stillfullt inredd bar i en omgivning med mc-garage, en mexikansk cantina nästdörrs, som kanske får en att tänka på Sons of Anarchy – fast utan skjutglada idioter, utan med vänliga, rökande, skrattande och skålande kroatiska damer och herrar.

Vi är rejält slitna efter dagen så klart men väl på scenen är fokus och energin hundraprocentig och publikresponsen fenomenal! Det är alltid speciellt att spela här, minst sagt. Av de andra banden på programmet imponerar tjejerna i Seven Moldy Figs stort – kolla upp dom!

Vitage industrial bar

Vi river snabbt av en mix av låtar från första och andra skivan, som kommer ut den 18 juni! Vera gästar i Ring of Fire, Breathe In, Breathe Out och vår speciella hyllningscover till legendariska Yugorock-bandet Indexi: Svijet u Kojem Zivim! Johan sjunger på kroatiska till publikens glädje, river sen av d-strängen och tvingas slutföra giget på ett heroiskt vis då det inte finns nån tid att fjanta sig med strängbyten. Nya låten Like Me blir extranummer, och är en snabb Hives-riffig trudelutt i C# som är i princip omöjlig att lira en sträng kort. Det går fint ändå! Geni!

Sen kan man säga att vi sov jävligt gott efter ett kilo pizza och ett par pilsner. Torsdagen är ledig, och diverse möten ska klaras av. Själv sitter jag på en solig uteservering i gamla stan och laddar om inför morgondagen då vi möter upp våra kompisar, svenska progressiva bluestrion Badge som är på turné och vi ska göra två gig tillsammans med i Zabok och Sisak.

Väl mött & på återhörande!

Mats R/Streets Of Mars