logo

Mastring

Mastring är det sista steget i inspelningskedjan. Processen går ut på att finputsa ljudbilden Ibland bestäms även ordningen på låtarna vid mastringsfasen. Mastring innebär också att få låtarna på ett album eller en EP att passa till varandra. 

Vid mastring använder man sig av EQ och kompression för att lyfta fram ljuden i den färdiga mixen. Hur man arbetar med pluggarna beror på vilket medium som låten ska spelas. Dansmusik som ska spelas på en klubb mastras inte på samma sätt som till exempel en singer/songwriter-låt.

 

Ofta används en så kallad limiter för att volymmässigt anpassa låtarna till musik som spelas på radio. En limiter är som en stark kompressor som ökar volymen samt minskar dynamiken. På senare år har överanvändandet av limiter i mastringsprocessen gett upphov till det så kallade nivåkriget (loudness war). För att volymmässigt anpassa musiken till låtar som spelas på kommersiell radio krävs det att låtarna limiteras så pass hårt att ljudspåren pressas ihop och dynamiken försvinner. Klippet nedan illustrerar detta på ett bra sätt.

 Man kan mastra en låt själv om man har kunskapen men det vanligaste är att man skickar iväg materialet till någon som gör det åt en. Sök på nätet efter mastringsstudios och fråga på forum om du är osäker på vilken du ska välja. Fördelen med att låta någon annan göra det åt en är att folk som jobbar på en studio har ett tekniskt kunnande men de har också förmågan att lyssna på din mix med andra öron och kan mer objektivt hjälpa till att bedöma vad som behöver göras.