logo
Tommy Ramone sjunger Blitzkrieg bop för programledaren Josephine Forsman.  Låten som på många sätt markerade starten för punkrörelsen.
Tommy Ramone sjunger Blitzkrieg bop för programledaren Josephine Forsman

Studiefrämjandet och UR lär dig mer om världens viktigaste låtar

Vilka är populärmusikhistoriens viktigaste låtar? Och vad kan du lära av dem? Se TV-serien "Låtarna som förändrade musiken" och fyll på kunskaperna med hjälp av vårt studiematerial till serien!

I Utbildningsradions tv-serie Låtarna som förändrade musiken analyseras 24 av de låtar som betytt mest för populärmusikens utveckling. Programledaren Josephine Forsman från Sahara Hotnights och Casablanca möter både kända och kanske mindre kända musikprofiler i USA, Tyskland, England och Sverige.

 

Programmen är en djupdykning i musiken som konstform där målet är att utforska vilken låt och artist eller grupp som var först med vad; till exempel unisona riff, udda taktarter, industriella ljudbilder, livemixning, sångdubbning och distortion. Låtarna som förändrade musiken utesluter inte någon genre, utan vill hitta ursprunget till det som förändrat och levt kvar inom populärmusiken.


 Studiematerial till Låtarna som förändrade musiken
pdf-ikon


Tanken är att man ska kunna välja, plocka ihop och använda de låtporträtt, som bäst passar det man vill lära sig eller lära ut. Studiematerialet hjälper dig som musikintresserad eller pedagog att gå från låtporträtten, via en diskussion om låten, till praktiska prova-på-övningar med rubriker som Skriva låtar, Spela i grupp, Skapa ett sound, I studion och Upphovsrätt.

Studiematerialet är framtaget av Marcus Pehrsson och Daniel Forsberg på Studiefrämjandet Musik.

 

Seriens hemsida där programmen finns: Låtarna som förändrade musiken

 

När programmen inte längre är tillgängliga via UR's webbsida kan du låna dem av oss på DVD eller se dem via särskilda sidor på nätet. Hör av dig till oss!