logo

Kaj Svednell, ljussättare och scenograf, arbetar som verksamhetsledare på Hammarteatern i Hallstahammar. Kaj har arbetat med regi, scenografi och ljussättning i 25 år i olika sammanhang, bland annat på Västanå teater. Kaj tipsar här om saker att tänka på när man gör en ljussättning.

Koncentration

Med hjälp av ljuset kan man välja vad publiken skall se. Ljuset är ett snabbare och rörligare medium än scenografi – man kan snabbt förändra bilden i en pjäs. Med detta föränderliga sätt kan man snabbt byta fokus och känslomässig miljö. Även i en utomhusproduktion måste man göra val när det gäller ljuset – då gäller att försöka hitta andra sätt att koncentrera bilden. Publiken tittar på det ljusaste i rummet. En höjning av ljuset på en person innebär att publiken tittar mer på denna person.


Pjäsen

Välj stil och form i ljussättningen beroende på vilken pjäs du arbetar med. Vad är det för tid? kväll eller dag? Vad skall man koncentrera sig på och vilka känslomässiga bilder skall man förmedla. När vi snackar om bilder så menar jag extremt konstnärliga val i uppsättningen. Att vara konsekvent är viktigt – språket i ljuset måste fungera hela pjäsen ut.


Tempo och rytm

Man kan skapa ett visst tempo i pjäsen med hjälp av ljusförändringar. Snabba förändringar
ger högre rytm. Långsamma ger ett lägre tempo, även om man skall märka förändringarna.


Tre dimensioner

Skapa en tredimensionell bild av skådespelaren. Exempelvis dansljus. Ljuset sätts så att dansarna skall synas mot bakgrunden. Synligheten är ju viktig. Har man två lampor skall en placeras bakifrån och den andra framifrån.


Respekt för tekniken

Det kan vara farligt att hålla på med el och att klättra högt upp i luften. Elen och arbetet
kräver respekt. Och då handlar det om att lära sig tekniken. För att nå de konstnärliga målen måste man kunna sin sak – inneha den tekniska kunskapen. Det gäller att inte få ström i sig, att det inte börjar brinna och att man inte ramlar ner.


Skillnaden på ljussättning och ljusdesign?

För folk som arbetar med ljus handlar ljusdesign om att höja värdet för arbetet. Ljussättningen är ju att göra designen. Tidigare gjordes scenografen allt, både scenografi och ljus. Det handlar om att höja den konstnärliga statusen för arbetet och att det har blivit ett mer självständigt jobb i förhållande till regi och scenografi .

 

Ladda ner textenpdf-ikon