logo
Vill du spela in musik? Vi på Studiefrämjandet kan hjälpa dig!

Om inspelning

Många musiker idag bekostar sina egna inspelningar. För att få ner kostnaden är ett alternativ att spela in själv. Här kan du läsa om vad som är bra att tänka på när du spelar in musik. 

I takt med att musikbranschen har förändrats har även villkoren för att spela in musik tagit en ny vändning. Det inte finns lika mycket pengar som kan bekosta inspelningen längre. Detta har lett till att allt fler artister själva står för hela eller delar av produktionen. Oftast så behöver band vara ute och spela mer och satsa på kringförsäljning och merchandise för att tjäna pengar. En ljusning i detta är att det just nu är lättare än någonsin att spela in sin egen musik. Du kan med ganska enkla medel göra inspelningar som låter proffsigt. Det är dock viktigt att komma ihåg att prylarna inte är den enda anledningen till att det låter bra. Att nå fram till ett bra resultat kräver lite kunskaper och ett visst mått av tålamod.

 

För dig som har en studiecirkel i Studiefrämjandet är det ännu lättare att komma igång med inspelning. Hör av dig till Studiefrämjandet där du bor, se studieframjandet.se/musik.

Olika anledningar att spela in

Att spela in musik kan ha flera syften. För dig med distanscirkel i Studiefrämjandet kan inspelningar vara ett effektivt sätt att utbyta låtideér eller liknande. Om du letar efter gig är det bra att ha en demo att dela ut till olika spelställen. Eller när du sitter och spånar på nya låtar kan en inspelning vara ett bra sätt att minnas och gå tillbaka till idéer.