logo
asylboende munkedal
Studiecirkel i musik på Åtorps asylboende

Vill du hjälpa asylboenden?

Vill du ge lite av din tid och få mycket tillbaka? Tillsammans med oss kan du starta en studiecirkel för och med flyktingar i din kommun!

Alla studieförbund har fått i uppdrag av staten att hjälpa asylboende med svenska och samhällskunskap. Det går att göra på många sätt. Ett sätt är att starta studiecirklar tillsammans med de som bor på asylboenden och där kan du – som tröttnat på att bara se på – vara med och göra något värdefullt. Du kan bli cirkelledare och dela med dig av dina egna kunskaper.

Läs mer om att starta studiecirkel

 

Studiecirklar på asylboenden

Studiefrämjandet kan ta kontakt med den flyktingförläggning som ligger nära dig och höra vad de boende är intresserade att lära sig. Tillsammans med dig och de asylboende planerar vi sedan vad studiecirkeln ska handla om.

Vi vet att de på asylboende är intresserade av att lära sig:

 • Svenska språket 
 • Hur svenska samhällsinstitutioner fungerar, tex försäkringskassa, arbetsförmedling och banker
 • Svenska samhället i stort, tex dagis, skola, barnuppfostran, kultur
 • Hur man skriver ett CV, hur man söker jobb och vidareutbildning

 

Men genom att göra roliga saker tillsammans lär sig de asylboende också svenska så en studiecirkel kan även utgå från ditt eget intresse, kanske kan ni:

 

 • Spela och sjunga?
 • Besöka muséer, matmarknader och bibliotek?
 • Vandra i stad och natur?
 • Lära er om allemansrätten?
 • Delta i föreningsliv om du är aktiv i någon förening eller organisation?

  Vad krävs av dig som volontär? 

Rent formellt ingenting mer än en stunds eftertanke, det är både givande och krävande att möta flyktingar. Flera av dem bär på mycket tunga erfarenheter. Vi på Studiefrämjandet kommer att matcha asylboendets behov i relation till förutsättningarna hos de som vill ställa upp som cirkelledare.

 

Talar du något av de vanligaste språken – arabiska, persiska, somaliska, dari - som de asylsökande talar, är du extra efterlängtad! Det är givetvis inget krav. Många vill främst öva på att prata svenska. 


Ledarutbildning

Vi erbjuder alla som är ledare för en studiecirkel att gå vår ledarutbildning. Den är gratis för alla som leder studiecirklar och ger dig en bra grund att stå på.

Läs mer om vår ledarutbildning

 

Studieförbundens verksamhet för flyktingar

Det var tidigt i höstas som studieförbunden fick i uppdrag av regeringen att hjälpa till med verksamhet på asylboenden, så vi ligger alla i startgroparna. Studiefrämjandet har med ideella krafter, utanför vår ordinarie verksamhet, haft verksamhet på en handfull asylboenden tidigare. Det är med erfarenhet från detta och vår klassiska studiecirkel som vi, med din och andras hjälp, nu hoppas på att göra de asylboendes väntan mindre svår och vägen in i det svenska samhället något kortare.

 

Vill du engagera dig?

Kontakta Helin Ljungberg, 013-25 23 05