logo

Denna del är tänkt som hjälp för dig som hjälper nybörjarband.

 

Särskilt du som jobbar ideellt eller i någon musikförening. Du som är utbildad musiklärare märker snart att Musikakuten är gjord för en något lägre nivå.

 

Om du inte är så erfaren med att arbeta med rockband kan det vara skönt att veta att man inte måste vara världsmästare för att göra ett bra jobb.

 

Det viktigaste är att du kan göra det kul för dina elever att spela och ta bort de värsta uppförsbackarna för nybörjarbandet.

 

Förbered dig
Förbered dig noga innan du ska gå in och hjälpa gruppen. Genom att ha pratat med gruppen innan första repet tillsammans har du skaffat dig en bild av vad de har för ambitionsnivå och vilken typ av musik de vill spela.


Det är bra att lyssna på tre till fem låtförslag från bandet före första träffen. Då har du tid att plocka ut en grund att börja jobba med.

I början kan det räcka med två, tre ackord som växlar.

 

Pedagogik

Här kommer lite pedagogiska tips för dig som arbetar med band. Så här får du jobbet att fungera bättre:

  1. Förbered dig noga. Om du kommer oförberedd ger du ett slarvigt intryck. Det kan också leda till irritation och att bandet tröttnar.Var tydlig när du förklarar vid genomgångar..
  2. Stå inte och kör enmansshow för att imponera på gruppen. Det leder bara till att de blir osäkra inför dig. Det är dem du ska lyfta - inte ditt ego.
  3. Satsa på att få de som ligger efter i gruppen att komma ifatt.
  4. Repa in saker i lagom stora delar. Börja med några takter och öka på efter hand som det sitter. Det går alltid snabbast..
  5. Ta bort hjälpen stegvis. Så fort du tror att gruppen klarar det själva ska du träda tillbaka. Genom att få ett ökat självförtroende går utvecklingen fortare. Att säga försök själv innan man hoppar in kan uppmuntra. Acceptera alla musikstilar.
  6. Var alltid positiv i dina omdömen. Dela bara ut positiv kritik.