logo
asylboende munkedal
Studiecirkel i musik på Åtorps asylboende

Vill du hjälpa asylboenden?

Vill du ge lite av din tid och få mycket tillbaka? Tillsammans med oss kan du starta en studiecirkel för och med flyktingar i din kommun!

Idag pågår den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, enligt FN:s flyktingorgan UNCHR. Miljontals människor är på flykt och en liten del kommer till Europa och Sverige för att söka skydd och trygghet.

 

Alla studieförbund har fått i uppdrag av staten att hjälpa asylboende med svenska och samhällskunskap. Det går att göra på många sätt. Ett sätt är att starta studiecirklar tillsammans med de som bor på asylboenden och där kan du – som tröttnat på att bara se på – vara med och göra något värdefullt. Du kan bli cirkelledare och dela med dig av dina egna kunskaper.

Läs mer om att starta studiecirkel

 

Studiecirklar på asylboenden

Studiefrämjandet kan ta kontakt med den flyktingförläggning som ligger nära dig och höra vad de boende är intresserade att lära sig, kanske har vi redan studiecirklar tillsammans med de asylboende och då går det lite snabbare att komma igång. Tillsammans med dig och de asylboende planerar vi sedan vad studiecirkeln ska handla om.

Vi vet att de på asylboende är intresserade av att lära sig:

 • Svenska språket – kanske kan ni börja med att parallellt läsa böcker på de asylsökandes språk och svenska?
 • Hur svenska samhällsinstitutioner fungerar – kanske kan du berätta om och besöka försäkringskassa, arbetsförmedling, bostadsförmedling, banker?
 • Svenska samhället i stort, tex dagis, skola, barnuppfostran
 • Hur man skriver ett CV, hur man söker jobb och vidareutbildning.

 

Men genom att göra roliga saker tillsammans lär sig de asylboende också svenska så en studiecirkel kan även utgå från ditt eget intresse, kanske kan ni:

 

 • Spela och sjunga
 • Besöka muséer, matmarknader och bibliotek
 • Vandra i stad och naturLära er om allemansrätten

  Och är du aktiv i någon förening så kan du presentera den och berätta om övrigt föreningsliv där ni bor. Talar du något av de vanligaste språken – arabiska, persiska, somaliska, dari - som de asylsökande talar, är du extra efterlängtad! Det är givetvis inget krav. Många vill främst öva på att prata svenska. 

  Vad krävs av dig som volontär? 

Rent formellt ingenting mer än en stunds eftertanke, det är både givande och krävande att möta flyktingar. Flera av dem bär på mycket tunga erfarenheter. Vi på Studiefrämjandet kommer att matcha asylboendets behov i relation till förutsättningarna hos de som vill ställa upp som cirkelledare.


Ledarutbildning

Vi erbjuder alla som är ledare för en studiecirkel att gå vår ledarutbildning. Den är gratis för alla som leder studiecirklar och ger dig en bra grund att stå på.

Läs mer om vår ledarutbildning


Studiecirklar till hjälp för flyktingar 

Om vi saknar kontakter med asylboende på orten där du bor så kan vi hjälpa dig att starta studiecirklar och arrangemang som kan hjälpa människor på flykt på annat sätt – tex kläd- och barnvagnsinsamlingar.

 

Studieförbundens verksamhet för flyktingar

Det var tidigt i höstas som studieförbunden fick i uppdrag av regeringen att hjälpa till med verksamhet på asylboenden, så vi ligger alla i startgroparna. Studiefrämjandet har med ideella krafter, utanför vår ordinarie verksamhet, haft verksamhet på en handfull asylboenden tidigare. Det är med erfarenhet från detta och vår klassiska studiecirkel som vi, med din och andras hjälp, nu hoppas på att göra de asylboendes väntan mindre svår och vägen in i det svenska samhället något kortare.


Studiefrämjandet för asylsökande och nya svenskar

Kanske är du asylsökande men bor inte på asylboende? Eller så har du bott i Sverige under en tid utan att få tillfälle att prata så mycket svenska? Hör av dig till oss så kanske vi kan starta en bokcirkel och träna svenska.


Läs lite om vad som skrivits och rapporterats i media
Hör en intervju med några volontärer som besökte en träff för blivande cirkelledare på asylboende

Läs en artikel i Cirkeln om Studiefrämjandets arbete på ett asylboende i Åtorp
Läs en artikel i DN om vårt arbete på ett asylboende i Västberga - del 1

Läs en artikel i DN om vårt arbete på ett asylboende i Västberga - del 2

Intresserad?

Kontakta Martin Andersson:

 

Martin Andersson

Martin Andersson

018 - 19 46 28
070-279 62 00

martin.andersson@studieframjandet.se