logo

Umeå Open fredagen den 30 mars

Plats: Folkets Hus, Vasaplan, Umeå
Tid: 19:00-02:00, Ålder: 20 år år, Inträde: 395 lör /650 fre & lör kr
Hemsida: www.umeaopen.se

- Tiger Bell, Üni Foreman och Vaken är några av akterna som kommer att spela på Studiefrämjandets scen Nemis under Umeå Open.

Så, då var det klart. Här har ni de sista tio akterna till Umeå Open 2012. Nedan finner du de tio akter som kommer att pryda och ljuda Nemisscenen i Freja under fredagen och lördagen. Av över 400 anmälda band var det dessa tio som tog sig hela vägen.

- Det har inte var något lätt uppgift med så otroligt mycket bra musik att välja bland, men jag tycker vi har fått ihop en mycket bra scen. Säger Henrik Wiklund på Studiefrämjandet.

Trots fjolårets mycket höga standard tror vi att årets Nemisscen kommer bli än vassare 2012. Efter 2011 års Nemisscen på Umeå Open har banden som då spelade åkt på turnéer runt om i världen, spelat in skivor och gjort tvframträdanden. Tror Umeå Open att årets Nemisscen kommer bli än bättre än 2011. Så Umeå Open och Nemis säger inte att de ligger bakom bandens framgång, de säger bara att de har ett öra för bra musik.

Brita Kristina
Den 28-åriga artisten och låtskrivaren Brita Kristina från Sveriges just nu bästa musikstad, Umeå, är äntligen aktuell med sin debutskiva. Albumet A New Game som släpps på skivbolaget Lucky Star Music den 6 april är fyllt av känsloladdad popmusik som inte lämnar någon oberörd. Första singeln The Wall finns ute nu för lyssning och nedladdning!

Arbetet med albumet har pågått sedan juni 2011 och Brita Kristina har i detta samarbetat med producenten Pelle Henricsson (som bl.a. producerat Refused-albumet A Shape of Punk to Come). Låtarna på skivan är skrivna under en lång period och behandlar ämnen som separationer, livskriser, omöjlig kärlek och att fullfölja sina drömmar.

Ida Long
Ida Longs debutalbum Walk Into The Fire har föregåtts av såväl en svensk listetta som internationella framgångar. I november 2011 toppade Ida Longs In Dark Woods EP (cd+dvd) SverigeTopplistan / midprice. Förra året utsåg franska Europavox Ida Long till Sveriges intressantaste nya artist inom pop/electro. Dessutom uppmärksammades hon för sin inspelning av Mad World, som hon sjöng i den internationellt flerfaldigt prisbelönta trailern till tv-serien Mad Men, 4th Season.

De senaste åren har Ida Long gjort flera soloframträdanden på klubbar i New York, där hon även arbetat med koreografer från såväl Cirque de Soleil som Top Model. Hon har dessutom turnerat flitigt i Europa, där hon har gett ett flertal konserter i bl.a Berlin, Paris, Hamburg, München och Amsterdam (Van Gogh Museum). I både svensk och internationell media har Ida Long jämförts med såväl Kate Bush och Tori Amos som Lykke Li, Feist och Björk – och i musikbranschtidningen Music Week samt januarinumret av det stora engelska magasinet Uncut jämförs hennes sång på indietronica-projektet Baron Banes album LPTO med ingen mindre än Madonna!

Keller
I begynnelsen skapade två vänner elektronisk popmusik vid sina laptops. Erik Hedin och Andreas Wolmer, med rötter i Umeå respektive Stockholm, hade vävt samman sina musikaliska idéer och så sakteliga börjat forma det karaktäristiska sound som senare skulle komma att bli Keller.

Med en bakgrund av många års musikskapande i olika konstellationer och med liknande musikaliska referenser i bagaget föll det sig naturligt att starta ett projekt i electropop-genren. När sedan allt fler låtar började ta form kompletterades bandet med en sångerska. "-Vi behövde helt enkelt någon som kunde lägga sista pusselbiten. Helst någon som både kunde sjunga, skriva texter och snickra sångmelodier". Sara Stode, även hon ursprungligen från Umeå, visade sig uppfylla alla kriterier. Rösten och betoningen kändes helt självklar, och sången smälte väl in i ljudbilden vilket förmedlade låtarnas känsla på ett rakt och okonstlat sätt.

Musiken rymmer inspiration och influenser från medlemmarnas olika musikaliska bakgrunder; såväl industriell synthmusik som modern dansmusik; strukturer och melodier från både pop- och rocksfären, samt filmmusik och tidig new-wave. Sammanvävt och förädlat, ständigt föränderligt och utforskande. Resultatet är melodiöst och storslaget, ofta med en melankolisk underton.

