logo

Denna rubrik omfattar ett antal områden, och gemensamt för dem alla är att de som jobbar med dessa saker lätt glöms bort eftersom de aldrig syns på scen, bara deras arbete.

 

Scentekniken kan förenklat förklaras med de ingredienser som är mycket viktiga för att en teaterföreställning ska upplevas som fantastisk. Samtidigt har tekniken runt föreställningen ibland förmågan att kväva ordet och fullständigt ta över en föreställning – det blir ett bländande verk, men utan egentligt innehåll. Teater för ögat men ej själen…

 

Det är inte antalet kostymbyten eller alla specialeffekter som gör att det blir bra. Lika ofta kan en avskalad och enkel scenografi vara det rätta för viss teater. Likaså kan ett maffigt och fantastiskt ljud vara bäst i vissa former av teater.

 

Det är tanken bakom som avspeglas på scenen inför publiken, så tänk efter innan. Varför ska vi vara sminkade och vad vill vi uttrycka? Behövs verkligen en kyrka i naturlig storlek, eller kan kyrkan symboliseras med ett enkelt kors? Om man tänker efter och tänker smart så går det att finna riktigt bra och billiga lösningar för att föreställningen ska lyfta.

 

I en lyckad föreställning samverkar tekniken med manuset och fungerar som en del i föreställningen. Därför är det viktigt att allt runt omkring korresponderar med manuset och regissörens intentioner kring föreställningen. Då finns goda förutsättningar att ljuset, ljudet, kostymerna, scenografin och mask bidrar till att det blir STOR teater.