Keller har sedan bildandet hösten 2010 släppt två EPs digitalt under egen flagg. "Rifle Island EP" och "Caramel Ammo EP" har båda fått mycket positivt bemötande både i Sverige och internationellt. Gruppen har under 2011 gjort välbesökta klubbspelningar och släppte sin tredje EP "Hey Bullet" i februari 2012. 

Maven Mode
Maven Mode är en rapgrupp frÂn Gästrikland. Bestående av fem medlemmar, fyra rappare och en DJ. För tillfället håller de på att färdigställa debutalbumet som är planerad att släppas till sommaren.
Ett av deras kännetecken är deras energi och närvaro på scenen.
Året 2011 var ett händelserikt år för Maven Mode. De startade året med att komma på fjärde plats utav 360 olika artister och band i musiktävlingen Rockkarusellen. D'refter släppte Maven Mode singeln îMic carriersî med tillhörande video som uppmärksammades bland annat av Skandinaviens största hiphop tidskrift, Kingsize Magazine.
Maven Mode har även synts i SVTs kulturprogram Kobra samt musikbloggen PSL i samband med 50 Cents Sverigebesök.
I februari 2012 tog de hem priset som årets nykomlingar på Local Heroes galan i Gävle.

Pajala Truck Co.
Pajala Truck Co gör smart och dansant pop/rock med influenser från 50- och 80-talen i 2000-talstappning. De ser sig som en kil mellan Roy Orbison och Cyndi Lauper, och älskar att tjata sig hesa om hjärta, hjärna och symmetri. I Pajala har, i eviga vinternätter och under ständig midnattssol både Stalin och Laestadius varit hjältar och enligt samma logik var det bara en tidsfråga innan bandet skulle uppstå mellan Sions sånger och finska partycoverband.

Pajala Truck Co. är att älska så mycket att man vill göra någon illa. Eller dansa. Eller försvinna. Eller chansa. Pajala Truck Co. vill ibland se sig som grisen, ibland som bulten i dess huvud. Första singeln "From One Motherfucker To Another", producerad av Henrik Edenhed (Robyn, Veronica Maggio, Lambretta m.fl.), släpptes i juni 2010 och tog sig direkt in på P3:s spellista. Efter den har singlarna ”Movementes” och nu senast ”Tornionlaakso” släppts, vilka båda har tagits emot mycket bra både i Sverige, Finland och även USA.

Pompejius
Man kan inte anklaga värmländska Pompejius för att ta lätt på tillvaron. Deras melodistarka mixtur mellan indierock och nu-folk må dra nytta av båda genrernas fart och stampa-takten-energi, men textvärlden, orolig och sentimental, är desto mörkare och bär drag av Sturm und Drang. Här flockas berusade drömmare, brinnande järtecken i skyn och vilseledda poeter; här gråter en domedagsprofet i sin ångest inför döden, här stängs dörrar och krossas hjärtan – nästan lika taktfast som det stundom springsteenska drivet.

Tiger Bell
Tiger Bell spelar cheerleader-punk. Ni vet, sådan här poppig punk med tjejig och tjatig sång. Bandet bildades hösten 2010 med medlemmar från bland annat Satirnine, Rewind och Fare You Well. Fram tills nu har det skrivits och spelats in 13 låtar, det har spelats runt om i landet och det åktes till Finland på en liten turné. Gaffa recenserade senaste demon German Boys and Others och menar att bandet skriver omedelbara poppunklåtar som känns behagligt bekanta redan vid första lyssningen. 

Trelleborg/Sassnitz
Trelleborg/Sassnitz förenar postpunkens vemod och krautrockens monotoni med popmusikaliska hooks vars hullingar biter sig fast. Någonstans i det mörka ljudlandskapet uppstår något hypnotiskt som griper tag och vägrar släppa taget. Det är stort och en aning hotfullt, lite som ett stormmoln.

Trelleborg/Sassnitz - Hide and seek


Üni Foreman
Üni Foreman går inte att dechiffrera. När du tror att de gått i graven berättar de historier om kärlek för dig från en skogsdunge. När du tror att de helt snöat in sig på Twin Peaks, bensinstationer och all night diners i det nordligaste USA blir de plötsligt selektiva i sin hiphop-smak. När du inte tror någonting får du allting. Originalitet har aldrig varit så långt ifrån påklistrad som i fallet Üni Foreman.

Vaken
Vaken är fem famnar stor. Den rymmer två batterister, fyra gitarrister, melodika, bas och fuzz. Reverb om rundgÂngen, hjärta om texterna. Stämmor från Umeås källare.

Inomhusfestivalen Umeå Open arrangeras för fjortonde året 28 mars - 3 april 2011 av Umeå Kulturförening Humlan. 28 - 31 mars & 3 april genomförs festivalens veckoprogram runt om i Umeå. 1 - april huserar festivalen som vanligt på Umeå Folkets Hus.2